Telefonun Çocuğa Zararları Neler?

Akıllı telefon kullanımı hem çocuklar hem de yetişkinler için sıklıkla kullanır bir hal almış ve günlük yaşamın merkezine yerleşmiştir.

Yetişkinlere kıyasla çocuklar daha hassas bir yapıya sahip olduğundan ebeveynlerin aklına telefonun çocuğa zararları neler sorusu sıklıkla gelir. Genellikle anne babalar çocuklarını oyalama amacıyla sıklıkla ellerine tablet ya da telefon verirler. Ancak bu teknolojik olanakların yanlış kullanımı çocuklarda ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlara yol açabilir.

Çocuklarda telefon kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu durum belli bir süre sonra bağımlılık haline dönüşmektedir. Özellikle gelişimde büyük rol oynayan 0 ile 3 yaş arası dönemde çocukların dil gelişiminde gerilik olduğu görülmektedir. Bunun sebebi ise bilgisayar, tablet ve telefon ile normalden fazla vakit geçirmeleridir.

Cep Telefonunun Çocuklara Zararları Nelerdir?

Cep telefonu kullanımının çocuklara zararları çok küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkar. Özellikle iki yaş çocuklarında bağımlılık görülmesinin sebebi anne baba hatalarından dolayı olur. Örneğin yemek yesin diye çocuğun eline tablet, telefon vermek ilerleyen süreçte çocukta iştah kaybına yol açabilir.

Akıllı cihazlar çocuk üzerinde uyuşturucu bir etkiye sahiptir. Bu tarz çocuklar belli bir süre sonra kendilerini sosyal çevreden soyutlayarak telefon ekranına dalmakta ve burada fazla vakit geçirmektedir. Bu da ilerleyen dönemlerde dikkat bozukluğu, öfke kontrolü, derslerde başarısızlık, arkadaşlarla uyumsuzluk gibi sorunları beraberinde getirir. Bu nedenle uzmanlar iki yaşına kadar olan çocuklara bu tür cihazların kullandırılmamasını ve ileri yaşlarda ise kullanımın bir saat ile sınırlandırılmasını tavsiye etmektedir.

Telefon Kullanımının Çocuklara Etkileri

Uzun süre boyunca kontrolsüz telefon kullanımının çocuklarda olumsuz etkileri oldukça fazladır. Bunlar arasında beyne zarar vermesi, işitme kaybına yol açması, bağ ağrısına neden olması, gözlerde bozukluk yapması, siber zorbalığa maruz bırakması gibi durumlar yer alır. Bunları önlemek adına çocuklara şahsi cep telefonu almak için en az 14 yaşının beklenmesi önerilir. Burada dikkat edilecek esas unsur çocuğun olgunlaşmasıdır. Daha küçük yaşlarda video, oyun vb. kullanımlar için ise çocuğun gelişimine uygun içerikler seçilmeli ve saat sınırı koyulmalıdır.

Editör: TE Bilişim