Zonguldak Tarihçisi Hayati Yılmaz'ın paylaşımı şu şekilde;

Saffet Bozkurt şehit ailelerini ziyaret etti! Saffet Bozkurt şehit ailelerini ziyaret etti!

Ereğli İl olursa: Alın size yeni harita! 

Ereğli İl olacakmış...
Bu konuda yazıp çizenlerin ortak vurgusu ; Ereğli'nin il olması en doğal hakkıymış ama olmamalıymış.
Neden ? Çünkü Zonguldak kötü bir duruma düşüyormuş!
Pardon ! 
Gazipaşa siyasetçileri Zonguldak'ın halen iyi durumda olduğunu sanıyormuş meğerse.
Şehir tam 33 senedir de sinyal veriyor. Adeta bağırıyor. Bölündükçe bölünüyor. Bölenler Zonguldak’ın hala abisi olarak görülüyor. 

Dönüşüm istiyor.
1980'li yıllarda Dünya enerji konusunda dönüşüm geçirdi. Sürdürülebilirlik enerji, temiz enerji kavramları çıktı. Aslında kömürün kullanılması 1700’lü yıllarda 1. Sanayi devrimi ile buhar gücü ile çalışsan makinelerin kullanımı ile başladı. Osmanlı, Zonguldak'ta taşkömürünün bulunması ile bu üretime 100 yıl sonra geçti. Ardından ikinci üçüncü sanayi devrimi gerçekleşti:Yani; enerji kaynakları Dünya'da kömürün kullanımını kısıtladı ve hatta kömüre dayalı çıkan kötü gazlar nedeni ile iklim değişikliğinin yaşanması ve petrolden sonra Doğalgaz'ın bulunması ile kömürden enerji elde etme fikri terk edildi . Almanya 2018'de kömür üretimini durdurdu ve tüm ocaklarını kapattı. Aslında bu karar çok önceden alınmış ve kömüre dayalı ekonomisini döndüren şehirlerde çoktan dönüşüm yaşanmıştı.
Dünya'da bu gelişmeler yaşanırken 1980'li yıllarda Türkiye'de yeni adımlar atılmaya başlandı. Kömüre alternatif yeni enerji kaynaklarına yönlenme o yıllarda gidildi.  
Ama Zonguldak adeta uyudu. 
40 bin işçiden 7 bin işçiye düşmesine ramen halen 2 bin işçi alımına bile bugün yeniden Zonguldak'ın eski günlerine kavuşacağını düşünen Gazipaşa Caddesinde siyasetçiler var. 
Eee iktidarda bunu bildiği için her seçim öncesi işçi alımı için müjdeler veriyor.
Zonguldak’ı yönetenlerin Zonguldak’ın sonu ne olacak sorusunu aklına bile getirmiyor ! 
Şimdi konunun Ereğli’nin il olma ihtimali ile ne alakası var ?
Direk olmasa da dolaylı yollardan var tabi. Öncelikle Bartın ve Karabük’ün il olması ile ne alakası varsa Ereğli’nin de Zonguldak’tan ayrılmak istemesinde aynı alaka var. 
Zonguldak Şehir Merkezi Zonguldak’ın geneline hitap etmiyor.
Ne yapacaklardı yani; Fevkani köprüsünün yıkılıp yıkılmayacağını mı merak edeceklerdi. Ne yapacaklardı. Üzülmez deresine demir köprü yapılmasına mı sevineceklerdi ? 
Yani şimdi Ereğli , Zonguldak Limanından KAR_DEMİR’in kömür deposunu kaldıralım mı kaldırmayalım mı diye anketine mi katılsınlar ?
Çocuk oyuncağı mı bu ? 
Ne yazık ki ; bir Zonguldaklı olarak Ereğli’nin eninde sonunda il olacağını görüyorum ve bence de en büyük hakları. Üzülürüm ama yapacak bir şey yok. Hatta açık konuşmak gerekir ise; Ereğli Antik çağdan bu yana Karadeniz’in bir başkenti, hatta bir devletti idi. Çünkü hinterlandı var ve aynı zamanda demir çelik fabrikasının yanında tarıma dayalı ekonomisi de yürüyor. Ve Bartın gibi en büyük avantajı sahil kenti olması  dolayısı ile turizm açısından da bolca şansı olan ilçe. Hataları da olsa Ereğli’nin güçlü bir lideri var. Zonguldak’ın kimi var allah aşkına.
Ereğli il olmayı hak ediyor ama olmasın. Olmasın, Gazipaşa paşalarını sırtında taşısın. 
Oldu, başka derdin ! O tren çoktan kaçtı be Halil ! Bugün olmaz ise yarın mutlaka olacaktır.
Ereğli’nin il olması durumunda, Zonguldak’tan Alaplı, Düzce’den Akçakoca, Karasu’yu da alır. Ve nüfusu 250 bine dayanır. Zonguldak’ta böylece Batı Karadeniz’in en küçük ili olur.
Ereğli’nin il olması durumunda Zonguldak’tan iki milletvekilliğini de %100  götürür.
Plakası da 100 olur.
Bir şey daha. Zonguldak'ta turizm ayakları filan yapılıyor...Canlandıracaklarmış..  Filyos'taki kalede tuvalet yok. Millet ormana cövdürüyor.. 

Editör: Melisa Sapaz