Çin Seddinin Gizli Hikâyeleri

Yapımı milattan önce olan Çin Seddi’nin bir ucu çöle bir ucu ise okyanusa dayanmaktadır. Bu uzun yolculuğu sırasında ise nehirler ve dağlar aşmaktadır. Büyük bir kısmı günümüze ulaşamamasına rağmen hala dünyanın en büyük yapıları içerisinde kendisine yer bulmaktadır.

Çin Seddi Nasıl Ve Neden Yapıldı?

Çin Seddi tek seferde yapılan bir yapı değildir. Bunun sebebi ise milattan önce ki Çin’de yönetim birliği bulunmamasıdır. Bu dönemde Çin devleti bölgelere ayrılmıştı ve 20 hanedan bu bölgeleri yönetmekteydi. Her hanedan kendisini korumak için duvarın bir kısmı yaptı. Daha sonrasında yönetim birliği sağlandı ve duvar parçaları birleştirilerek bugünkü Çin Seddi ortaya çıktı.

Çin Seddi’nin neden yapıldığı konusunda ise çeşitli görüşler bulunur. Bu görüşlerin içerisinde en çok öne çıkanları ise Moğol ve Türk saldırılarından kendilerini korumak ve savaş esirlerini cezalandırmak için ağır işlerde kullanmak için duvarın yapıldığıdır.

Çin Seddi’nin yapılış amaçlarının içerisinde yerli halkın göç hareketlerini engellemek ve kuzey hanedanlıklarına gövde gösteri yapmanın bulunduğu yapılan tahminler arasında yer alıyor. Çin’de dönem dönem büyük kıtlıkların yaşaması, halkı göçlere zorluyordu. Çin Seddi ise bu göçlerin durdurulması için çit görevi görüyordu.

Diğer bir yandan köylüler için yeterince arazi bulunmaması sebebiyle halk son derece fakirdi. Onların para kazanması ve ayaklanmalarının önlenmesi için duvarın yapımına başlandığı düşünülüyor.

Çin Seddi ile ilgili tahminlerden bir diğeri ise seddin güneyinde bulunan bölgelerin ticaret ve doğal kaynakları açısından zengin olması ve merkezi yönetimin serbest ticareti engellemek için bu yönteme başvurması bulunur.

Çin Seddi, bir taşla iki kuş vurmanın en güzel örneğiydi. Çünkü bu sed hem sınırların güvenli bir şekilde kalmasını sağlıyordu hem de Çinlileri Türklerin ve Moğolların saldırılarına karşı koruyordu.

Gerçek Uzunluğu

Çin Seddi günümüzde 2500 km uzunluğundadır. Daha öncesinde yapılan çalışmalarda ise Çin Seddinin uzunluğunun yaklaşık olarak 8851 km olduğu tahmin ediliyordu. Ancak Çin’de yapılan yeni arkeolojik çalışmaların ortaya koyduğu yeni bilgilere göre yılan şeklinde kıvrılarak inşa edilen bu duvarın toplam uzunluğunun 21.000 km’yi bulabileceğini gösteriyor.

Editör: TE Bilişim