Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, otopark yapılması için yıkılmak istenen Zonguldak Kız Meslek Lisesiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi; “Kentimizin belleğini oluşturan anıtsal yapılara yönelik saldırıların son dönemde hız kazandığını üzülerek izliyoruz.  Zonguldak gibi yüz seksen yıldır madencilik üretimi ile var olmuş, bu kültürle harmanlanmış ve kimliğini oluşturmuş bir kentin, bugün bütün geçmişini inkâr edercesine bu kültürel dokusundan ve kimliğinden arındırılmaya çalışılmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. 
Cumhuriyet’in kentimizdeki ilk anıtsal yapılarından biri olan hükümet konağı binasının yıkımıyla başlayan bu süreç, madencilik üretiminin daraltılmasıyla birlikte bu üretim kültürünün birer parçası olan ve her biri kentin belleğinde derin izler taşıyan yapı ve alanların ortadan kaldırılmasına yönelik bir histeriye dönüştü. Tüm Zonguldak kamuoyunun yakından izlediği gibi, bu saldırıların son halkası da Kız Meslek Lisesi oldu. 
Zonguldak Kız Meslek Lisesi, kurulduğu günden bu yana çağdaş ve üretken kız öğrencilerin çok sayıda branşta eğitim gördüğü bir mekân olmuştur. Kız çocuklarına meslek-beceri kazandırma, hem anne hem de iş yaşamının üretken bireyleri olarak onları hayata hazırlama konusundaki misyonunu eğitim faaliyetleri ve verimli projeleriyle başarıyla sürdürmektedir. 
Bundan yaklaşık bir yıl önce, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı olarak, bu okul binasının gerek mimari açıdan zenginliği gerekse Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 29.11.2019 tarihli kararında belirtildiği gibi, “Zonguldak ilinde yaşayan kadınların mesleki ve teknik eğitimlerinin sağlanmasında hizmet sunarak yapının hatıra değerine haiz olması” nedeniyle korunması ve bir anıt yapı olarak tescil edilmesini önerdik. Kurul önce yukarıda belirtildiği gibi bir karar vermesine karşın, daha bu kararın altındaki imzaların mürekkebi kurumadan, gördüğü siyasi baskılar sonucunda bugün tescilinin uygun olmadığını söyleyerek tüm kenti şaşkına uğrattı.
Ülkemizdeki imar mevzuatına göre, sıradan konutlarda bile otopark yapımı zorunluyken, projesi her aşamada çok yönlü denetimden geçmesi gereken hastane gibi bir yapıda, yeterli otopark olmaması skandal boyutunda bir ihmaldir. Bugün bu ihmalin faturası Zonguldak halkına, onun belleğine, anılarına ve eğitim alma hakkına kesilemez. Bu otopark için kent dinamikleri tarafından çok sayıda alternatif öneride bulunulmasına karşın, tüm bunlara kulak tıkanması, okul yıkımı konusundaki ısrar ve motivasyonun altında farklı bir ajandanın yürütüldüğü izlenimini vermektedir.
Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı olarak bizler hâlâ koruma kuruluna talebimizi içeren dilekçeyi verdiğimiz günkü çizgideyiz. Böyle bir okulu yıkmaya kalkmanın kentin kimliğine ve kültürüne yapılmış açık bir saldırı olduğu kadar, alenen işlenmiş bir kent suçu olduğuna inanıyoruz. Bu suça ne göz yumacağız ne de susarak ortak olacağız. Kenti yönettiğini sanan bazı rant erbabının, altı ayda bir karar değiştirerek meslek onurunu ayaklar altına alan sözde bilim adamlarının, her konuda olduğu gibi bu konuda da bilinçaltındaki hezeyanları kusan ağzı bozuk yerel medya bulaşıklarının, sipariş rapor hazırlayan bilirkişi(!) esnafının okulumuzun korunması konusunda sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi ve bütün haklarımızı kullanacağımızı bilmelerini isterim”

Editör: TE Bilişim