Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Kozlu Şubesi’nin 13’üncü Olağan Genel Kurulu, 19 Temmuz 2026 tarihinde GMİS Genel Merkez Şemsi Denizer Salonu’nda gerçekleştirildi.

Genel Kurula, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, Kozlu Şube Delegeleri ve işçiler katıldı.

GMİS Kozlu Şubesi Genel Kurulu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Genel Kurulun açılışını yapan GMİS Kozlu Şube Mali Sekreteri Ümit Yıldızhan, genel kurulun TÜRK-İŞ, GMİS ve işçi camiasına hayırlı olmasını diledi.

Genel Kurulun Divan Kurulu Başkanlığına GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu seçilirken, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Armutçuk Şube Başkanı Şanver Turan ile Merkez Servisleri Şube Başkanı Ümit Demir yardımcılıklarına seçildiler.

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Kurul Divan Kurulu’na seçilmelerinden dolayı delegelere teşekkür ederek Genel Kurulun TÜRK-İŞ’e, Genel Maden İşçileri Sendikası’na ve emek sınıfına hayırlı olması dileğinde bulundu.

GMİS GENEL BAŞKANI YEŞİL; “DURUŞUMUZ NET”

Kozlu Şube Genel Kurulunda bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil şunları söyledi;

Kozlu Şubemizin 13’üncü Olağan Genel Kurulunun TÜRK-İŞ ve Sendikamız camiasına, madenci kardeşlerimize ve işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyor, ekmek, hak ve demokrasi mücadelemize ışık tutacağına yürekten inanıyorum.

263 Kozlu Maden Şehidimize, 178 yıllık üretim tarihimizdeki tüm maden şehitlerimize, iş kazalarında kaybettiğimiz tüm emekçilere ve vatan savunmasında, terörle mücadelede ve tüm terör saldırılarında hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Şehitlerimizin mekanları Cennet olsun.

YÖNETMELİKLERDEKİ YORUM FARKLILIKLARINDAN KAYNAKLANAN BİR SORUNLA BİR DAHA KARŞILAŞMAK İSTEMİYORUZ

İş Sağlığı ve Güvenliği eksikleri gerekçesiyle üretimin durdurulması sürecini hepiniz biliyorsunuz. Özellikle farklı yorumlara yol açan yönetmelik hükümlerinin düzeltilmesi ve netleştirilmesi için girişimlerde bulunduk. Cumhurbaşkanımıza kadar tüm yetkililerle görüştük.

Bakanlıklar nezdinde yönetmeliklerin düzeltilmesiyle ilgili çalışmalar tamamlandı.

Süreci yakından izledik, gerekli gördüğümüz noktalarda müdahale ettik.

Çünkü yönetmeliklerdeki yorum farklılıklarından kaynaklanan bir sorunla bir daha karşılaşmak istemiyoruz.

İş müfettişlerinin raporlarında yer verdiği eksikliklerin giderilmesi için de çalışmalar son aşamaya geldi. Düzeltilen yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından çok kısa sürede üretime yeniden başlayacağız.

ÖNCELİĞİMİZ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİDİR

Dünyanın en ağır ve en riskli işkolunda zor şartlarda çalıştığınızı biliyoruz. Bizim önceliğimiz can güvenliğimizdir. Bizim önceliğimiz işçi sağlığı ve iş güvenliğidir. Biz, kazasız-belasız çalışmak istiyoruz.

Çalıştığınız işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından risk olduğunda bu durumu amirlerinize ve Sendikamıza mutlaka bildiriniz. Biz her şartta yanınızdayız.

EMEKÇİLERİN HAKLARININ ZAMANINDA VE TAM OLARAK ÖDENMESİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASINI İSTİYORUZ

Özellikle son dönemde Türkiye’nin birçok bölgesinde maden işçilerinin eylemleri ve yaşadıkları sorunlar gündeme geldi.

Bizler maden işçisi arkadaşlarımızın bu eylemlerine destek verdik ve haklı taleplerinin karşılanması çağrısında bulunduk.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak hangi sektörde olursa olsun işini düzgün yapan hiçbir özel işletmeyle sorunumuz yok.

Ancak sorun yaşanan işletmelerin geçmişine baktığımızda bu işletmeler daha önce kamu işletmesi olarak çalışan ancak daha sonra özelleştirilen işletmeler.

Özelleştirmenin bedelini ne yazık ki maden işçileri ödüyor.

Türkiye’deki özel maden işletmelerinde yaşanan sorunların kalıcı olarak çözülmesini istiyor, bu sorunların çözümü için önerilerimizi anlattık, anlatıyoruz.

Emekçilerin haklarının zamanında ve tam olarak ödenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz.

DURUŞUMUZ NET

Biz kâr-zarar mantığıyla kömür madenciliği yapılamayacağını, kömür madenciliği gibi riskli bir iş kolunda hem iş sağlığı ve güvenliği açısından hem de dünyanın en ağır ve en riskli işini yapan madencilerin hakları açısından kamu ciddiyetinin gerekliliğini yıllardır söylüyoruz.

Kamu kurumlarının özelleştirilmesine her şart altında karşı çıktık, mücadelesini verdik.

Bugün halen TTK, MTA gibi kurumlarımız kamu kurumu olarak hizmet vermeye devam ediyorsa bu, hep birlikte özelleştirme girişimlerine karşı duruşumuzun sonucudur.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak söylentilere bile sessiz kalmadık, kalmayacağız.

