Yaşlanma Karşıtı Yiyeceklerin Önemi Nedir?

Kremler, losyonlar ve estetik ameliyatlar kişiyi dışarıdan daha genç gösterebilir, ancak doğru beslenme ve yenileyici ilaç desteği ile biyolojik yaşın içten dışa gençleştirilmesi için çok önemlidir. Hücrenin yenilenmesi için ihtiyaç duyduğu ürünleri hücresel düzeyde satın alındığında, sadece genç görünmek ve hissetmekle kalmaz, aynı zamanda daha sağlıklı ve mutlu olmak sağlanabilir. Sağlıklı beslenmenin yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır ve yaşlanma karşıtı besinler olarak karşımıza çıkar.

Yaşlanma Karşıtı Besinler Hangisidir?

Doğa, yaşlanma karşıtı gıdalar tüketmenin bir sonucu olarak kemiklerinizden beyninize, kaslarınızdan cildinize kadar daha genç görünmek ve hissetmek için ihtiyacınız olanı sizin için yapar. Bu anlamda, yüksek antioksidan gıdalar ve antiinflamatuvar gıdalar, yaşlanmayı geciktirici etkileri açısından iki önemli diyet türüdür. Yaşlanma karşıtı besinler olarak şunları sıralayabiliriz:

1-     Yaban mersini: Yaban mersininin antioksidan etkileri uzun süredir bilinmektedir. Hem lezzetli hem de besleyici bir yemiş. Yaşlanmayı yavaşlatır ve yaşamı uzattığı düşünülmektedir. Beynin bilişsel ve hafıza ile ilgili alanlarını oksidatif hasara karşı koruduğu için buna beynin meyvesi diyebiliriz. Aynı zamanda yaşa bağlı hücre hasarını da yavaşlatır. İçeriği mavi renk veren antosiyanin bakımından zengindir. Hücre metabolizması tarafından salınan zararlı maddelerin zararını sınırlar. Bu sayede birçok kronik hastalığı önleme özelliğine sahiptir

2-     Bitter çikolata: Evet, yaşlanmayı geciktirme programına girip aynı zamanda çikolata yiyebilirsiniz. Dengeli beslenmede makul miktarda çikolata, 2015-2020 güncel beslenme kılavuzlarında tüketilmesi önerilen ürünler arasında yer alıyor. Burada ılımlı miktarlarda tüketmeye özen gösterilmelidir çünkü çikolata kalori bakımından yoğundur ve miktarı aşırı kalori alımına neden olabilir. Özellikle % 70-90 kakao içeren az miktarda bitter çikolata tüketilebilir.

3-     Kabuklu yemişler: Fındığa süper yiyecek diyebiliriz. Kavurmadan tüketimleri besin değerleri açısından önemlidir. Hem iştahı bastırır hem de doymamış tekli veya çoklu sağlıklı yağlar içerdikleri için yaşlanma karşıtı etki gösterirler. Kalp ve damar sağlığı, bilişsel işlevler ve kanser gibi kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olan özelliklere sahiptirler. Tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları gelişme riskini azaltırlar. Ayrıca beyin sağlığını da desteklerler. Yaşlılarda bilişsel gerilemeyi yavaşlatırlar. Damar sistemini korurlar. Besin değeri ve yaşlanma karşıtı değeri yüksek atıştırmalıklar arasında ülkemizde yetiştirilmeye başlanan kestane, ceviz ve cevizler sayılabilir.

4-     İncir: İncir, flavonoidler ve polifenoller bakımından zengindir. Bu özelliğinden dolayı güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Oksidatif stresin olumsuz etkileriyle savaşır. Karaciğeri ve beyni destekler. Bağırsak sağlığını desteklemesi önemli bir özelliktir.

5-     Kollajen Proteini: Kolajen, deri ve organlarda bulunan bağ dokusunun en önemli proteinidir, hücreleri birbirine bağlar ve iletişimini sağlar. Bu nedenle, cilt ve organ sağlığımız için yeterli seviyelerde yeni kolajene ihtiyacımız var. Kolajeniniz sağlıklı ve yeterli düzeyde ise akan yıllar sizi daha az yıpratabilir. Araştırmalar, özellikle deniz ürünlerinden elde edilen kolajenin yaşlanma karşıtı etkileri olduğunu gösteriyor.

6-     Chaga Mantarları: Chaga mantarları yaşlanma karşıtı etkilerinin çoğunu yetiştirdikleri huş ağacından sağlar. Soğuk ve kuzey iklimlerinde yetişerek çok çeşitli antioksidan, anti-tümör ve antiviral ajanlar üretirler. Ayrıca mikroplara karşı bağışıklığı artıran maddeler içinde sentezlenirler. İçeriğindeki polifenoller, serbest radikallerle savaşarak bir antioksidan görevi görür. Kapsül, tablet, tentür veya çay veya kahve şeklinde tüketilebilirler.

7-     Somon: Somon balığının faydalı etkilerinden daha fazla yararlanabilmek için yabani ve doğada yakalanmış somon balığının gerçek değeri vardır. Kültürlü somon balığının etkisiz olduğunu söyleyemeyiz ancak suni yemlerle beslendikleri için sağlık ve yaşlanma karşıtı etkilerinin sınırlı olacağı bir gerçektir. Hatta beslendikleri yeme bağlı olarak sağlıksız bile olabilirler. Somon, astaksantin adı verilen süper bir antioksidan bakımından zengindir, ancak aynı zamanda yaşlanma karşıtı etkisi olan karotenoid açısından da zengindir. Astaksantin, iyi kolesterol HDL'yi artırırken, kötü kolesterol LDL'yi düşürür. Enflamasyon adı verilen enflamatuar inflamasyonu ve oksidatif stresi azaltır ve bileşimindeki diğer bileşenlerle mükemmel bir yaşlanma karşıtı besindir.

8-     Kemik Suyu: Kemik suyunda bulunan kalsiyum, magnezyum, fosfor, silikon, kükürt gibi mineraller emilim için mevcuttur. Kemik sağlığı için vazgeçilmezdir. İyi kemik sağlığı, yaşlanmayı geciktirmek için önemli bir durumdur. Kemik suyunun yaşlanma karşıtı etkileri, kıkırdak sağlığı ve kireçlenme önleyici etkileri nedeniyle kondroitin sülfat ve glukozaminden gelir. Eklem ağrısını azaltan iltihap önleyici etkilere sahiptir.

9-     Maca Kökü: Yaşlandıkça östrojen hormonlarının seviyesi azalır. Maca kökü, bu hormonal azalmayı önleyerek yaşlanmayı geciktirici bir etkiye sahiptir. Östrojen, progesteron ve testosteron hormonlarını dengeler veya normalleştirir. Bu anlamda cinsel işlev bozukluğu, kısırlık, kemik erimesi ve menopoz belirtileriyle savaşır.

10-  Avokado: Avokado meyvesi, içeriğindeki yoğun bileşenler nedeniyle yaşlanmayı geciktirici etkisi olan süper besinlerdendir. Fitokimyasal bileşiminin kanserle savaşan doğal bileşenler içerdiği düşünülmektedir. Sağlık ve gençlik etkisi yaratan ve damarları koruyan tekli doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengindir.

Editör: Yaşar Atilla