Son günlerde Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Düzce civarında görülen yoğun sis bulutlarının nedeni herkes tarafından merak ediliyor. 
Peki Karadeniz kıyılarında oluşan sis bulutlarının sebebi nedir?

İŞTE CEVABI:

Dipteki soğuk deniz suyunun kuvvetli rüzgar ile birlikte dikey yönlü yukarı hareket ederek kıyı kesimlerde yüzeye çıkmasıdır. Bu doğa olayı ise upwelling olarak tanımlanır.

UPWELLİNG NEDİR?
Upwelling" olayın gerçekleştiği kıyıda deniz suyu sıcaklığı aniden düşer. Bu düşüş bazı yerlerde 15-20 derece farkı bulabilir. Çoğu zaman sis oluşumu da gerçekleşir. Ani deniz soğuması gerçekleştiğinden insanların sağlığı açısından tehlikeli bir durumdur. Fakat balıkçılık ile uğraşanlar için olumlu bir durumdur.

Ulupınar ve Çolakoğlu inceledi! Yeni yol nereden geçecek? Ulupınar ve Çolakoğlu inceledi! Yeni yol nereden geçecek?

ZONGULDAK TÜRKİYE'NİN EN SERİN İLİ OLDU

Türkiye'nin pek çok noktası sıcaklık rekorları kırarken Zonguldak, upwelling nedeniyle en serin ili oldu. Zonguldak bu yönüyle de kendisinden 've Zonguldak' olarak bahsettirirken hava sıcaklığı Ağustos ortasında 20 dereceye kadar düştü.

İBRAHİM BUZKAN’DAN UYARI

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli öğretim üyesi İbrahim Buzkan, Ağustos ayında Zonguldak’ta ortaya çıkan sisli havaya dikkat çekerek önemli uyarıda bulundu.

Buzkan, “Tarih 14.Ağustos.2023, Pazartesi, Zonguldak kıyılarında Upwelling (dipteki soğuk deniz suyunun dikey olarak yüzeye çıkması ile buharlaşması) olayının gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu olay daha önceki yıllarda. Ağustos ayında, Zonguldak’ta görülmemiştir. Bu göstergelerin sonucunda aşırı yağışlara, taşkınlara, heyelanlara ve toprak erozyonlarına karşı acilen tedbirler almamız gerektiğini bilmeliyiz. Artık sınıra geldik. Solunum gibi Sağlık problemi olan insanlarımız da bu konuda oldukça dikkatli olmalılar. Sanki klimatize olmuş bir hava ortamına mevcut. Her konuda dikkat” dedi.

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI TARAFINDAN YAPILAN BAZI YORUMLAR İSE ŞU ŞEKİLDE

-Arslan.A: Biz bunu yıllardır yaşarız,alışkınız," deniz soğuğu" deriz balıklar kendini kıyıya atar, insanlarda soğuk olduğunu bilir zaten denize girmez.
-Esra.A : Şu an meteoroloji sitesinde Bartın güney mendirek deniz suyu 3 derece diyor. Gerçekten inanılmaz. Ne zaman düzelecek acaba?

Editör: Bekir Ekici