Bizim duruşumuz net. Biz dimdik ayaktayız, buradayız. İşimize, işyerimize, ekmeğimize her şart altında hep birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

BİRLİKTE MÜCADEMİZLE HEDEFLERİMİZE ULAŞMA KARARLILIĞINDAYIZ

Örgütlendiğimiz altın ve bentonit maden işyerlerinde örnek teşkil eden toplu iş sözleşmeleri imzaladık. 2027 yılı başında ise TTK’da 32’nci, MTA’da 22’nci Dönem Toplu İş Sözleşmeleri için TÜHİS ile masaya oturacağız.

Toplu iş sözleşmelerinde temel mücadelemiz, yüksek enflasyon ve artan fiyatlarla birlikte gerileyen alım gücünü yükseltmek olacaktır.

Bizim hedefimiz ve önceliğimiz, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin eksiksiz sağlandığı şartlarda, insanca çalışıp insanca yaşayabileceğimiz ve hak ettiğimiz yüksek refah düzeyindeki ücretlere ulaşabilmektir.

Hem gruplu çalışan arkadaşlarımızın daimiye geçirilmesi, hem de TTK’nın ve MTA’nın işçi açıklarının bir an önce giderilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yeni dönemde iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığı şartlarda, TTK’nın yılda 5 milyon ton üretmesi ve norm kadroyla çalışmasını sağlama mücadelemize devam edeceğiz.

Birlikte mücadelemizle hedeflerimize ulaşma kararlılığında olduğumuzun bilinmesini istiyorum.

MÜCADELE AZMİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

TTK Kozlu Müessesesi, bizim çok önemli bir parçamız.

Verdiğimiz hak mücadelesinde sesini yükselten, gücünü hissettiren ve Sendikamızın öncü güçlerinden biri olan sizlere bu mücadele azminiz ve kararlılığınız için teşekkür ediyorum.

ŞUBE GENEL KURULLARIMIZ BİRLİĞİMİZE GÜÇ KATIYOR

Sendikamızın 13’üncü Olağan Genel Kurul sürecinde sendikamızın örgütlü olduğu tüm işyerlerinde, işçi arkadaşlarımızın büyük oranda katılımıyla şube delege seçimlerimizi tamamladık.

Tüm işçi arkadaşlarımıza gösterdikleri katılım, demokratik olgunluk ve sağduyu için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ardından 2 şubemizin genel kurulunu, tarihimize yakışır demokratik bir olgunlukla tamamladık.

Bugün Kozlu Şubemizin kongresini de aynı şekilde yapıyoruz.

Tüm şubelerimizin genel kurulları; birliğimize, beraberliğimize ve dayanışmamıza güç katıyor.

Şubelerimizde görevden ayrılan arkadaşlarımıza hizmetleri için teşekkür ediyorum.

Seçilen ve seçilecek olan arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

Tekrar Kozlu Şubemizin Genel Kurulu’nun hayırlı olmasını diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

GENEL SEKRETER ARSLANBUĞA; İŞÇİ SINIFININ ÖNCÜSÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa da genel kurulda yaptığı konuşmada maden işçisinin tarihinden aldığı güç ile üretmeye, çalışmaya, ülkenin demokrasisine sahip çıkmaya, işçi sınıfının öncüsü olmaya devam edeceğini söyledi.

Arslanbuğa, “Hepimiz zor bir seçim süreci geçirdik. Neden seçilmemiz gerektiğini tabanda hep birlikte anlattık ve işçi arkadaşlarımızın takdiriyle bugün buradayız.

Zeynep Dizdar ile Çaycuma'da coşku dolu gece
Zeynep Dizdar ile Çaycuma'da coşku dolu gece
İçeriği Görüntüle

Bugünden sonra da sizlerin bizlere yüklediği sorumluluk ile mücadele etmeye devam edeceğiz.

İş yerlerimizin huzuru ve refahı için, arkadaşlarımızın iş güvenliği önlemleri altında çalışabilirliğini sağlamak, takip etmek, onların sosyal ve ekonomik yönden daha iyi bir hayat yaşaması için hep birlikte mücadele ile hareket edeceğiz.

Maden işçisi tarihinden aldığı güç ile üretmeye, çalışmaya, ülkenin demokrasisine sahip çıkmaya, işçi sınıfının öncüsü olmaya devam edecektir.

İnşallah Kozlu şubemiz yöneticilerinin her biri el ele kol kola işçi arkadaşlarımızın arasında olacak ve bizde Genel Başkanımızın önderliğinde Kozlu şubemizin ve tüm şubelerimizin daima yanında olacağız.

İstikrarlı bir şekilde sendikamızın, teşkilatımızın gücünün artarak devam etmesini sağlayacağız.

4 yıl birlikte görev yaptığım Kozlu Şube Başkanım Dursun Başbakıcı ve Şube Sekreteri Bayram Okumuş’a, tüm yöneticilerimize ekibim adına verdikleri hizmet ve mücadeleden dolayı teşekkür ediyorum.

Kozlu 13. Olağan Genel Kurulumuzun işçi sınıfımıza, sendikamıza camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyor, seçilecek arkadaşlara başarılar diliyorum” dedi.

ÇİÇEKLERLE UĞURLANDILAR

Tekrar aday olmayan Kozlu Şube Mevcut Şube Başkanı Dursun Başbakıcı ile Şube Sekreteri Bayram Okumuş, katılımcıların alkışları ve Genel Sekreter Yener Arslanbuğa’nın takdim ettiği çiçekler ve plaketlerle uğurlandılar.

SEÇİMLERE TEK LİSTE HALİNDE GİDİLDİ

Konukların ve adayların konuşmalarının açısından GMİS Kozlu şube organlarının seçimlerine geçildi.

Tek Liste halinde gidilen seçimlerde;

  • Şube Başkanlığı’na Tuncay Sakallı,
  • Şube Sekreterliğine Şenol Başyiğit,
  • Şube Mali Sekreterliğine Ümit Yıldızhan,
  • Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Deniz Yusufoğlu aday oldular.