Enerji Bir Sen Zonguldak İl Başkanı Sedat Güngör, koronavirüse yakalanarak ilaç tedavisine başlamıştı. Ancak kendisine ve ailesine ulaştırılan covid19 ilaçlarının son kullanma tarihlerinde bir skandal ortaya çıktı.

Skandalı ortaya çıkaran Sedat Güngör’ paylaşımında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen covid ilaçlarının üzerine son kullanma tarihi geçmesine rağmen yeni son kullanma tarihi yapıştırıldığı görüldü.

Güngör paylaşımında:

“BU NE REZALET
Bir ülkede vatandaş suç işlerse, haklı olarak devlet yasalar çerçevesinde cezasını verir.
Peki, Devlet SUÇ İŞLERSE
Cezası ve yaptırımı ne olur.
Bir markette tarihi geçen ürün hemen toplatılır,
Asla aynı ürüne yeni tarih vurulmaz. Vurulursa bu SUÇ’tur.
Ama dün itibariyle var olan GRİP VİRÜSÜ nedeniyle 14 gün karantinaya girmiş durumdayız.
Bize ilaç diye verilen FAVİCOVİR in son kullanma tarihini söktüğümde,
Orijinal Son Kullanma Tarihinin 22.07.2021 olduğunu gördüm.
Ne zamandan beri ilaçların orijinal son kullanma tarihi elle değiştirilir oldu.
Bunun sorumluları mutlaka millet ve Kamu vicdanında ve de yasalar önünde hak ettikleri cezayı ve bedeli ödemeli diye düşünüyorum.
Böyle bir REZALET OLMAZ.
Bizler Kobay mıyız?
Bu REZALETE mutlaka dur denmeli.” dedi.

Benzeri bir olay daha önce Samsun’da da meydana gelmişti. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ise ruhsatlandırması yeni yapılan ilaçlara ilk etapta 3 aylık raf ömrü biçilmesinin Bakanlığın rutin uygulaması olduğu ve ilacın kararlılık duruma göre tekrar değerlendirip son kullanım tarihinin düzenlendiğini açıklamıştı. Samsun İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada “bu şekilde kısa raf ömrü ile ruhsat verilmesi rutin bir uygulama olup, ürünlerin raf ömürleri, sunulan stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenebilmektedir. İlgili ürün için süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gerekli stabilite testleri yapıldıktan sonra tespit edilen yeni raf ömürleriyle belirtilen süreler içinde kullanılmaya devam etmektedir” denilmişti.

Editör: TE Bilişim