Laz İsmail hayatını kaybetti. Trabzon’un Of İlçesi  Ballıca Yavuzselim Mahallesi’nde oturan Laz İsmail, köyündeki aile mezarlığında toprağa verildi. 

Gazeteci Yazar Kadir Tuncer, Laz İsmail’in vefatının ardından şu satırları kaleme aldı: 

“İşçi sınıfının yiğit önderlerinden İsmail (Laz İsmail) yoldaşımızın vefat ettiğini öğrendim. Başımız sağolsun. Ailesinin acısını paylaşır sabırlar temenni ederim.

Kimdir İsmail Usta (Laz İsmail)?

1980’de Zonguldak havzasında oluşturulan işçi muhalefet hareketi (tabanın sesi) önderlerinden.

Kendisi Karadon bölgesinde maden işçisi.

1980 12 Eylül öncesi Metin Kadirhan arkadaşımızın Karadon bölgesindeki evinin kurşunlanması ve maden işçilerinin taleplerini dile getiren bildiriyi Karadon bölgesinde 20-25 maden işçisi dağıtıyorken İsmail ve bir kaç silahlı arkadaş arkamızda bizim güvenliğimizi sağlıyordu. Karadon memur lokaline girdiğimizde daha birkaç bildiri dağıtmıştık ki bize saldırdılar. Bizde silah yoktu saldıranlarda silah vardı. O esnada içeriden İsmail’e ve dışarıdaki arkadaşlara "müdahale edin" diye seslendim ve bu bağırmam üzerine İsmail silahını çıkarıp havaya beş altı el ateş etti dışarıdan gelen silah sesleri üzerine herkes yere yattı.

Tabii bizde bunu fırsat bilip oradan uzaklaştık. uzaklaşırken ikili üçer guruplara ayrıldık. Ben yanımda o dönem ki Karadon bölgesi tahlisiye şefi şimdi o da aramızdan ayrılan Yılmaz Yedikel ile birlikte kilimliye giderken polis bizi alıp karakola getirdi. Kısa bir süre sonra kilimli belediye başkanlığı da yapan Ali Aslankılıç'ı da karakola getirdi. O geceyi Kilimli karakolunda geçirdik sabah adliyeden bırakıldık.

Polis sonradan İsmail'i buldu. İsmail o davadan üç ay cezaevinde yattı. O gün orada İsmail en azından beş-altı yoldaşımızın canını kurtardı.

Rahat uyu İsmail yoldaşım Zonguldak maden işçisi ve yoldaşların seni unutmayacak...”

Editör: TE Bilişim