Zonguldak Tarih sayfası editörü Hayati Yılmaz, Megaralıların Zonguldak’a Gelişi adlı yazı kaleme aldı. Yılmaz; “Megaralıların Zonguldak’a geldikleri zaman MÖ.675 olduğudur. Bu tarih bize aslında Megaralılara Yunan desek bile; bölgeye gelenlerin ilk Yunanlar olmadığını da gösterir” dedi.
İşte Yılmaz’ın yazısı:
“Megaralıların Zonguldak’a Gelişi
Batı Karadeniz topraklarına gelen kolonilerden biri de Megaralılardı.
Bugünkü Yunanistan’ın Atina’nın doğusunda yaşamış bir halktır. Bu halkın bugünkü Yunanların atalarından olup olmadıkları bilinmiyor aslında. Bizim Yunan dediğimiz, Helen/ Helas olan Atinalılar başka bir devletin içinde yer alırken, Güneyinde Spartalılar , Batısında ise Megaralılar vardır. Bunların her biri başka bir şehir devleti içinde yer alıyorlardı. Bunların birbirleri ile oldukça şiddetli savaşları olduğu biliniyor. Zaten Megaralıların bu savaşlardan kaçıp Ege, Marmara ve Batı Karadeniz’e doğru geldikleri yazılır.
Benim kayıtlarımda Megaralıların Zonguldak’a geldikleri zaman MÖ.675 olduğudur. Bu tarih bize aslında Megaralılara Yunan desek bile; bölgeye gelenlerin ilk Yunanlar olmadığını da gösterir. Çünkü Filyos Antik kentin kuruluşu MÖ 700'lere dayanıyor. Yine tarihi kayıtlarımızda, bu tarihten 500 yıl öncesinden beri Batı Karadeniz; Hattiler, Hititler, Palalar, Pafyagonlar, Berbryler, Kimmerlerin yerleşimine sahne olmuştu.
“EGE BÖLGESİ’NDE DAHA YOĞUN”
Megara’nın anlamı aslında “büyük evliler” idi. Bugün bile bu kelimeyi kullanıyoruz aslında. “Mega Star” dediğimizde “Mega” büyük anlamında kullanıyoruz. Büyük yıldız, büyük sanatçı..
Megaralılar büyük evler kuran ve adından da anlaşıldığı gibi ilk şehir devletleri kuran Yunanistan’da şehir devleti içinde yaşayan halk idiler. Zaten Makedon Kralı İskender, bu devletleri birleştirerek Makedon topraklarına kattı. Daha sonra da Yunanistan Roma topraklarına katıldı. Sonra Osmanlı toprağı oldu. Yani bugünkü Yunanlar belki de kendilerine Helen Devleti dedikleri ilk Yunan Devletini Osmanlı’dan ayrılarak, 1829’da kurmuş oldular. Artık uzun zamandan beri içinde ne kadar Yunan kaldıysa. Bugün Zaten 16 Milyon nüfusları vardır.
Yunanistan’ın Attike bölgesinde yaşayan Megaralıların o topraklardaki sayıları ne kadar olabilir. Çok küçük bir bölge aslında. Bu küçük bölgeden bölgeden göç edip, Büyük bir bölge içine; Ege, Marmara ve Batı Karadeniz’e kadar yayılmalarına bakılırsa, şehir başına 300 – 500 kişiyi geçmeyecek kadar küçük grup oldukları belli olur. Zaten o dönemleri, bugünkü gibi devasa nüfus yoğunluğu ile düşünemeyiz. Zaten en yoğun olarak Ege Bölgesine yerleştiler.
“ZONGULDAK’TA 4 TATAR KÖYÜ VAR”
İlginçtir ki; bu topraklara göçler hep aynı nedenlerle olmuştur. MÖ Megaralılar, Yunanistan’da yaşadıkları savaş ve baskılardan kaçarak, Batı Karadeniz’e gelmişler; örneğin Kırım üzerinde Rusların baskısı ve savaşı sonucunda Tatarlar da aynı neden ile yüzyıllar sonra Zonguldak’a gelip bazı köylere yerleşmişlerdi. Mesela Zonguldak’ta 4 Tatar köyü vardır. Çerkezler, Abazalar, Kiptiler vb. En son savaş koşulları ile Zonguldak’a gelip bazı köylerin boş topraklarına yerleştirildiler.
Ama o dönemlerde bu 300- 500 kişi bile Zonguldak’ta bir şehir devleti kurabilir. Kaldı ki; Megaralıların geldiği MÖ.675 tarihinden 100 sene sonra; MÖ. 560 yılında Herakleia Pontika devleti kurdukları tahmin edilir. Bu devletin kurucularının Megaralılar olduğu bazı tarih kitaplarında yer alır. Yani Heraklia Pontika’da bir şehir devletidir. Uzun yıllar Tiranlık (Bölge valisi) ile yönetilmiştir.
Yunanistan’da yaşadıkları bölgeye bakılırsa, verimsiz topraklardan geldiler. Sadece geçimleri zeytin ve balıkçılıktı. Fakat Batı Karadeniz’de, bereketli topraklara geldiklerinde burada tarım gelişmişti ama şehir bilinci yoktu. Megaralılar denizci olduklarından ve ticareti deniz yolu ile yaptıklarından, bölgedeki halkı kısa sürede etkisi altına alıp şehir devletini kurmuşlardır. Üstünlükleri MÖ 400 yıllarında yerli halk olan Mariandiny halkının üstünlük sağlaması ile bitmiştir.”