ZBEÜ Çaycuma Meslek Yüksekokulu’nda TPAO iş birliği ile 2022-2023 eğitim yılında ilk öğrencilerini alan Açık Deniz Sondaj Teknolojisi ve Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi bölümleri, sunduğu imkanlarla dikkat çekiyor. Dünyada ikinci Türkiye’de ise ilk olan bölümlerde eğitim gören öğrencilere TPAO tarafından burs ve iş garantisi imkanları sunuluyor. Öğrenciler, TPAO tarafından kurulan 9 laboratuvar ve 55 metre yüksekliğinde ki sondaj kulesiyle ana dil ingilizce olarak eğitim görüyor. Geçtiğimiz yıl ilk öğrencilerini alan bölüm, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında da öğrencilerini bekliyor. Üniversite TPAO yöneticiler, eğitim ve öğretim kampüsünü gazetecilere gezdirerek bölümler ve sunduğu imkanlar hakkında bilgiler verdi.

TPAO GENEL MÜDÜR YARDIMCISI DR. BATI: TEMEL HEDEF ARA ELAMAN İHTİYACINI KARŞILAMAK
TPAO Genel Müdür Yardımcısı Dr. Zühtü Batı, yaptıkları çalışmalar ve öğrencilere sunulan imkanlarla ilgili bilgiler verdi. Dr. Batı, YÖK ile TPAO arasında ZBEÜ’nün de dahil olduğu protokol ile bölümlerin kurulduğunu anlatarak, şunları söyledi:
“Burada iki tane açık deniz tabanı uygulamalarıyla ilgili ve açık deniz sondaj teknolojileriyle ilgili programları geçtiğimiz yıl başlattık. 3 yıllık bir eğitim süresi bekliyor öğrencilerimizi. İlk yıl hazırlık okulunda yoğun İngilizce eğitimlerini tamamladılar. Önümüzdeki eğitim yılıyla birlikte 2 yıllık mesleki eğitimlerini alacaklar. Bu anlamda donanımlı bir eğitim kadromuz var. Özellikle İngilizce eğitiminde ana dili İngilizce olan eğitim kadrosunu oluşturduk ve başarılı bir eğitim yılını geride bıraktık. Burada asıl amaç TPAO açısından temel hedeflerden birisi nitelikli yerli ve milli kolay temin edilebilecek ara eleman ihtiyacının karşılanmasıydı. Zonguldak üniversitesi de bu konuda oldukça yetkin bir üniversite. Burası bildiğiniz gibi madencilik şehriydi ama keşifler sonucunda Zonguldak’ın diğer kaynaklarının dA oldukça zengin olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla teorik eğitim pratiği bir araya getirecek en önemli noktalardan bir tanesinin Çaycuma olduğunu belirledik ve bu programı başlattık. Geçen yıl toplamda 60 kişilik kontenjanın 37’si doldu. Üniversitelerin Anadolu ve fen liselerinden oldukça başarılı gençlerimizi okulumuza kazandırdık.” dedi.
TPAO Çimento Hizmetleri Başmühendisi Fikri Serkan Dinçkan, ilgili bölümlerden mezun olacak öğrencilerin sondaj gemilerinde ve operasyonların hazırlık sürecinse yetkin olarak görev almalarını sağlayacak bir eğitim modeli planladıklarını anlattı.
 

PROF. DR. KUTOĞLU: ‘DÜNYADA İKİNCİ TÜRKİYE’DE İLK KEZ OLAN BİR BÖLÜM’
ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, TPAO açık deniz doğalgaz aramaları konusunda büyük yatırımlar yaptığını ve neticesinde karadenizde çok büyük bir doğalgaz rezervi keşfettiğini söyledi. Bu konuda açık deniz sondajları konusunda yetişmiş insan gücü ihtiyacının doğduğunu anlatan Prof. Dr. Kutoğlu, “Geçen yıl yapılan çalışmalar neticesinde iki adet programın açılmasına kararlaştırdık. Çok hızlı olmaya çalıştık. Ne kadar hızlı olursak o kadar insan gücü ihtiyacını karşılayabilirdik. Bizim öğretim elemanlarımız ve TPAO’nun yetkilileri uzun süren çalışmalarla müfredatı tamamladılar ve birkaç ay sonra geçtiğimiz seneki ÖSS kılavuzuna programların yelleştirilmesini sağladık. Burayı tercih eden öğrenciler çok bilinçli öğrencilerdi. Kendileri mühendislik konusunda önemli programlara da yerleşebilirlerdi. Ancak açık deniz sondaj teknolojileri çok insan kaynağına ihtiyaç olan bir alan. Bu alanda yetişmiş insanlar zor bulunuyor. Dolayısıyla bulunduğunda da çok iyi bir ücret politikalarıyla istihdam ediliyorlar. Bunun yurt dışında tek bir örneği var. Bunun ikincisi yani dünya ikinci Türkiye’de tek program Zonguldak’tadır.” dedi.
 

ÖĞRENCİLER NEDEN BU BÖLÜMLERİ TERCİH ETTİLER?
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Çaycuma Meslek Yüksekokulu’nda eğitim gören 19 yaşındaki İrem Özkara, “Zonguldaklı olduğum için de TPAO’nun çalışmalarını yakından takip ediyordum. Bu programların geleceğin mesleği olarak gördüğüm için seçtim. En büyük etken aslında buydu.
Öğrencilerden Deniz Umut Öymez ise açık deniz sondaj teknolojileri bölümünü tercih ettiğini anlatarak, “Ben bu bölümün ilk öğrencisiyim. Sosyal medyada gördüm ve keşfettim. Daha çok denize ilgim olunca ilgimi de çekti. Burs ve iş istihdamını karşılayan bir bölüm istiyordum. Ayrıca TPAO gibi bir kurumda çalışma imkanı yakaladım ve bunun için bu bölümü seçtim.” dedi.

Bolu’da evde çıkan yangın son anda önlendi! Bolu’da evde çıkan yangın son anda önlendi!

Editör: Melisa Sapaz