80’ler giyim moda, renkli saç bantları, bol kazakları, vatka yakalı ceketleri, leopar desenli kıyafetleri ve büyük kemerleri ile daha birçok gösterişli kıyafete imza atmıştır. Vintage kıyafetlerin popüler olduğu şu dönemlerde 80’li yılları anmak olmazsa olmazlardandır.

80’ler modası hakkında bilgi edinmek için en doğru yerdesiniz. 80’ler, ruhu, teması ve müziği ile daha sonraki senelere ilham olmuş ve geriye dönüp baktığımızda iyi ki yaşanmış dediğimiz yıllardandır. 80’ler moda akımı, iddialı kombin ve renkleriyle oldukça pozitif enerji saçan kıyafetlerden oluşmaktadır. Neon renklerin hakim olduğu kombinler bugünlerde bizlerin gözlerini yorsa da o dönemlerde oldukça trenddi.

Işıltılı ve Parlak Kombinlerin Unutulmaz Dönemi

Modaya bakış açının değiştiği yıllardı 80’li yıllar. Abartının abartı olduğu, renklerin günümüzdeki gibi nude olmadığı yıllardı. Kombininde sadece bir parçan dikkat çekici olsun felsefesi o yıllarda işlemiyordu. Bugün biz ne kadar sade hatta ne kadar abartı olsak da 80’lere şöyle bir dönüp baktığımızda abartı kelimesinin ilk ve son kullanımının o yıllara ait olduğunu biliyoruz. Komşuya hatta bakkala bile giderken giyilen o renkli parlak taytlar bugünün sade eşofmanı sayılabilirdi.

Günlük ev kıyafetlerin de bile dikkat çekicilik ön plandaydı. 90’ların hatta bugünün modasına çok şey katan 80’li yıllar, arada bir trend olan parçalarıyla bizlere kendini hatırlatmaktadır. Günümüzde son dönemlerde vatkalı tişörtler, büyük abartı halka küpeler trend olsa da bir devir bunları her gün giydi ve taktı. Kabarık saçlar, rengarenk makyajlar, parlak bandanalar, karpuz kollar, yüksek bel jeanlar, file çoraplar, gündüz vakti parlak pullu kumaşlar, peluş kabanlar, kot kumaşlar, püsküllü kollar, büyük kemerler ve daha nicesi... Kim ne derse desin moda defteri 80’li yıllarda yazıldı ve bitti.

1. Vatkalı Kıyafetler

80 ler vatkalı elbise kıyafet ceket modelleri trend

Sizi olduğunuzdan daha geniş omuzlu gösteren vatkalı üst, o dönemin en sevilen yanlarından biriydi. Vücudunuzu üçgen formda gösteren bu kıyafetler sizi olduğunuzdan daha güçlü ve dik gösterir. Vatkalı elbiseler, ceketler, bluzlar o dönemin vazgeçilmeziydi.

O abartı vatkalı görüntüyü kombinlerken de sadelikten yana gidilmezdi. Örneğin vatkalı elbise ile yapacağınız kombini büyük bir kemer ile daha da abartırdınız. Kullanımı her ne kadar 80’ler kadar olmasa da vatkalı kıyafetler o dönemler için bir devrimdi.

2. Füzo Taytlar

80 ler füzo tayt modası trend

Şu an günlük yaşantımızda da ara ara karşılaştığımız füzo taytlar, o dönemin en dikkat çekici giysilerindendi. Peki, 80’li yıllarda bu kadar popüler olmuş füzo tayt ne demek? Günlük giydiğimiz taytlardan tek farkı taytın bir parçasının ayakaltından geçirilmesiydi. Şu an kulağa saçma gelse de o dönem füzo tayt oldukça popüler bir kıyafetti. Sadece spor yaparken değil günlük kombinlerde de kullanılan füzo taytlar, saça takılan bandana ile genellikle aynı renk olup bir uyum sağlaması amaçlanırdı.

3. Kabarık Saçlar

80 ler kabarık saç modelleri trend

Belki de o dönemin en adlandırılamayan modası kabarık saçlar olabilirdi. 80’ler saç modeli dağınık bir maşa ve daha sonra maşalı saçları fırçalayarak elde edilirdi. Fırçalanan saç hacim kazanır ve daha gür bir yapıya sahip olurdu. Şimdilerde pek de böyle bir şey kalmasa da o dönemde bigudiler ile uyumak oldukça zor olsa gerek. 80’ler saç insanı çok uğraştırsa da günün sonunda sonuç her şeye bedel olurdu.

4. Büyük Kemerler

80 ler büyük kemer modası trend

80’ler kemer modası dikkat çekici renk, kumaş ve boyutlarıyla günümüzde ara ara trend olan bir modadır. 80’ler kemer modelleri, altın renkli, püsküllü, neon renkli, deri, leopar gibi birçok seçeneği ile göz doldurmaktadır. Bol kazak ve gömleklerin üzerine takılan büyük kemerler kombinin bir anda havasını değiştirerek 80’lerin ne kadar iddialı bir modaya sahip olduğunu gösterir.

