Çaycuma’da 23 Nisan coşkusu! Çaycuma’da 23 Nisan coşkusu!
Çaycuma Belediyesi tarafından yapımı devam eden ahşap cami ilk namaza hazırlanıyor. Karadeniz Bölgesi'nin ahşap cami geleneğini modern bir bakışla harmanlayan ve alanında bir ilki oluşturan ahşap cami ibadete başlıyor. Isıtma sistemi kurulup taban şapı dökülen camide halı serimine başlandı. Elektrik tesisatı, aydınlatma sisteminin yanı sıra diğer imalatları da devam eden caminin duvar süslemelerinin de yerleştirilmesine başlandı.
 
SÜSLEMELER İBRAHİM BOZ TARAFINDAN CAMALTI HAT SANATI TEKNİĞİYLE YAPILDI
Duvar süslemeleri Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ve El ve Süsleme Sanatları Sanatçısı İbrahim Boz tarafından camaltı hat sanatı tekniğiyle yapıldı.  Tüm camilerde olduğu gibi burada da mihrabın sağ üst kısmına "Allah", sol üst kısmına "Muhammed" üst kısmınaysa, Ali İmran Suresi’nin, giriş ayetinin bir kısmını oluşturan  "Küllemâ dehule aleyhâ Zekeriyyal Mihrabe" sözü yerleştirildi. Cami duvarlarında ayrıca, aynı teknikle yapılmış, 4 halifenin ismi, Esmail Hüsna, Kelime-i Tehvit de yer alacak.
CAMAALTI SANATININ GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI DA SAĞLANIYOR
Yöresel mimari dil ve yerel malzeme kullanımıyla öne çıkan caminin süslemelerinin birçok kültürde kullanılan geleneksel bir halk sanatıyla yapılması, ayrı bir önem taşıyor. Hat yazılarının bu teknikle yapılması, renklerinin solmaması, canlı şekilde uzun yıllar dayanması nedeniyle yüzlerce yıldır icra edilen bu sanatın gelecek kuşaklara aktarılmasına da olanak tanıyor. 
 
ÇAYCUMA’NIN ANIT ESERLERİNDEN BİRİ OLACAK
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Gerçekten çok önemli bir esere daha imza atıyoruz. Bin yılların geleneksel yapı kültürüne göre yapımı tamamlanma aşamasına gelen ahşap camimizi ibadete açıyoruz. Bölgemizin yöresel ahşap mimarisini modern tasarım ögeleriyle harmanlayarak yorumladığımız bu cami, Çaycuma’nın anıt eserlerinden biri olacak. Doğallığı ve sıcaklığıyla ayrı bir atmosfer yaratıp içindeki herkese huzur ve dinginlik veren ahşap malzemeyle yaptığımız cami, öyle ümit ediyorum ki, ülkedeki herkesin ilgi odağında olacak.” dedi.
MİMARİ TASARIMI, SÜSLEMELERİ, GELENEĞE SADAKATİ, BİRİCİK OLMA ÖZELLİĞİYLE MUHTEŞEM BİR ESER KAZANDIRIYORUZ
Caminin muhteşem bir ibadet yeri olmasının yanı sıra bölgenin kültürel mirasına bir saygı duruşu olduğunu da söyleyen Kantarcı, “Caminin inşasında kullanılan malzemelerin bölgeden temin edilmesine ayrı bir önem gösterdik.  İçinde binlerce kişinin ibadet edebileceği camide, kadın ve son cemaat mahfilinin yanı sıra geniş bir avlu da bulunuyor. Ayrıca caminin yanında kütüphane atölyeler, işlikler, kafeterya, müftülük birimleri gibi sosyal tesisler de yer alacak. Çaycuma’ya yapılar değil mimari tasarımı, süslemeleri, geleneğe sadakati, biricik olma özelliğiyle muhteşem bir eser kazandırıyoruz.” dedi.
Editör: Şeyma Kaya