Şehirlerarası Seyahatte Aşı Zorunlu mu? 2022

Şehirlerarası seyahatte aşı zorunlu mu 2022 konusu, şehir değiştirmek isteyen birçok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ardından insanlar aşı olarak bu salgından korunmaktadır. Aşı olmayanlar ise şehir değiştirirken birtakım sorunlar ile karşı karşıya kalıp kalmayacaklarını merak etmektedir.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir karar neticesinde artık aşısız olan vatandaşlar da uçak, otobüs ve tren gibi ulaşım araçlarını kullanarak yurtiçinde diledikleri yerlere seyahat edebilecekler. 81 ilin valiliğine gönderilen kararda artık aşı olmayan insanların da seyahat edebilecekleri belirtiliyor. Daha öncesinde seyahat edebilmek için aşı olmak şarttı ancak şu an için böyle bir şart bulunmuyor.

Aşısızlar Şehirlerarası Otobüse Binebilir mi?

Koronavirüs salgınından korunabilmek amacıyla birçok kişi aşı yaptırmış olsa da aşı yaptırmayan kişilerin sayısı da bir hayli fazla. Durum böyle olunca aşısızlar şehirlerarası otobüse binebilir mi sorusu da sık sık sorulmakta. İçişleri bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan karara göre artık aşı yaptırmayan kişiler de şehirlerarası yolculuğunu otobüsler ile yapabilecekler.

Her ne kadar aşı olmayan kişiler şehirlerarası otobüsler ile yolculuk yapabilecek olsa da bu işlem için HES kodunuzu bilet aldığınız firmaya ibraz etmeniz gerekmektedir. Tedbirler gevşetilmiş gibi gözükse de tamamen ortadan kaldırılmamıştır. Bu nedenle yolculuk yapmadan önce bilet satın aldığınız firmayı arayarak süreç hakkında genel bilgi sahibi olmalısınız.

Şehirlerarası Seyahatte PCR Testi Zorunlu mu?

Şehirlerarası seyahatte PCR testi zorunlu mu sorusu da son zamanlarda sık sık sorulmakta ve cevap aranmaktadır. Geçtiğimiz güne kadar aşı yaptırmayan kişilerin PCR testi yaptırarak negatif olan sonucunu seyahati gerçekleştireceği firmaya ibraz etmesi gerekiyordu. Ancak son gelen güncellemeler ile birlikte artık şehirlerarası seyahat gerçekleştirecek olan kişilerin PCR testi yaptırmasına gerek kalmadı. Ancak bu karar yalnızca otobüs ve tren ile yolculuk yapmak isteyen kişiler için geçerlidir. Uçak ile yolculuk yapmak isteyen kişilerin şehirlerarası seyahatte PCR testi sonucunu ibraz etmesi zorunludur.

Şehirlerarası Seyahatte HES Kodu Gerekli mi?

Koronavirüs ile birlikte hayatımıza giren kavramlardan biri de HES kodudur. Bu bağlamda şehirlerarası seyahatte HES kodu gerekli mi sorusu sık sık sorulmakta ve cevap aranmaktadır. Son zamanlarda gelen açıklamalara ve alınan yeni kararlara göre artık yolculuk yapmak için aşı ve PCR testi zorunlu tutulmamaktadır. Fakat HES kodunun ibraz edilmesi zorunludur.

Otobüs, tren veya uçak yolculuğu yapacaksanız, bilet satın alma işlemi sırasında 10 haneden oluşan HES kodunuzu ilgili personele ibraz etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yolculuk yapmanız mümkün olmayacaktır. Eğer bir HES kodunuz yoksa ilgili personel aracılığıyla veya kendinizin yapacağı basit işlemlerle bu koda sahip olabilirsiniz.

HES Kodu Nasıl Alınır?

Şehirlerarası seyahatlerde HES kodu zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle HES kodu nasıl alınır sorusunun cevabı da merak edilmektedir. HES kodu alabilmenin birçok yolu bulunmaktadır. Bu yollar aşağıda sıralanmıştır.

  • SMS ile HES kodu almak
  • Hayat Eve Sığar uygulamasından HES kodu almak
  • E-devlet üzerinden HES kodu almak

SMS ile HES kodu alabilmek için HES yazıp bir boşluk bırakarak T.C. kimlik numaranızı, kimliğinize ait seri numaranızın son 4 hanesini ve bu kodu kullanmak istediğiniz süreyi aralarda bir boşluk olmak şartıyla 2023’e göndermelisiniz. Hayat Eve Sığar uygulamasından HES kodu almak istiyorsanız, bu uygulamayı telefonunuza indirerek giriş yapmanız ve ilgili ekrandan işlemleri gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca e-devlet hesabınıza giriş yaparak arama sekmesinden ilgili sayfaya gidip HES kodu oluşturabilirsiniz.

PCR Testi Zorunluluğu Hangi Alanlarda Kalktı?

PCR zorunluluğu kalktı mı sorusu son günlerde sık sık sorulmakta ve bu zorunluluğun hangi alanlarda kalktığı merak edilmektedir. PCR testi zorunluluğunun kalktığı alanlar aşağıda sıralanmıştır.

  • Konser, tiyatro ve sinema gibi etkinliklerde
  • Otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçları ile yapılacak olan seyahatlerde
  • MEB’de görev yapan personellere
  • Öğrenci kamplarına katılacak olan tüm kişilere
  • Tüm özel ve kamu çalışanlarına

Yukarıda yer alan alanlarda ve kişilerde PCR testi artık zorunlu değildir. Bu açıklama geçtiğimiz günlerde gelmiştir. Bu karar ile birlikte artık sizler de çeşitli etkinliklere katılırken PCR testinizi ibraz etmek zorunda değilsiniz.

Editör: TE Bilişim