Zonguldak Belediyesine ait mal varlıklarının satışına idare mahkemesi dur dedi.

Zonguldak Belediye Meclisi'nin 7 Nisan 2023 tarih ve 46 sayılı kararı ile satışlar için Belediye Başkanına verilen yetkiye Zonguldak İdare Mahkemesi Yürütmeyi Durdurma verdi.

Bilindiği üzere Belediye Başkanı Ömer Selim Alan Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan ve mülkiyeti Zonguldak Belediyesine ait olan Alışveriş merkezi, Alaborina restoran ve lauvar alanındaki 1000 m2 payı SGK borçlarını mazeret göstererek satmak istiyordu.

Meclis kararına karşı idare mahkemesinde dava açan CHP Grup Başkanvekili Dr. Atınç Kayınova’nın itirazını mahkeme haklı buldu ve kararın yürütmesinin durdurulmasına hükmetti.

Atınç Kayınova itirazında “alınan meclis kararının usule, yasaya ve kamu menfaatine aykırı olduğu, meclis kararında ne amaçla Belediye mülkiyetinden çıkarılmak istenildiği yönünde bir tespit ve açıklama yer almadığı, Belediye mülkiyetinden çıkarılmadan herhangi bir başka fayda sağlanmasının mümkün olup olmadığı yönünde hiç bir araştırma ve inceleme yapılmadığı, işlemin somut bir hukuki gerekçesinin bulunmadığı” gerekçelerini öne sürmüştü.

Zonguldak İdare mahkemesi “belediye taşınmazlarının satışı, trampası ve devri konusunda, yalnızca belediye encümenine yetki verilmesi gerekirken, aynı zamanda belediye başkanına da yetki verilmesi yönünde tesis edilen dava konusu belediye meclis kararında bu yönüyle hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” kararı ile satışlara yönelik işlemleri durdurdu.

Karar hakkında Atınç Kayınova şu açıklamalarda bulundu;

“SGK’ya teklif edilen yer Milli Egemenlik Caddesi Emniyet kavşağında bulunan Demirpark isimli AVM’nin bulunduğu arazi ve binanın bütünü. Yaklaşık 1 yıl önce bir ekspertiz raporu ile 230 milyon TL dolayında değer biçiliyor. Zonguldak Belediyesi istiyor bu raporu. Ardından da borçlara karşılık SGK’ya teklif ediliyor. SGK’da kendi ekspertizini yaptırıyor, hatta Zonguldak İl Çevre Şehircilik müdürlüğünden de 2 kişinin katılımı ile yeni tarihli bir değer daha belirleniyor. Bu değeri de SGK Zonguldak Belediyesine sunuyor. Bu da 96 milyon TL. Arada 2,5 kat fark var ve ülkedeki enflasyonist ortamda yaklaşık 10 aylık bir süre var. Orası Zonguldak’ın en değerli yeri belki de. Neyse ki Zonguldak Belediyesinde şehrini seven ve kurumsal sürdürülebilirliğe saygısı olan sözde değil özde vatanperver çalışanlar var. “Yanlış bu hesap” deniliyor ve daha bugün gelen yeni bir ekiple yeniden bir ekspertiz çalışması yapılıyor.

4,5 yılda Zonguldak halkı şunu çok iyi gördü, Selim Alan’a kalsa Zonguldak’ı satar. Örneğin Alaborina’yı tamamen kişisel hırsı ile satmaya çalışıyor. Hatta birebir kendisi müşteri arıyor. Lauvar alanında proje başlarken satışa çıkarması da değer kazanmadan ucuza elden çıkarayım planı. Lauvar alanına her ne yapılırsa yapılsın bu şehrin en değerli yeri olacak. Bugün orta kırat zekaya sahip bir insanın orada arsası olsa öldürsen satmaz, bekler ki daha da değer kazansın. Çünkü değer kazanması kaçınılmaz. Ama Selim Alan satıyor. Partisi AKP’de seyrediyor.

Zonguldak Gümüşhane'de yangın! Takviye istendi! Zonguldak Gümüşhane'de yangın! Takviye istendi!

Davanın esastan yapılan incelemesinde daha geniş gerekçelerle işlemin iptal edileceğini düşünüyorum. Zonguldak İdare mahkemesinin çok değerli heyetine de şükranlarımı sunuyorum. Zonguldak’ın birikimlerini korumak için çabamız son dakikaya kadar sürecek.

Bu arada Fevkani köprüsü ile ilgili davamız da hala sürüyor. Yıkımın iptal edileceğinden şüphem yok. Bekleyip bekleyip seçim yaklaşmışken birdenbire yangından mal kaçırır gibi köprüyü yıkmaya yönelmelerini manidar buluyorum. Yakında çıkar foyası.”

Editör: Kağan İslamoğlu