Kovıd 19 ile birlikte farklı ve alışılagelmişin dışında bir tempoda çalışmaya başlayan, doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları yorgun, bitkin ve moralsiz. Bu konuda ulusal ve uluslararası pek çok rapor yayınlanırken Zonguldak yerel düzeyinde de sağlık çalışanları arasında bu psikolojik yorgunluğu çok fazla görmek mümkün. 

ÇOK SAYIDA SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ
Kovıd sürecinin aşılanmaya rağmen devam etmesi bu yorgunlukta ve psikolojik yılgınlıkta payı çok fazla. Zorlu şartlarda vatandaş ile mücadele ederken hem kendi sağlıkları hem aile fertlerinin sağlıklarını korumaya çalışan çok sayıda sağlık çalışanı kovıd nedeniyle yaşamını yitirdi. 
Her ölüm sağlık çalışanları arasında moralleri biraz daha bozdu. Bazı sağlık çalışanları psikolojik destek almaya başlarken emekli olmayı veya başka görevlere yönelmeyi tercih edenler de oldu.

“BİR ÇOĞUNU KURTARABİLİRDİK”
Uluslararası Hemşireler Konseyi Başkanı Annette Kennedy hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları için yas tuttuğunu söyleyerek, “Gereksiz yere öldüler, birçoğunu kurtarabilirdik. Bu durum, en büyük fedakarlığı hayatlarıyla ödeyen sağlık çalışanlarını korumak için özen göstermeyen hükümetlerin suçu. Harap oldular, fiziksel ve psikolojik olarak şiddet gördüler. Şimdi, yüzde 10’unu daha çok kısa bir süre içinde kaybedebiliriz” sözleri ile dikkat çekti.
SENDİKALARDAN ÇAĞRI VAR
Yaşanan kovıd salgını ve sürecin uzaması sonrasında sağlık sendikalarından ve doktorları bünyesinde bulunduran kuruluşlardan sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi için adımlar atılması yönünde çağrılar geliyor. Bazı iyileştirmeler yapılmış olsa da sendika ve diğer sağlık örgütleri bu iyileştirme ve düzenlemeleri yeterli bulmuyor.

Editör: TE Bilişim