Son yıllarda önemi daha fazla artan lojistik sektörü, Fransızca “logistique” kelimesinden gelmektedir. Askeri birliklerin iaşe ve barındırılma anlamındadır. Ortaya çıktığı ilk zamanlarda askeri bir terim olan lojistik, teknolojinin gelişmesi ile birlikte tedarik zinciri kapsamında ürünlerin taşınmasında kullanılmaya başlamıştır. Günümüz itibariyla talebin arttığı lojistik, en değerli sektörlerden birisi olma yolunda ilerlemektedir. Peki lojistik nedir ve lojistik ne işe yarar? Gelin birlikte bu soruların cevaplarını arayalım.

Lojistik Nedir?

Lojistik, ihtiyaçlarımızı karşılamak için her türlü hizmetin ve ürünün verimli bir şekilde taşınmasını sağlayan sektördür. 1700’lü yıllarda askeri malzemelerin taşınması için kurulmuş olan sektör, ilerleyen dönemlerde ihtiyaçların çeşitlenmesi ve ticaret hacminin artması ile 60’lı yıllardan itibaren askeri statüden çıkarak, ekonominin ve günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir. Dünya üzerinde yaşanan gelişmeler, teknolojinin hızla ilerlemesi, değişen ve sürekli artan ihtiyaçlarımız ile taşımacılık ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple ihtiyaçlarımızın kısa sürede düşük maliyet ile karşılanması gerekmektedir.

Dış ticaret hacimlerinin büyümesi ile birlikte uluslararası lojistik ticaretinin önemi artmaya başlamıştır. Lojistik sektöründe birinci öncelik, ürünün belli bir noktadan diğer noktaya olabildiğince kısa sürede ve düşük maliyet ile taşınmasıdır.

Hayalinizdeki Kiralık Villa Tatili için En İyi Destinasyonlar Hayalinizdeki Kiralık Villa Tatili için En İyi Destinasyonlar

Lojistik Neden Önemlidir?

Taşınılan ürünün belirlenen zaman ve bütçe içerisinde teslimat bölgesine ulaştırılması, işletmeler için önemlidir. Özellikle son zamanlarda e-ticaret kavramının gündelik yaşamımıza yerleşmesi ile birlikte lojistik kavramı daha üst bir noktaya taşınmış oldu.

Distribütör, tedarikçi, üretici ve perakendeciler günümüzde tüketicilere daha fazla, kolay ulaşılabilir ve uygun maliyetli ürünler sunmalıdır. Tedarik süreci kapsamında gelen siparişleri ilgilendiren tüm süreçlerin yüklenici firma tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Lojistik sektöründe başarının anahtarı düşük maliyetler, yüksek üretim oranları, verimli depolama alanı kullanımı ve kısa tedarik süreçleridir.

E-Ticaret Lojistiği Nedir?

Online mağazaların ürün tedariği, satışların takip edilmesi ve dağıtım süreçlerinin tümüne e-ticaret lojistiği denir. E-ticaret lojistiği, ürünün üreticinin elinden çıktığı andan başlayarak müşterinin ürünü teslim aldığı ana kadar devam eder. E-ticaret lojistiğinin elemanlarını dağıtım merkezleri ve nakliyeciler oluşturur.

Lojistik Ne İş Yapar?

Lojistik bölümünün en önemli işlevi, taşıma süreçlerinin verimli bir şekilde yönetilmesidir. Yapılan taşıma işlemlerinin prosedürlere uygun bir biçimde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Lojistik aynı zamanda firmaların satın alma ve depolama gibi işleriyle de ilgilenir. Günümüz koşullarında firmaların büyük bir çoğunluğunun lojistik departmanına ihtiyacı vardır. Lojistik departmanının bir başka görevi de müşterilerin sorunlarına çözüm aramaktır. Operasyonda görevli araçların takibi ve envanter kontrolü gibi görevleri bulunmaktadır.

Sorunsuz bir nakliye için sürecin başından sonuna kadar etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Lojistik sektörü iş imkanları bakımından da oldukça güçlü bir sektördür. Birçok firmanın lojistik departmanı bulunduğundan, bu alanda iş bulmak daha kolaydır.

www.enco.com.tr

Editör: Yaşar Atilla