Hattat Holding’in bölgede kömür lavvar tesisi açmak için ÇED Gerekli Değildir kararı almasının ardından Bartın Platformu, kararın iptali için dava açmıştı.

Lavvar Çed Olumlu Kararının iptalini sosyal medya üzerinden duyuran Bartın Platformu “Siz Hattat’ın kömür çıkarmasına da mı karşısınız” diyenler için de zorunlu bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklama şu şekilde:
HATTAT’IN HUKUKU DOLANARAK YAPMAK İSTEDİĞİ LAVVAR TESİSİNE DANIŞTAY İZİN VERMEDİ:

LAVVAR ÇED OLUMLU KARARI İPTAL

Amasra’da yıllardır termik santral kurmaya çalışan Hattat Holding’in “Termik santral yapmaktan vazgeçtiği, Amasra’da sadece kömür çıkaracağı” iddiasıyla giriştiği teknik ve hukuki açıdan sorunlu lavvar (Taşkömürü Cevher zenginleştirme) tesisine Danıştay geçit vermedi ve şirketin almış olduğu “ÇED Gerekli Değildir” kararını, karar düzeltme yolunu da kapatarak iptal etti.

Bartın Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü daha önce bu lavvar tesisi ÇED başvurusu için “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermiş ve Bartın Platformu öncülüğünde yöre halkı bu kararın iptali için Zonguldak İdare Mahkemesine başvurmuştu. Ne yazık ki mahkeme iptal istemini reddetmişti. Bunun üzerine davacılar iptal için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 6. Dairesi’nin 1 Haziran 2023’te bu tesisin ÇED Yönetmeliği’ne ve ilgili mevzuata uygun olmadığı yönünde verdiği iptal kararı elimize şimdi ulaştı ve bu sevinci bütün Bartın-Amasra dostlarıyla paylaşıyor ve bu mücadelede emeği geçen bütün dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

“Siz Hattat’ın kömür çıkarmasına da mı karşısınız” diyenler için de şu açıklamayı tekrar yapma zorunluluğu duyuyoruz:

Bartın Platformu olarak bizler dört yıl önce, 4 Aralık 2019 Dünya Madenciler Günü’nde yapmış olduğumuz açıklamada; Hattat’ın Amasra B sahasındaki taşkömürü’nü 14 yıl boyunca bir kilogram çıkaramadığı (şu an 18 yıl oldu), Hattat’ın gerçek niyetinin kömür çıkarmak değil, termik santral kurmak olduğu, bu süreç için kömür çıkaramamış olduğu için Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ödemesi gereken yüklü miktarda tazminatı ödenmekten kaçındığı, bu nedenle devlet tarafından Amasra B sahasında Hattat Holding’le yapılmış olan Rödovans Sözleşmesi’nin sona erdirilerek bu sahanın TTK tarafından işletilmeye başlanması, böylece yöredeki daha çok sayıda işsiz gencimize, daha iyi koşullarda, daha yüksek ücretli ve iş güvenliğine sahip bir ortamda çalışabilecekleri bir çalışma ortamı sağlanabileceğini açıklamıştık.

Biz hala aynı noktadayız. “Termikçi Hattat’ın 18 yıldır el koyduğu fakat 1 kg kömür çıkarmadığı Amasra B sahasındaki kullanım haklarının devlete olan borçları karşılığında iptal edilmesi, Amasra B sahasındaki taşkömürü üretiminin TTK tarafından yani devlet eliyle yapılması ve böylece 14 Ekim 2022 tarihinde 44 madencimizi kaybettiğimiz grizu patlaması sonucu geçici olarak üretim yapılamayacak hale gelen Amasra A sahasındaki maden işçilerinin yanı sıra, çok sayıda gencimiz de burada işlendirilerek, iş güvencesi, tatmin edici maaş, sendika hakkı vb. haklara sahip olarak daha iyi koşullarda iş sahibi olmalarının sağlanması ve böylece yöre insanının ve ülkemizin ortak hazinesi olan taşkömürünün gerçek değerini bulmasıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Filyos Belediyesi personeline yüzde 100 zam! Filyos Belediyesi personeline yüzde 100 zam!

Editör: U. G.