5. Abartılı Makyajlar

80 ler abartılı makyaj modası trend

80’ler makyajı, porselen bebekler baz alınarak yapılırdı. Cildin pürüzsüzlüğüne oldukça önem verilirdi. 80’ler makyaj modası denildiğinde muhtemelen akıllara ilk mavi ve yeşilin tonlarıyla yapılan göz makyajı gelirdi. Dudaklara ise kan kırmızısı veya pembenin en cırtlak tonları sürülürdü. Şu zamanın makyaj anlayışından oldukça farklı olan bir anlayışa sahipti o yıllar. 80’ler makyaj denilince şimdikinden çok farklı bir kaş anlayışı vardı. Bugünlerde doldurulan hatta ekilen kaşlara nazaran o dönem kimse kaşlarına dokunmazdı.

6. Gelinlik Modası

80 ler trend gelinlik modası gelinlik modelleri

80’ler gelinlik modelleri deyince muhtemelen aklınıza gelecek ilk şey gelinliğin oldukça kabarık olması. Parlak işlemeler oldukça abartıydı. Dantel detayı hemen hemen her gelinlikte görülürdü. 80’ler gelinlik çeşitlerinde uzun kuyruk olmazsa olmazdı. Geniş eteği uzun duvaklar takip ediyordu. 80’lerin gelinlik modelleri bugünün bu günün gelinlik anlayışından çok farklı ve özeldi. Bugün çoğu gelinlik 80’ler ruhu ve temasından esinlenerek tasarlansa da o dönemin içinde olmak muhtemelen bambaşkaydı.

7. Capcanlı Renkler

80 ler capcanlı renkler elbise modelleri kıyafetler trend moda

Hemen hemen her kıyafette neon renkler tercih edilirdi. Makyajda, ayakkabılarda, giysilerde sadeliğe asla ve asla kaçılmazdı. Canlı renkler kombinlerin pozitif enerji saçmasını sağlasa da günün sonunda göz yorduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir. Bugünlerde kombinlerimizde kullandığımız canlı renkler 80’lerin yanında oldukça sönük kalır. Baştan aşağıya neona bürünmüş kombinler adeta yürüyen ışık gibi bulunduğu ortamda kendini belli eder. Aradan geçen yıllar renklere bakış açımızı oldukça değiştirse de arada sırada yapacağınız rengarenk kombinler hem size pozitif enerji verecek hem de 80’lere bizden bir selam gönderecektir.

8. Ayakkabı Modası

80 ler ayakkabı moda trendi

80’ler ayakkabı modası denince akla hemen keskin köşeli, kısa topuk ve sivri burunlu ayakkabılar gelir. Şıklığın ve konforun bir arada olduğu bu ayakkabılar, günümüzde hala giyilmektedir. O dönem ayakkabıların özel tasarım yapılması meşhur olduğu için şu dönemin sıradanlığı yanında oldukça zarif kalacaktır. 80’lerin ayakkabı modelleri günümüz sade bir kombinin altında da oldukça şık duracaktır.

9. Aslan Başı Saçlar

80 ler saç modelleri aslan başı saç modeli trend

80’lerin en itici trendlerinden biriydi aslan başı saçlar. Tabi o dönem öyle düşünülmese de bugünlerde fotoğraflara bakarken çoğu kişi pişmanlık duyuyordur.

10. Kot Ceketler

80 ler kot ceket modası trend

Yine şıklığın ve rahatlığın bir arada olduğu kot ceketler, 80’li yılların gençleri arasında oldukça popülerdi. Şu an boyfriend dediğimiz kot ceketlere çok benzeyen bu ceketler o dönemin en popüler kıyafetlerindendi. Vintage bir mağazadan alacağınız bir 80’ler model kot ceket, günlük kombinlerinize büyük bir hava katacaktır. O yıllardan günümüze gelen belki de en iyi trend kot ceketler olabilir. Kombinlemesi zor olmayan, günlük kıyafetlerde oldukça şık duran bu ceketler kullanılan kotun kalitesine göre farklılık gösterse de günün sonunda sizi mutlu edeceği kesindir.

11. Püskül

80 ler püsküllü çanta şort elbise aksesuar trend modası

Günümüzde çok kullanılmasa da 80’li yıllarda püsküllü çanta ve püsküllü ceketler fazlasıyla popülerdi. Püskül küpeler ve püskül detayı olan elbiseler o dönemin en havalı giysilerinden sayılıyordu. Püsküllü bot üzerine ne giyerseniz giyin dikkatleri üzerine çeken tek şey püsküllü botlar olurdu.

12. Büyük Küpeler

80 ler büyük küpeler trend modası

Her şeyin abartılısının makbul olduğu gibi küpe konusunda da hanımlar büyük küpeler tercih ediyordu. Büyük halka küpeler, rengarenk küpeler, sembollü küpeler, püsküllü küpeler, en çok tercih edilen küpe modellerindendir. Vatkalı bir gömleğin altına giydikleri parlak taytları en iyi halka küpeler tamamlıyordu. Renk renk, cıvıl cıvıl olan bu küpeler şu günlerde de ara sıra trend olmaktadır.

Editör: TE Bilişim