Zonguldak’ın en güzel yerlerinden biri olmasına karşın kaderine terk edilen, yeterince korunmayan Çayır Mağarası ve tarihi Çayır köprüsü, su değirmeni ilgi bekliyor. BAKKA koordinasyonunda projelendirilen alanın çevresinde kontrolsüz yapılaşmalar dikkat çekerken böylesine güzel bir alanın bu güne neden sahipsiz kaldığını anlamak ise mümkün değil.

Z HABER’İN ÖNERİLERİ
Çayır Mağarası çevresinde yapılaşmaya izin verilmemeli.
Bölge koruma altına alınarak tescillenmeli.
Tarihi değirmen yıkılıp aslında uygun olarak kütükten yeniden yapılmalı ve işlevsellik kazandırılmalı.
Bölge tarihi dokusuna ve mistik havasına uygun olarak ağaç çitler ile çevrelenmeli.
Alan içerisinde bulunan şahsa ait tesisin kaliteli hizmet vermesi için destek olunmalı.
Mağara ve köprünün çevresindeki küçük düzlükler otopark olarak değil özellikle çocukların hareket alanı için boş bırakılmalı.
Bölgede bolca bulunan yabani meyve “karamuk” meyve ağaçları mutlaka korunmalı hiçbir düzenlemeye kurban edilmemeli.
Bölgeye ulaşım yolları iyileştirilmeli ancak mağa ve çevresinde kesinlikle betonlaşmaya izin verilmemeli.
Burada yine kütükten bir müze ve konaklama alanı yapılmalı.
Böyle olduğu ve korunduğu taktirde Çayır önemli uğrak noktalarından biri olacak ve hak ettiği değeri görecek.

ÇAYIR MAĞARASI VE KEMER KÖPRÜ
Çayır Köyü Su Mağarası, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Çayır Köyü'ndeki meşhur Su Mağarası muhteşem bir doğa harikası. Çayır Köyü mevkinde bulunan bu doğa harikası 1300 metre uzunluğundaki mağara botla gezilebilen bir yer altı nehrine sahiptir. Mağara ağzında oluşan göllenmelerde de alabalıklar yaşamaktadır. Dilden dile anlatılan bir rivayete göre ise bu alabalıklar bazı hastalıklara iyi geliyormuş. Osmanlı döneminden kalma 2 adet kemer köprü bulunmaktadır.
Çayır Köyü su mağarasında soğuk su kaynağı vardır. Mağara suyu 2 ayrı kaynaktan gelmektedir. Bunlardan biri göl dağından diğeri Gökgöl Mağarası'ndan gelmektedir. Mağara, içindeki sarkıt ve dikitlerin yapısı nedeniyle kendi kategorisinde dünyanın önemli mağaralarından biri olarak literatüre geçmiştir. Aynı zamanda mağaranın önünde bir de piknik alanı bulunuyor. Bu nedenle bölgenin adı Çayır Köyü Mesire Yeri olarak da geçmektedir.

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

KARAMUK BİTKİSİ
Karamuk bitkisi Karanfilgillerdendir. Ülkemizde çoğu tarlarda buğdayla birlikte toprakta biterler. Yaklaşık 30 ila 100 cm boylarında olur. Tohumları zehirlidir, buna çok dikkat edilmelidir. Yaprakları almaşıktır, ayrıca tohumlarının üzeri tüylerle kaplıdır. Çiçekleri güzeldir, büyüktür. Renkli morumsu, pembemsidir. Nadir olarak beyaz da bulunur.
Karamuk Bitkisini Nasıl Tüketmeliyiz?
Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak içilebildiği meyveleri de taze ya da kurutularak tüketilebilir.
• Meyvelerinden tatlı, şurup ve hoşaf yapılabilmektedir.
• Yaprakları tat versin diye çorba ve bulgur pilavına ilave edilir.
• Bir litre kaynar suyun içine 20 gram kök ve kabuk karışımı eklenerek 10-15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Süzüldükten sonra günde 3 defa birer bardak içilir.
• 4 bardak kaynar suyun içine 20 gram yaprak ilave edilir. Birkaç dakika kaynamaya bırakılır. Günde 3 defa birer çorba kaşığı kadar içilmesi önerilir.
• 2 bardak suyun içine, 20 gram kabuk, kök, yaprak ya da meyve eklenerek haşlanır. Günde 3 defa birer bardak içilmesi önerilir.
• Bir tatlı kaşığı kurumuş kabuğu bir bardak suya ilave edip, kaynayıncaya kadar ısıtılır. 10-15 dakika soğuması beklenir. Günde 3 kez birer bardak içilmesi önerilir

KARAMUK BİTKİSİNİN YARARLARI
•Karaciğer yetersizliği olan kişilerde karamuk sümbülle birlikte karıştırılıp balla tatlandırılarak içilir.
•Kalp rahatsızlığı olan kişilerde karamuk birlikte kaynatılıp bal eklenerek soğuk olarak içilir.
• İshal durumlarında karamuk limonla kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilir.
• Kaynatılıp içilirse mideye kaçan sülüğü düşürme özelliği vardır.
• Kaynatıldıktan sonra ağızda gargara yapılırsa, diş çürümelerini ve ağız yaralarını iyileştirmede yardımcı olur.
• Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
• Vücudun rahatlamasında etkilidir.
• İştah açıcı ve güçlendirici özelliği vardır.
• Ateş düşürücü etkisi vardır.
Karamuk, baharatçılarda bulunabilir. Kalp, karaciğer için kıymetli, fakat aşırı tüketimi tehlikeli bir bitkidir, ölçülü kullanımına dikkat edilmelidir.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Editör: TE Bilişim