Ereğli’de Gezilecek Yerler

ereğli manzara şehir

Ereğli İlçesi

Şehir Keştepe’den başlayarak Maltepe, Kaletepe, Örencik ve Hacıhasan Tepesi Göztepe ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeden oluşmaktadır. Elmatepe 1960 senesinde Ereğli- Düzce yolu yapımında ikiye bölünerek yol güzergahına ilave edilmiştir. Erdemir’de kalan bölümü 1992 senesinde bütünüyle kaldırılmıştır. Ereğli’de fabrika kurulma çalışmaları sırasında Göztepe’nin arka tarafında kalan Filtepe’ye taş yığınlarını bir araya toplayarak büyük bir alan elde edilmiştir. Denize dik olarak yer alan tepelerin olduğu yerdeki vadilerden üç ayrı dere akmaktadır. Şehrin en yüksek tepesi Kale Tepe’dir. Eski Ereğli buranın altındaki düzlüklere kurulmuştur. Katip Çelebi’nin yazmış olduğu Cihan-nüma eserinde liman kenti manasına gelen Bender-Ereğli olarak biline şehir sanayi şehri olmasına rağmen doğal güzelliği bozulmamıştır. Pontus zamanından kalan harabeler üzerinden kurulmuş olan şehrin doğal dalga kıranları, poyraz ve yıldız rüzgarlarına kapalı oluşu ve güzel görünümlü bir limana sahip olması sebebiyle en eski yerleşim yerden biri olmuştur.
ereğli'de yaşam

Ereğli’de Yaşam

Ereğli’nin sanayi alanında büyük bir açılım yapması, ülke ekonomisine katkıda bulunması, uluslararası ticaret alanında demir-çelik fabrikalarının kurulmasında önemli bir paya sahiptir. Eski mahalleleri Orhanlar ve Süleymanlar olup isimleri Osmanlı zamanında verilmiştir. Doğal bir limanı olmasıyla koloniler tarafından kurulan ve çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Şehir 1320 senesinde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Antik çağ ve pek çok uygarlık tarafından tarihi eser bulmak mümkündür. Kale duvarları, sur duvarları, su kemerleri, su sarnıcı, deniz feneri, Ayasofya Kilisesi, Halil Paşa Konağı, Hoca Nasrullah Efendi türbesi, Bizans Kilisesi kentin tarihi ve kültürel kalıntılarıdır. Cehennemağzı Mağaraları, Hristiyanların ilk ibadet merkezi olarak kullandığı mağaralar olması açısında dini ve kültürel olarak ayrı bir öneme sahiptir. Kentin içerisindeki parklar Çeştepe Mevki ve Kirmancı mevki, Kızılcapınar Barajı ve Gülüç Barajı, Belediye ve Erdemir plajları, Çavuşağzı, Kandilli Kireçlik bölge halkının tercih ettiği yerlerdir.

Tarihi ve Turistik Yerler

cehennemağzı mağaraları

Cehennemağzı Mağaraları

Zonguldak merkezine 50 kilometre olan yolu asfalt yapılmıştır. Üç ayrı mağaradan oluşmaktadır. Mitolojiye de konu olan mağaranın İlk Çağ’da kehanet merkezlerinden birisi olduğu söylenmektedir. Zemini mozaik ve geometrik taşlarla döşenmiş olan mağaranın Hristiyanlığın yayıldığı dönemlerde gizli ibadetlerin yapıldığı bir yer olarak kullanılmıştır. İkinci mağaranın ismi Koca Yusuf Mağarası’dır. Zaman içerisinde tavandan düşün bir kaya sebebiyle mağara yolu bir yere kadar kapanmıştır. Üçüncü mağara ise en büyük olanıdır. Mağaranın zemini suyla kaplı olup su sarnıcı görevi yapmaktadır.

tas gölü kamp alanı

Tas Gölü

Tas Gölü, Doğa harikası görüntüsü ve yeri ile bölgenin en güzel kamp yerleri listesinde bulunuyor. Kamp kurmak istediğinizde çoğunlukla yerleşim olmayan, gürültüden uzak sakin yerleri tercih edersiniz. Tas Gölü’nün Güzel bir yer olduğunu ve kamp yapmak isteyenlerin mutla görmesi gereken yerlerden biridir.  Doğası ve sadeliğiyle çok güzel bir deneyim için sizleri tas gölüne bekleriz.

Tas Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

https://goo.gl/maps/otx29YVpuLQ2 adresini harita uygulamanızda açarak konumuna ulaşabilir ve navigasyon kullanarak tas gölüne ulaşım sağlayabilirsiniz.
 

gazi alemdar gemisi müzesi

Gazi Alemdar Gemisi Müzesi

1.Dünya Savaşı sırasında kömür ocaklarının işletmesi Almanlara verilir buna karşı çıkan Ruslar Ereğli’ye bomba atarlar. Dünya Savaşı bittikten sonra Avrupa devletleri gelip burayı Fransızlara verir fakat bir türlü ele geçirilemez. Kurtuluş Savaşı zamanında kaçırılan Alemdar isimli küçük savaş gemisi yöre halkı tarafından getirilerek karaya oturtulmuştur. Vatansever halkın tepkisi ile Fransızlar başarısız olmuştur. Komutan ve askerler daha kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile aynı masaya oturup anlaşma imzalamak zorunda kalmışlardır. Kurtuluş Savaşı sırasında yapılan ilk uluslararası anlaşma olmuştur. Kurtuluş Hükümeti’nin kabul edilmesi ve Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşı olup tarihe adını yazdırmıştır. Bu önemli olayın hatırlanması için bu geminin bir örneği yapılmış ve müze olarak sergilenmektedir.
halilpaşa konağı

