Ereğli’de yaşayan çevre dostu Çetin Yılmaz, cüruf işleyerek bölge halkının sağlığını tehdit ettiği iddia edilen tesislerle ilgili açıklama yaptı. Çetin yaptığı açıklamada yargı kararı olduğunu belirterek, “uygulayacak yetkili aranıyor” dedi.

İşte Çetin Yılmaz’ın o açıklaması:

Mahkeme kararını uygulayacak yetkili aranıyor.

Cüruf Ereğli Belediyesinin ruhsat verdiği  Beton santral alanında işleniyor.

Roj metal, Ege doğa şirketleri   Mahkeme kararı ile  durduruldu. Bu şirketler  Cüruf işliyor, Belediye, kaymakamlık  ve Güvenlik Bölge halkına rağmen cüruf  tesislerini açık tutuyor.

 Kafa karışıklığını gidermek için gelişmeler özet olarak: Ereğli –Alaplı sınırında Cüruf işlemek için şirketler yasal izinler için başvuru yaptı.

-Alaplı atık geri kazanım tesislerine  çevre bakanlığı ÇED’e gerek yoktur kararı verdi. İl özel idaresi  Bu işletme için AKP’li İl genel meclisi üyelerinin oyları ile İmar izini verdi. Bölge halkı dava açtı. Mahkeme imar izinlerini ,Tarım,orman alanı, göl ,dere ve yeraltı sularının zara göreceği için  yürütmeyi durdurma kararı verdi.

-Roj Metal  Ereğli Belediyesi sınırları içinde kalıyor. Çevre bakanlığı ÇED’e gerek yoktur kararı verdi. İmar izinleri ve ruhsat işlemleri bitmeden cüruf işlemeye başladı.

Ereğli  Belediyesi  ÇED kararına karşı dava açtı. Bu firmanın ÇED kararı idare mahkemesi tarafından iptal edildi.

Roj metal, bu arada el değiştirdi. Ege doğa firması tarafından satın alındı.

Ege Doğa AŞ.  Atıl bir taş ocağının devraldı. İl özel idaresi bu atıl  taş ocağına , taş kırmak ve elemek için ruhsat verdi. ( taş ocağı ruhsatı ile cüruf işlenemiyor)

24 Hektar bir alanı kaplayan bu ruhsat kıyıcak köyü arazilerinin bir bölümünü, Alaplı tarafındaki göl ve yol ve Kavak Dereyide içine almaktadır.  Roj metal Mahkeme kararı ile kapatıldı. Ancak mühürüne işletmenin kapısına değil birkaç Bant anahtarına vuruldu.

Durum böyle olunca kafalar karıştı. Hiçbir firmanın cüruf işlemek için izini yok  Ama cüruf işleniyor.

Mahkeme kararını uygulaması gereken hiçbir kurum , Mahkeme kararını uygulamıyor.

Roj metal ve Ege doğa firmasına ruhsat, izin veren il özel idaresine bir dilekçe ile başvuru yaptım.

Bu firmaların izinleri yok . neden çalışıyorlar ve nedenlerini sıraladım. Dün cevap geldi.

 Bu iki firmanın çalışama ve ruhsat alanlarında incelmem ve denetleme yapıldığını her iki firmanın da çalışmadığını il özel idare cevap yazısında açıkça yazmış. Not Gelen cevap yazısı ektedir.

Cüruf elem ve geri dönüşüm çalışmaları Ereğli Belediyesi ruhsat sahasında bulunan beton tesisleri alanında yapılmaktadır denmektedir.  Yazının ilgili bölümü

(Şikayete konu olan cüruf depolama, ayrıştırma iş ve işlemlerinin Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığınca Kıyıcak Mah. Kavakderesi sokak no:60 adresinde 134 ada, 14 no.lu parselde Yılmaz Madencilik Tic. ve San. Ltd. Şti. adına Hazır Beton Tesisine 04.12.2012 tarih ve 2012/12/339 no.lu II. sınıf gayrisıhhi müessese kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen saha içerisinde yapıldığı görülmüştür.)

Özet olarak gelen cevap yazısında Ereğli Belediyesi  eski taş ocağı bölgesinde ruhsat verdiği beton santraline Cüruf işlemek için göz yumuyor veya bilerek çalıştırıyor deniyor. Ancak Erdemir’den Cüruf taşıyan ,çalışan bölgeyi kirleten firmanın Ege Doğa AŞ olduğunu bizler ve bölge halkı biliyor. Geçtiğimiz gece Kavak Derde Sakinleri Cüruf kamyonlarını durdurmuştu bende oradaydım.

 Karşımızda EGE DOĞA AŞ. Vardı.. Cüruf ve atıkları ruhsatsız işleyen Firma  bu atıkların kaçak olarak bölgeye  girmesine müsaade eden yetkililer, Mühürüne  sahip çıkmayan Ereğli Belediye başkanı ve tüm yetkililer bu ali cengiz oyununa sebep olan şeyi biliyoruz.  Bu oyunu bozacağız.

Bu Karmaşa ve oyunun son bulması için:  Bu bölgede hiçbir firmanın  Cüruf,sakal ve cevher tozu eleme ,ayrıştırma ruhsatları izinleri yok.

 Cüruf işlenme sürecinde tehlikeli atık haline dönüşüyor. Ereğli  Kaymakamlığı ,Belediyesi ve kolluk kuvvetleri  atık taşıma kanunu, yönetmeliklerinden sorumludur. 

Bölgeye atık taşıyan Araçların,  Kamu ve çevre sağlığı adına ,Halk sağlığı adına durdurulması gerekiyor. Bu yasal bir sorumluluk ve zorunluluktur.

Editör: TE Bilişim