Trafik Kazası Raporu Nasıl Tutulur?

Trafik kazası geçiren bir kişinin ilk öncelikle Trafik Kazası Raporu Nasıl Tutulur sorusunun doğru şekilde cevaplanabileceği ve bu sonuçlar doğrultusunda Tutanağı doğru şekilde doldurarak ibraz etmesi gerekmektedir. Bir talep bildirimi veya polis raporu hazırlarken bu bilgilere sahip olmanız yararlı olabilir. Raporda olayın kendi tarafını da paylaşmak isteyebilirsiniz, ancak gerçeklere bağlı kalmalısınız. Mümkünse polis memurlarının isimlerini, yaka kart numaralarını ve olay ihbar numarasını alın.

Kaza Tespit Raporu nedir?

Kaza Tespit Raporları, kazaya karışan taraflarca düzenlenen raporlardır. Polis veya sigorta şirketi tarafından derlenmeleri gerekmez. Kaza Tespit Raporu 01.04.2008 tarihinden itibaren yürürlüktedir. Bu rapor, trafik gecikmelerini ve bekleme sürelerini azaltmıştır. Kazazedeler ayrıca dakikalarını online olarak takip edebilirler.

Kaza mağdurları raporu iki nüsha olarak doldurur. Bu kopyalar daha sonra taraflarca imzalanır. Tutanak her iki tarafın da görüşlerini içerir. Ayrıca arabaları hareket ettirmeden farklı açılardan kazanın fotoğraflarını çekmekte fayda var.

Maddi hasarlı kazalarda trafik kaza sigortası bildirim süresi beş iş günüdür. Bazen kasko eksperinin veya sigorta şirketinin işlemi tamamlaması biraz zaman alabilir. Bu nedenle kaza tutanağı örneğini en kısa sürede ilgili firmaya göndermelisiniz. Hasarlı ihbar örneği göndermek yerine SBM mobil kaza ihbar uygulamasını indirin ve işletmenizi telefonunuzdan yönetin.

Kaza Raporu nasıl olmalıdır?

Kaza raporu, kazanın mümkün olduğu kadar çizilmesi ve fotoğraflarının çekilmesi gerektiğini göstermektedir. Her iki sürücü de kazayı kendi bakış açılarından açıklamalıdır.

Örnek kaza raporunda da görebileceğiniz gibi, sürücü ve araç bilgilerinin her araç için ayrı ayrı doldurulması ve imzalanması gerekmektedir. İmzasız kaza raporları kabul edilmeyecektir. Kaza raporunun iki nüshası yapılmalıdır.

Kaza Tespit Raporunu nasıl doldurmalısınız?

Maddi hasarlı trafik kazalarının durumlarının kayıt altına alınabilmesi için kaza tutanağı tüm taraflarca ortaklaşa düzenlenmelidir. Bu rapor sigorta işlemleri için önemlidir ve kazanın her iki tarafından da yazılı bir beyan içermelidir.

Trafik kaza raporunun bir kopyasının alınması

Bir trafik kazasına karıştıysanız, raporun bir kopyasını almanız önemlidir. Sadece olayın kendi tarafını kanıtlamana yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sigorta şirketinize ve avukatınıza da yardımcı olabilir. Birçok polis şubesinde yapılan tutanağın örnek nüshasını polis tarafından tutulduğu durumlarda alabilme imkanınız vardır.

Trafik kaza tutanağının bir nüshasını talep etmek için kazaya karışan sürücünün adını, plaka numarasını ve kaza tarihini bildirmeniz gerekir. İsteğin işlenmesi yedi güne kadar sürebilir. Bu nedenle, bir kopya istemeden önce birkaç gün beklemeniz önerilir.

Ayrıca çevrimiçi olarak bir polis kaza raporu alabilirsiniz. T.C Polis web sitesinde polis raporunun bir kopyasını talep etmek için doldurabileceğiniz bir form var. Bu form ücretsizdir ve ücretsiz olarak iki kopya alabilirsiniz. Türkiye’nin herhangi bir şehrinde bir araba kazası için polis raporunun bir kopyasına ihtiyacınız varsa, bunu çevrimiçi yapabilirsiniz.

Trafik kazası raporu almak hem sizin hem de sigorta şirketiniz için önemlidir. Sizin hatanız olan bir kazaya karışmış olsaydınız, rapor sorumluluğu belirlemenize yardımcı olacaktır. Rapor, uzlaşma sağlanması açısından da değerli olacaktır. Rapor ayrıca davanızı ele alacak bir avukat bulmanıza da yardımcı olacaktır.

Hangi durumlarda Kaza Tespit Raporu tutulmaz?

Maddi hasarlı trafik kazaları kaza birimine bildirilmelidir. Ancak bazı durumlarda maddi hasarlı trafik kazaları için kaza tutanağı istenmemektedir.

Raporu doldururken nelere dikkat etmeniz gerekir?

Kaza tutanağı doldurmak ciddi bir iştir. Kaza raporu nasıl doldurulur? Dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Rapor sadece kazaya karışanlar içindir. Her iki taraf da raporu ıslak imza ile imzalamalıdır. Her iki taraf da olayın fotoğraflarını çekmeli ve belgelere dahil etmelidir. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için metnin okunaklı olması önemlidir. Kaza da kabataslak bir çizim olarak tanımlanmalı ve taslağı çizilmelidir. Tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz olması esastır. Raporun daha sonra fotokopisini çekmeli ve daha sonra ıslak imza ile imzalamalısınız. İmzanın fotokopisi yasaktır. Bir imza yoksa rapor geçersiz sayılacaktır.

Kazadan bir gün sonra Kaza Raporu tutulabilir mi?

Bir kazadan sonra raporun ne kadar sürmesi gerektiği oldukça merak ediliyor. Kaza trafiğin aksamasına neden olursa, araçların fotoğraflarının çekilmesi ve güvenli bir yere çekilmesi önemlidir. Doğru ve sıcak bilgiler ışığında olayın meydana geldiği saat de trafik kaza tutanağına kaydedilmelidir.

Editör: TE Bilişim