Yapay zekâ teknolojileri her geçen gün bilinirliğini artırırken bu alanda öne çıkan ChatGPT’de manşetlerdeki yerini koruyor. Peki, ChatGPT nedir? Sizler için tüm detayları derledik. Şimdi hiç vakit kaybetmeden ayrıntılara geçelim.

ChatGPT Nedir?

OpenAI-ChatGPT-1

Yapay zekâ alanında geliştirilen çağdaş teknolojiler sayesinde insan gücünün yerini bilgisayarlar aldı. Bununla birlikte, insanların günlük yaşamını kolaylaştıran uygulamalardan biri de chatbot, yani yapay zekâ sohbet robotu olarak karşımıza çıktı.

Bu tür yapay zekâ ürünleri, kullanıcıların bilgi işleme süreçlerini kısaltarak insan gücünün kullanılmasını gerektirmeyecek şekilde işlem yapmalarını sağlıyor. Dolayısıyla yapay zekâ teknolojileri, son zamanlarda gündemin popüler konuları arasında yer almaya başladılar. 2022 Kasım ayında piyasaya sürülen ChatGPT, gelişmiş teknolojisi sayesinde insan-bilgisayar iletişiminin şaşırtıcı bir örneği olarak nitelendiriliyor.

Son günlerde adı Microsoft ile de yan yana getirilen ChatGPT nedir, ne gibi kolaylıklar sağlar? San Francisco merkezli bir şirket olan OpenAI, kısa süre önce Kasım 2022'de ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) adlı, diyalog biçiminde iletişim kurmak için tasarlanmış bir sohbet robotu piyasaya sürdü.

Bu ürün, OpenAI'nin üçüncü nesil büyük dil modeli GPT-3'ün bir çeşididir ve özellikle sohbet robotu uygulamaları için oluşturulmuştur. InstructGPT gibi diğer yazılım modelleri aynı şirket tarafından piyasaya sürülse ve kardeşleri olarak görülebilse de ChatGPT, ailesinin en gelişmiş modeli olarak kabul edilir.

 ChatGPT Ne İşe Yarar?

Yerli ve yabancı basında geniş yankı uyandıran ChatGPT ne işe yarar? Sistemin faydaları saymakla bitmez nitelikte diyebiliriz. Yapay zekaya odaklanan bir araştırma ve dağıtım şirketi olan OpenAI, soruları konuşarak, sürekli olarak yanıtlayabilen, uygunsuz istekleri reddedebilen ve kendi hatalarından ders alabilen bir robot geliştirdi.

GPT-3 çok daha fazla sayıda parametreye ve daha geniş bir uygulama yelpazesine sahip olsa da ChatGPT'nin sohbet odaklı tasarımı, insan yanıtlarında uzmanlaşmasını sağlar. ChatGPT'nin kullanıcı geri bildirimleriyle eğitilmeye devam etmesi ve tıpkı insanların sohbet edebildiği gibi insanları tatmin eden yanıtlar vermesi bekleniyor.

Sistemin kullanımı şu an için ücretsiz. OpenAI'in ChatGPT internet sayfasına giderek deneme butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Eğer henüz bir OpenAI hesabınız yoksa, ilk olarak e-posta adresiniz ve kişisel bilgileriniz ile hesap oluşturmanız gerekmektedir. Üyelik işlemini birkaç adımda tamamladıktan sonra ChatGPT ile sohbet etmeye başlayabilirsiniz.

Aynı zamanda, deneyiminiz boyunca, ChatGPT'nin yetenekleri ve sınırları hakkında kullanıcılarla paylaşılan kısa bilgilerden de faydalanabilirsiniz. İçerik yazdırma, bilgi edinme, video oluşturma ve çok daha fazlası için demenizde yarar var. Böylelikle ChatGPT nedir sorusunu ve diğer detayları kavramış olduk. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın.

Kullanım Örnekleri

ChatGPT, programcılar için taş çıkaracak bir kod uzmanıdır. Kodlarınızı kopyala tuşu aracılığıyla hızlıca kopyalayıp kullanabilirsiniz. Ayrıca kodun detaylı açıklamalarını ve adımlarını da ChatGPT'den öğrenebilirsiniz. ChatGPT ayrıca bir hikâye, makale veya şiir yazmak için de kullanılabilir.

Ayrıca, bir diyet/spor programı oluşturmak için de faydalıdır. Veri havuzundan yararlanarak, araştırma ve bilgi birikimine dayalı, uzmanlık gerektiren konularda isabetli ve spesifik yanıtlar verebilir. En iyi yanıtları almak için detaylarınızı tanımlamanız önerilir. 

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modelidir ve internete bağlı olması gerekir. Bu sebeple, "Network Error" hatası, ChatGPT'nin internete bağlanamadığını gösteriyor. Sorunu çözmek için internet bağlantısını kontrol etmek önerilir.

Yine de, ChatGPT, hata payının kayda değer ölçüde olduğu, kimi zaman anlamsız ve yetersiz yanıtlar verebilen, geliştirme evresinde olan, 2021'den sonrası bakımından sınırlı bilgi haznesiyle donatılmış bir yapay zekâ temelli robot olduğunu hatırlamak önemlidir. Platforma BURADAN kaydolabilirsiniz.