Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Özpiçak, Karadeniz'de görülmesi imkansız denilen taş ısıran balığı (Cobitis strumicae) türünün Samsun'da tespit edildiğini açıkladı.

21 familyaya ait toplam 55 tür olduğunu ve literatüre kazandırılacak yeni türler bulduklarını söyleyen Özpıçak, "Yeni tespit edilen türlerin niteliklerini, uluslararası bilimsel dergilerde yayımladıktan sonra açıklayacağız. Özellikle bıyıklı balık olarak değerlendirdiğimiz, ekonomik değeri yüksek yeni bir türü Samsun'da tespit ettik. Normalde akarsu kaynaklarında yaşayan bir balık türü. Kırım Yarımadası civarında yayılım gösteren balık türünün Türkiye'de farklı su kaynaklarında farklı türleri mevcut ancak Karadeniz Bölgesi'nde farklı bir tür olarak da karşımıza çıkabilir. Bu türdeki araştırmamız sürüyor." sözlerini kullandı.

"BOĞAZLARDAN GEÇEMEZ" DENİYORDU ŞİMDİ KARADENİZ’DE!

Taş ısıran balığı olarak bilinen yeni bir türde balığı daha Samsun'da saptadıklarını belirten Özpiçak, yayılması durumunda Zonguldak gibi diğer illerde de görülebileceğini belirtti. "Normal şartlarda taş ısıran balığı 'Boğazlardan katiyen geçmez' deniliyordu. Yani, boğazları geçemez ve Karadeniz'de yayılımı söz konusu olamaz diye ifade ediliyordu.

Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem geri adım attı! Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem geri adım attı!

Bu balık Türkiye'de yalnızca Balkanlar, yani Trakya tarafında karşımıza çıkıyor ama onun dışında herhangi bir yerinden kayıt yok. Tek kayıt Samsun Terme Çayı'ndan. Terme Çayı'ndaki araştırmamızda çok sayıda bu tür ağlarımıza takıldı. Morfolojisi konusunda çalışmamızı yaptık ve farklılığı yakaladık. Ardından dünyadaki diğer çalışmalarla karşılaştırdık. Türün ülkemizde sadece Trakya'da kaydının bulunduğunu, onun da çok eski bir kayıt olduğunu tespit ettik. Sonrasında araştırmamızı moleküler anlamda desteklemek istedik. Farklı bilim insanlarından görüş aldık. Aldığımız görüşlerde, 'Bu balık dünyanın çeşitli yerlerinde var ama Karadeniz Bölgesi'nde imkansız' gibi sonuçlar çıktı. Hem moleküler hem morfometrik (Cisimlerin yapısına dayalı özelliklerin ölçülmesi) anlamda yaptığımız çalışmalarla bu türün Samsun'da mevcut olduğunu belirledik. Taş ısıran balığının varlığını literatüre Samsun'dan kaydettirmiş olduk. Bu tür ekonomik anlamda değerli bir balık türü değil ama ülkemizin biyoçeşitliliği açısından çok değerli." açıklamasını yaptı.

İstilacı tür olarak bilinen taş ısıran balığının ekonomik değerinin de yüksek olması nedeni ile bölgedeki balıkçılar avlanmasının teşvik edilmesini bekliyor.

Editör: U. G.