Kanser riskini azaltmanın yolları arasında beslenme ve yaşam koşulları için uygulanabilecek basit şeyler, kansere yakalanma riskini en aza indirebilir.

Elbette ki bu önlemleri almak kesin bir sonuç vermese bile, önlem almayan kişilere göre kansere yakalanma olasılığı düşürecektir. Dünya sağlık örgütü tarafından yapılan açıklamalara göre, her 3 kanser vakasından birinin önlenebilmesi ihtimalinin mümkün olduğu görülmektedir.

Kanser tedavisi için önemli birçok bilimsel araştırma yapılmış ve yapılmaya devam ediyor olsa da kanseri kesin olarak önleyen bir ilaç maalesef ki henüz bulunmuyor. Bu yüzden bireylerin kanseri önlemek için birtakım hususları dikkate alarak yaşam biçimlerini buna göre şekillendirmeleri gerekir.

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Şeker Tüketimini Sınırlayın

Aşırı kaloriye sahip olmasının yanı sıra, vücutta kanser hücresi oluşumunu tetikleyen şekerin mutlaka sınırlandırılması gerekir. Fazla şeker tüketimi aynı zamanda obezite gibi kansere neden olan rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Kolombiya Üniversitesi tarafından yapılan farklı bilimsel çalışmalar, yaşam boyu fazla şeker tüketen kişilerin kansere yakalanma olasılıklarını daha yüksek olmaktadır. Genel sağlık bakımından da zararlı bulunan şeker içerikli içecek ve yiyeceklerin, mümkün olduğu kadar az tüketilmesi sağlıklı beslenmenin temel kurallarından biridir.

Alkol ve Sigara Kullanımı Terk Edilmelidir

Sigara ve alkol kanser riskini artıran en önemli faktörler olarak bilinmektedir. Özellikle sigaranın içerisinde bulunan onlarca kanserojen madde, kısa veya uzun vadede başta akciğer ve gırtlak kanseri olmak üzere kanserin diğer türlerine de zemin hazırlar.

Bu yüzden yapılan bilimsel araştırmalara dayalı olarak uzmanlar, mutlaka sigara ve alkolden uzak durulmasını şiddetle tavsiye ediyorlar. Sigaranın yanı sıra, aşırı tütsülenmiş gıdalardan uzak durmakta kanser riskini azaltmaktadır. Fazla tütsülenmiş besinler, mide kanseri görülme olasılığını yükseltir.

Düzenli Egzersizler İhmal Edilmemelidir

Düzenli olarak egzersiz yapmak, kanser riskinin azalmasında en önemli sebeplerden biridir. Egzersiz rutinini bozmayan kişilerde rahim kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri görülme riskinin çok daha az olduğu belirtilmektedir.

Egzersiz yapılması kanserin dışında diyabet ve kalp rahatsızlıklarının önlenmesi içinde büyük önem taşıyor. Ayrıca kansere yakalanan kişilerde daha önceden düzenli egzersiz yapmanın, tedavi aşamasında olumlu katkıları görülmüştür.

Sebze ve Meyve Tüketimi

Kanser riskini azaltmanın yolları arasında sağlıklı beslenme koşulları büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenmek için olmazsa olmazlar arasında bulunan sebze ve meyveler, birçok kanser türünün bloke edilmesine yardımcı olur.

Günde birkaç porsiyon sebze ve meyve tüketmek, kansere karşı bağışıklık sisteminin muhteşem bir şekilde güçlenmesine katkı sunar. Farklı mineral ve vitaminler açısından zengin olan sebze ve meyveler, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için de gereklidir.

Güneş Işınlarından Korunun

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın, cilt kanserine sebep olduğu bilinmektedir. Günlük belirli aralıklarla 10 veya 15 dakika güneş ışınlarına maruz kalmak, vücudun d vitamini üretmesi için gerekli olabilir.

Ancak korumasız bir şekilde uzun süre aşırı sıcak günlerde, güneş ışınları kanser riskini artırabilir. Bu nedenle uzun süre dışarıda kalacak kişilerin, güneşten korunmak için önlemler alması gerekir.

Vitamin Takviyelerine Fazla Güvenmeyin

Vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin gıda yoluyla alınmaması durumunda kullanılan vitamin takviyeleri, ihtiyaç duyulan vitaminleri karşılamak için iyi bir seçenek olabilir.

Ancak bu takviyelerinin hiçbiri sağlıklı gıdalardan alacağınız vitamin kalitesi ile aynı olmayacaktır. Bu nedenle günlük vitamin ihtiyacınızı ağırlıklı olarak sağlıklı besin kaynaklarından almaya özen gösterin.

Kırmızı Et Tüketimini Sınırlandırın

Vitaminler ve mineraller açısından zengin besin kaynaklarından biri olan kırmızı et, genel anlamda sağlığımız için faydalıdır. Ancak aşırı et tüketiminin kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Özellikle mangal tarzında tütsülenmiş etler, bu riski birkaç kat daha fazla artırır.

Amerikan kanser vakfı tarafından yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda, işlenmiş etler başta olmak üzere aşırı et tüketmenin kansere neden olabilme ihtimali üzerinde durulmuştur.

İdeal Kilonuzu Koruyun

Tüm hastalıkların başlıca sebeplerinden biri, aşırı kilolu olmaktır. Bu hastalıklara kanser de dahil olup, obezite hastalarında risk önemli ölçüde artmaktadır.

Editör: TE Bilişim