Ombudsman Topluluğu Rektör Özölçer ile görüştü! Ombudsman Topluluğu Rektör Özölçer ile görüştü!

Konuyla ilgili açıklama yapan Vali Mustafa Tutulmaz; “Başvurularımızın süresi 3. Hafta ile başlıyor. UNESCO’ya başvurumuzu yaptık. Onlarca jeopark var. Son bahardan önce gelebileceklerini sanmıyorum. Biz 18 Temmuz itibariyle hazırız. Ev ödevimizi yaptık, sınava hazırız. Bu yarın da olabilir 6 ay sonra da olabilir. Ne zaman çağırırsa sınava hazırız. Jeopark olmak için ön görülen 104 jeopark kriterinin tamamını gerçekleştirdiğimiz düşüncesindeyiz. Sınava hazır bir şekilde gelmelerini bekliyoruz.” dedi. 

SÜREÇ NASIL İLERLEMİŞTİ? 

Zonguldak Kömür Jeoparkı'nın UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı'na üye olması için yapılan hazırlıklar tamamlanarak başvuru dosyası UNESCO'ya gönderilmişti. 
2018'de başlatılan jeopark çalışmaları 2021'de Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Zonguldak Turizm Altyapı Hizmet Birliği bünyesinde kurulan jeopark müdürlüğü, yönetimi, organizasyon yapısı ve sekretaryasıyla kurumsallaştırıldı. Zonguldak Kömür Jeoparkı Müdürlüğünün kurulmasıyla ofis çalışmaları, yönetim kurulu toplantıları, paydaş bilgilendirmeleri, çalışma grupları ve danışma kurullarının koordinasyonu gibi örgütsel faaliyetler yürütüldü. Bir yandan etkinlik, eğitim, atölye ve farkındalık geliştirme çalışmaları yürütülürken beraberinde UNESCO Küresel Jeoparkı olma kriterleri doğrultusunda saha çalışmaları yürütüldü. Jeoloji, doğa, kültür ve endüstri mirası odağında jeositler belirlendi. Ardından yoğun bir çalışmayla küresel jeopark olma yolunda başvuru dosyası hazırlıkları tamamlandı. Dosya öncelikle UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna gönderildi. Burada yapılan ön incelemeyle belirtilen takvim içerisinde UNESCO Genel Sekreterliğine iletildi.

Editör: Melisa Sapaz