Kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde, vatandaşların ısınma ihtiyacı da arttı. Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 30’unun doğal gaza erişimi bulunmuyor. Havaların soğumasıyla birlikte başta kırsal bölgeler olmak üzere doğal gaza erişimin olmadığı yerleşim yerlerinde vatandaşlar ısınma ihtiyacını gidermek için en çok kömür ve odun kullanıyor.

Minikler çiftlik hayatına hayran kaldı! Minikler çiftlik hayatına hayran kaldı!

YÜZDE 125 ZAM YAPILDI

Yerli ve ithal kömür fiyatları geçtiğimiz yıl kış öncesi ton başına ortalama 2 bin 500 lira ile 4 bin lira arasındayken; bu yıl kış öncesi türüne göre kömürün ton fiyatı 7 bin 250 lira ile 9 bin lira arasına çıktı. Başka bir deyişle kömüre yapılan zam oranı yüzde 125’i buldu. Yine kırsal kesimlerde ısınmada en çok kullanılan odunun ton fiyatı da geçtiğimiz yıl kış öncesi 2 bin 500 lira ile 3 bin 750 lira arasında değişirken; bugün odunun ton fiyatı 7 bin lira ile 9 bin lira arasına yükselmiş durumda. Oduna yapılan zam oranı da yüzde 140’u buldu. Son bir yıl içerisinde odun ve kömür almak adeta lüks haline geldi.

“10 çuval alan 5 çuval alıyor! Onu da karta taksit yapıyor”

Büyüklüğüne göre fiyatı değişiyor. Portakal ve ceviz büyüklüğünde kömür var. İnsanlar geldiğinde 2 çuval, 3 çuval alabiliyor. Vatandaşın alım fücü yarı yarıya düştü. Geçen yıl bir ton alan şimdi yarım ton anca alabiliyor. Vatandaş torbayla alıyor. Onu da kredi kartına taksitle alıyor. Vatandaş günü kapatmanın yolunu arıyor” diye konuştu.

Editör: U. G.