Doğru Üniversiteyi Nasıl Seçerim?

 

Öncelikle üniversite seçiminin sizin kariyerinizi, geleceğinizi kuracak tek faktör olmadığına değinmek daha doğru olacaktır. Güzel bir üniversite tek başına yeterli olmayacaktır. Bu eğitim süresini nasıl geçirdiğiniz, kendinizi nasıl geliştirdiğiniz, üniversite serüvenini nasıl tamamladığınız da çok önemlidir.

Elbetteki seçeceğiniz bölüm ve üniversite de bu konuda yardımcı olan önemli etkenlerdendir. Kariyer hayatınızla ilgili tüm tavsiyeler, üniversite rehberi ve daha fazlası için kariyer.net’ i takip edebilirsiniz.

Peki bölüm seçiminde neleri göz önünde bulundurmalısınız?

Mezun olduğunuz bölüm için ( sözel/eşit ağırlık/ sayısal) hangi meslek grupları mevcut, bunları araştırarak başlayabilirsiniz. Hangi meslek grupları ilginizi çekiyor ya da kendinizi hangi mesleği yaparken hayal edebiliyorsunuz? Bunların kararını verebilirsiniz. Eğer ilginizi çeken herhangi bir meslek grubu yok ise sonraki adıma geçmenizi öneririm. Yani meslek seçenekleri arasından hangilerinin önünün açık olduğunu, kolay iş bulunabildiğini araştırabilirsiniz. Daha sonra çalışma koşullarını, olanaklarını araştırarak devam edebilirsiniz. En son adım olarak bu mesleği yapan insanlardan tavsiye alabilir ve bunları göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz.

Üniversite Seçerken Neye Dikkat Etmeliyim?

●      Üniversite seçimi yaparken seçtiğiniz meslek grubu  için üniversitenin ne denli önemli olduğunu göz önünde bulundurmanız iyi olacaktır.

●      Üniversitenin size ne gibi gelişim fırsatları sunduğunu, ne gibi programları olduğuna bakın. Örneğin, erasmus programı fırsatı var mı? Ya da özel şirketlerde staj imkanı sağlıyor mu?

●      Kendine bir şeyler katmak isteyen öğrenciler için hangi kurslar, programlar, projeler mevcut?

●      Öğrenciler için kampüs olanakları neler?

●      Akademisyenler kim, kariyer geçmişleri nasıl ve dersler neler?

●      Yerleşkelerin konumu nerede?

●      Mezunları nerelerde çalışıyor, başarı oranı ne?

●      Yan dal/ Çift ana dal yapma imkanı sunuyor mu?

●      Burs olanakları var mı?

Üniversiteden Ne Beklemeliyim?

Üniversitenin sihirli bir değnek olmadığının bilincinde olmalısınız. Üniversiteden aldığınız diplomanın tek başına hayatınızı, geleceğinizi kurtaracağını düşünmeniz hayalperestlik olur. Kişisel çabanız çok önemli bir faktördür. Çok iyi bir üniversiteden mezun olmanız iş dünyasının kapılarını açıp sizi beklediğini düşündürmesin. Artık üniversitede yapılan projeler, katılım sağlanan topluluklar, edindiğiniz roller, aldığınız kurslar gibi birçok faktör göz önünde bulunduruluyor. Ülkemizde üniversite mezunu sayısı her geçen yıl artıyor bu da rekabetin yüksek olduğu anlamına geliyor. Rekabetin bu denli yüksek olduğu bir ortamda kendinizi mümkün olduğunca geliştirmeniz çok önemli.

Kız Yurtlarında Değişim Rüzgarları: Yeni Dönemin Trendleri Kız Yurtlarında Değişim Rüzgarları: Yeni Dönemin Trendleri

Üniversiteyi En Verimli Nasıl Geçirebiliriz?

●      Devamlılık zorunluluğu üniversitede de pek çok bölümde mevcut. Bu yüzden dersler katılım göstermeye çalış.

●      Topluluk ve kulüplere katıl. Sosyalleşmek için yardımcı olacağı gibi artık CV’nizde de önemsenen unsurlardan biridir.

●      İlk yılından itibaren staj programlarına katıl. Kendini farklı yönlerde de geliştirmene yardımcı olurken aynı zamanda iş hayatına adapte olmanı da sağlar. Aynı zamanda mezun olduğun zaman özgeçmişinde bolca iş tecrüben olur.

●      Yabancı dil öğren. Artık İngilizce herkes tarafından bilinmesi gereken bir dil oldu. Hemen hemen her meslek grubunda önemli olmakla birlikte yurt dışı iş fırsatlarına da açık olmanı sağlayacaktır. İngilizce dışında başka dillerde öğrenmek ekstra faydalı olacaktır.

●      Kurs, sertifika programları, projelere katılım göster. Yapacağın mesleğe odaklı olarak ne kadar çok sertifika sahibi olur ve kurs tamamlarsan yaptığın meslekte o kadar bilgi sahibi ve tecrübeli olursun. Aynı zamanda bunu özgeçmişine ekleyerek üniversiteyi boş geçirmediğini, zamanını iyi değerlendirdiğini kanıtlayabilirsin.

●      Network edin. Network günümüz iş dünyasında önemli bir yere sahip. Network’ ünüzün geniş olması iş olanaklarına da yakın olduğunuzu gösterir.

●      Herhangi bir tecrüben olmasa bile iş platformlarındaki profillerini şimdiden oluştur.

Güncel iş ilanlarına göz atarak, mesleğin ile alakalı beklenen yetkinlikleri öğrenebilir ve buna göre kendinizi geliştirebilirsiniz. Kariyer.net’ i ziyaret ederek işverenlerin tercih ettiği üniversiteleri öğrenebilir ve departmanlar, işler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Editör: Yaşar Atilla