Sağlıklı yaşam yaşamak herkes ister ancak günlük hayatın akışlında kaldığımızda yaptığımız bazı alışkanlıklar bu düzeni bozabilmektedir. 

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Neler Yapmalıyız

Dengeli Beslenmek: Güne başlarken en iyi etkiyi kahvaltıdan almaktayız. Kahvaltı yapılırken mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmesi gerekmektedir. Mevsiminde yenilen yiyecekler bağışıklık sistemine yardımcı olarak olası hastalıklara karşı koruma sağlar. Gün içerisinde bol su içerek günlük ihtiyacı karşılanması gerekmektedir. Ayrıca gün içerisinde tok kalabilmek için 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde sağlanan beslenme düzeni kişiyi daha diri tutacaktır. Seçilen yiyeceklerinde yağ oranı düşük karbonhidrat ve protein derecesi orantılı olarak tercih edilmesi gerekmektedir.

Sigara ve Alkolden Uzak Durmak: Günümüzde iş ortamı ve stresten meydana gelen kaçınmalardan biri de sigara ve alkoldür. Ortamda başlayan süreçte hem kişiye maddi olarak zarar verirken sağlığından da etmektedir. İleri derecede devam edildiğinde kalp ve solunum yolu hastalıkları olmasıyla beraber kansere kadar götüren süreci bulunmaktadır.

Düzenli Uyku Sağlamak: Sıklıkla artan şikayetlerden birisi de uyku düzeninin olmasıdır. Güne etkin bir şekilde başlayabilmek için uykunun derecesi oldukça önemlidir. Uykusuzluk problemi yaşanıyorsa bireylerin teknolojik aletlere ara vererek kendini düzene sokması gerekir. Yatmadan önce yeme ve içme düzeyine dikkat etmek sorunu çözmede yardımcı olabilir.

Spor Yapmak: Vücudun etkin bir şekilde kalabilmesi için spor yapılması gerekir. Spor yapılacak vakit olarak tercih edilen akşamlarıdır. Kol, bacak, karın, göğüs ve bel kaslarını çalıştırmanız sağlıklı yaşama yönlendirmektedir. Kendinizi fazla zorlamadan yapacağınız spor aktiviteleri daha çok genç görünmenizi sağlayacaktır.

Güneş Işınlarına Dikkat: Güneş insan için büyük D vitamini kaynağıdır. Ancak bazı vakitlerde zararlı güneş ışınları gelmektedir. Bu tür zamanlara dikkat ederek dışarı çıkmanız tavsiye edilmektedir.

Beyni Aktif Tutmak: Günlük hayatta teknolojik aletlerle uğraştığımızdan dolayı çoğu zaman dikkatimiz dağılmaktadır. Yeni bilgi öğrenmek beyni aktif tutan etkinliklerden biridir. Alışkanlık edinebileceğiniz aktiviteler zeka oyunları, bulmaca, zeka soruları ve hafıza teknikleriyle kendinizi geliştirebilirsiniz.

Stres Baş Edin: Stres günümüzde vazgeçilmez olaylardan biridir. Stresin ne zaman geleceği kişiden kişiye değişmektedir. Kimi iş hayatında kimi ev hayatında stres yaşamaktadır. Yaşanan strese göre durumu fark etmek ve mücadele etmek sizi daha iyi hissettirecektir. Stresle mücadele etmeniz için tavsiye edilen aktiviteler müzik dinlemek, yoga yapmak, düzenli olarak gülmek, oyun oynamak, kitap okumak, hobilerinizle uğraşmak stres durumundan uzaklaşarak daha etkin olmanızı sağlar.

Uzun yaşamak sağlıklı kalabilmek için nasıl beslenmeliyiz

Uzmanlar uzun yaşam sırlarında beslenme düzeyine dikkat edilmesi vurgular. Sağlıklı yaşam için beslenilmesi gereken besinler;

1.      Turunçgiller: C vitamini karşılamak için portakal, mandalina, greyfurt gibi besinlerden faydalanmanız gerekir. Bağışık sistemini koruyan en iyi vitaminlerdendir.

2.      Kemik suyu: Sağlıklı yaşam için en çok tavsiye edilen besinlerden biridir. İçerisinde bol miktarda magnezyum, kalsiyum ve fosfor bulunmaktadır. İçerisinde bulundurduğu kolajen sayesinde vücudu yenilenmesini sağlar.

3.      Sarımsak: İçerisinde bulundurduğu bileşenler sayesinde bağışıklığı güçlendirmeye yarar. Kanseri gidermede en etkili besinlerdendir. Kalp damar sağlığına ve kronik hastalığa karşı birçok faydası bulunmaktadır.

4.      Balık: Et türlerine bakıldığında vitamin bakımından en zengin olan besin kaynağı balıktır. İçerisinde bulundurduğu Omega 3, protein, B12 ve D vitaminiyle hücreleri onarır ve hastalıkları karşıda koruma sağlar.

5.      Fermente Gıdalar: Fermente besinler yoğurt, boza, sirke, peynir ve turşu olarak kullanmanız sindirimin sistemini kolaylaştırmasına, kabızlık ve şişkinlik sorunlarını gidermesine yardımcı olur.

Editör: Yaşar Atilla