Kripto dünyasının en ilgi çekici teknolojilerinden biri olan Metaverse, sanal dünya ile gerçek dünyayı bir araya getirmektedir.

Blockchain teknolojisi sayesinde tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi internete bağlanabilen cihazlarla 3 boyutlu sanal dünyalarda veya daha basit uygulamalarda bulunmak ve orada iş faaliyetleri gerçekleştirmek çok kolay hale geldi. Bu projelere olan ilgi arttıkça, Metaverse projeleri kripto dünyasında en çok kazananlar arasında yer almaya başladı. Metaverse oyunları ve platformları gelişiyor ve daha fazla kullanıcı çekiyor.

Metaverse Nedir?

Metaverse ne demek? İngilizce "meta" ve "universe" kelimelerinden oluşan metaverse kavramı Türkçe'de "virtual Universe" veya "diger evren" olarak bilinir. İlk olarak Neal Stevenson'ın 1992 tarihli siberpunk romanında bahsedilen romandaki kavram, insanların sanal gerçeklik gözlükleri ve bir fiber optik ağ aracılığıyla girdiği dijital bir alanı anlatıyor. Kripto para dünyası bu kavramı yeni bir seviyeye taşıdı ve ona yeni bir anlam kazandırdı.

Metaverse kavramının tarihi

İlk olarak Neal Stevenson'ın 1992 tarihli siberpunk romanı Snow is Snow'da duyduğumuz metaverse kavramı, son zamanlarda kripto para dünyasında popüler hale geldi. Sıklıkla adını duyduğumuz metaverse kavramı kripto para dünyası ile birlikte yeni bir boyuta taşınmış olsa da aslında kökeni çok daha eskilere dayanmaktadır. Örneğin 2003 yılında piyasaya sürülen Second Life, insanların kendi avatarlarıyla sanal dünyada var oldukları ikinci bir dünyadır. Ayrıca kullanıcı sayısı bir milyonu geçmiştir. Second Life'ın Metaverse'de bu özelliğe sahip ilk oyun olduğuna inanılıyor.

Minecraft, tarihin en popüler video oyunlarından biridir ve bir başka ünlü Metaverse oyunudur. 2006 yılında piyasaya sürülen Roblox, metaverse'de iyi bilinen bir oyun olarak kabul edilebilir. Bugün, bu tür oyunlar, kripto para birimleri tarafından desteklenen tam teşekküllü küresel ve finansal yapılar ile blok zincirinde daha gelişmiş yapılar sunmaktadır.

En Popüler Metaverse Oyunları

En popüler Metaverse oyunlarından bazıları Axie Infinity (AXS), Decentraland (MANA), MyNeighborAlice (ALICE), The Sandbox (SAND), Alien Worlds (TLM) ve Bloktopia'dır (BLOK).

Axie Infinity (AXS)

Axie Infinity, Pokemon ve Tamagotchi'den ilham alan, blok zinciri tabanlı, oyunculara ait bir savaş oyunudur. AXS, oyuncuların Axies adı verilen ve farklı biçimler alabilen token tabanlı yaratıkları toplamasına, seviye atlamasına, savaşmasına ve takas etmesine olanak tanır. Axie Infinity, Ethereum'da oluşturulan AXS token'ları borsalardaki para birimiyle değiştirerek oyunculara oyunun tadını çıkarırken para kazanma fırsatı veren "kazanmak için oyna" adlı bir oyun modu kullanır. Axie Infinity, güçlü topluluğu ve hızlı başarısı sayesinde bir sosyal ağ ve iş platformu olarak da kullanılabilir.

Decentraland (Mana)

Decentraland, 90.601 bloktan oluşan bir 3D metaverse platformudur. Ethereum ağı üzerinde çalışan Decentraland'da, kullanıcılar NFT biçiminde sanal mülk alıp satabilir veya LAND adı verilen bu mülk üzerinde kendi dünyalarını kurabilirler. Bunu bir ERC-20 belirteci olan MANA kullanarak yaparlar.

MyNeighborAlice (ALICE)

Metaverse oyunu MyNeighborAlice (MNA), oyunculara ERC-20 belirteci ALICE'ı kullanarak NFT olarak sanal adalar satın alabilecekleri, kendi çiftliklerini kurabilecekleri, koleksiyon öğeleri bulabilecekleri ve avatarları aracılığıyla diğer oyuncularla iletişim kurabilecekleri bir dünya sunuyor. ALICE tokenleri, MNA ekosisteminde staking ödülleri kazanmak için de kullanılabilir. Ek olarak, token sahipleri, geliştirme ve büyüme aşamalarında merkezi olmayan yönetişim sürecine katılma hakkına sahiptir.

Yukarıdakilere ek olarak daha pek çok metaverse oyunu mevcuttur. Kendi zevkinize göre dilediğinizi seçebilirsiniz. Oyunların önemli bir kısmına katılım ücretsizdir. Ancak bazı özel öğeleri almak için ücret gerekebiliyor. En büyük avantajları ise kripto para kazanımına imkan tanımasıdır.