Karadeniz Ereğli Müzesi(Halil Paşa Konağı)

2. Abdulhamit döneminde Halil Paşa Karamahmutoğlu yaptırmıştır. Yıkılan bir kilise üzerine yapılmış olan konak Roma döneminden kalma antik spoli eşyalar, şapolyen olarak cephe süslenmesinde kullanılmıştır. Müzenin en alt katında bulunan Helln, Roma ve Bizans dönemlerine ait olmak üzere mermer mezar aletleri, figürlü mermer sütunlar, cam kaplar ve takılar, kandiller, tarihi eserler sergilenmektedir. Birinci katta Lidya, Grek, Roma, Emevi, Abbasi, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri koleksiyonu eserleri sergilenmektedir. İkinci katında ise kadın erkek dönem elbiseleri, elpek ipliği kumaşından yapılmıştır. Mendil, bohça, dokuma aletleri ve dokumalar sergilenmektedir. Üçüncü katta ise Osmanlı zamanına göre düzenlenmiş müze ev şeklinde tasarlanmıştır. Oturma odası, günlük oda, misafir odası ve yatak odası bulunmaktadır. Müze bahçesinde Grek, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait sütun başlıkları, sütun gövdeleri, mimari parçal ve lahitler pandomim sanatçısı Krispos’un anıtı vardır.
ereğli kalesi

Ereğli Kalesi

Askeri bölgede yer alan kalenin girişine izin verilmemektedir. Kalenin içerisinde bir sarnıç bulunmaktadır. Duvarlarının içi su altında katılaşmış olan kırmızı renkli bir harçla kaplanmıştır. Oturma grupları ve sur duvarları da vardır.
Crispos Anıt Mezarı – kdz ereğli

Crispos Anıt Mezarı – Ereğli

Kdz.Ereğli’de gösteriler yapan ve orada ölen eski Mısırlı pandomim sanatçısı Krispos’un anısına yapılmıştır. Kaidesi ile birlikte 2.10 m yükseklikte bulunan anıtın önünde 19 satırdan oluşan ve kazılarak yazılmış bir şiir bulunmaktadır. Anıt, yüksek bir kaide üzerinde oturtulmuş iki korint başlıklı sütun, sütunların arasında içinde başsız bir büstün bulunduğu oyuk ve üçgen çatı olarak tasarlanmış taç kısmından oluşmaktadır. Dönemin ünlü Pandomim sanatçısı Krispos adına yapılmış bu mezar anıtı üzerindeki kitabede şunlar yazılıdır. “Mezarlar insanların en son evleri ve en son duvarlarıdır. onlar bedenlere evlerden daha sadıktırlar. Onlardan kalan akıtılan gözyaşları ve ölülerin sonsuza dek kalacak fani olmayan miraslarıdır. Ölüm uykusundan sonra artık vücudun güzelliği geri alınamaz. Burası bir sukun şehridir. Çıplak olarak taşınıp içine gömülünen sağlam ebedi istirahatgah. Ebedi evdir. Bu nasıl bir mezardır ve burada yatan kimdir? Hayatta kazanılan zaferlerin nefrete layık abidesidir. Taş ve toprak olanın işaretleri. Ölülerin mezar taşları suskun harflerinizle öleni dile getiriniz. Vücudunuzu yitirip telef ettikten sonra hangi insan buraya ismini verdi? Ölü insan Krispos. Fariz Ülkesinin (Mısır) ve başak taşıyan Nil Nehri’nin vatandaşı, bu anıtın altında yatmaktadır.



Kayalıdere Şelalesi

Ereğli ilçesine 35 kilometre mesafede bulunan şelalede 7 tane taş bulunmaktadır. Büyük şelalenin üzerinde doğal taşlardan oluşan bir aqua park var. Doğa sporları için uygun bir yer olan Kayalıdere Şelalesinin etrafı ağaçlarla çevrilmiştir.

fetih çınarları ereğli

Fetih Çınarları

600 yıllık bir geçmişi olan fatih çınarları Fatih Sultan Mehmet’in talebi üzerine dikilmiştir. İstanbul’un fethi zamanında Anadolu ve Rumeli Hisarları’nı onarmak için taş gerekiyordu. Bu zamanda Ereğlide bulunan bir taş ustası pek çok taş göndermiştir. Bundan dolayı Fatih Sultan Mehmet 6 adet Çınar dikilmesini istemiş ismi Fetih Çınarları olarak kalmıştır.  8 adet koruma altında olan çınarların binaların çoğalmasıyla ikisi zarar görmüştür. Çevre halkının dinlenme yeri olarak gördüğü yerde, bulunan çınarlar hala önemini korumaktadır. Çınarın olduğu yerde pek çok etkinlik, konser ve organizasyon düzenlenmektedir.

Deniz sezonu açıldı... Su ne kadar sıcak? Deniz sezonu açıldı... Su ne kadar sıcak?

Orhangazi Cami (Ayasofya Kilisesi) 
Surlarla kaplı kent alanının içinde Bizanslılar tarafından inşa edilen Hagia Sophia (Kutsal Akıl) kilisesi, camiye çevrildikten sonra Orhan Gazi ya da Orta Cami olarak anılmaktadır.

Erdemir Plajı

Ereğli’de bulunan en meşhur plajlardan biridir. Doğayla iç içe olmayı sağlayan bur plajda ihtiyaca uygun olan her şeyi bulmak mümkündür. Eşsiz güzel maviliğiyle bir doğa harikası olan plajın doğal ve yeşilliklerin arasında güzel bir manzara sunmaktadır.

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Editör: TE Bilişim