YAŞAM

Nesli Tükenen 13 Muhteşem Hayvan

Binlerce yıl önce yitip giden hayvan türleri de bulunuyor. Öyleyse yenilerden ve eskilerden 13 muhteşem nesli tükenen hayvan hangileridir? Birlikte görelim.

Abone Ol

1. Hazar Kaplanı Hazar Denizi kenarlarında yaşamış olan bu kaplan türü, Türkmenistan, Türkiye ve Moğolistan gibi belirli ülkelerde de bulunuyordu. Fakat 1960 yılında tamamen nesli tükendi.

2. Tazmanya Kurdu Tazmanya kurdu Avustralya, Yeni Gine ve Tazmanya’da yaşayan önemli bir hayvan türüydü. Aşırı avlanma sebebi ile 1930’lu yıllarda neslinin tükenmiş olduğu biliniyor.

3. Mamut Mamut soyu 4000 yıl önce tükenmiştir. Kuzey Amerika ve Asya bölgesinde yaşamış oldukları biliniyor. Boyları 4,5 metre ve ağırlıkları 8 ton civarında olan oldukça büyük yapılı filgiller familyasındandır.

4. Steller Deniz İneği Steller deniz ineği, kuzey kutbuna yakın olan Bering denizin’de yaşamıştır. Oldukça iri yapısı olan bu türün soyu 1768 yılında tükendiği biliniyor.

5. Dinozorlar Dinozorlar milyonlarca yıl önce yaşamış olan yaratıklardır. Araştırmalara göre dinozor neslinin tükenmesi 65 milyon yıl öncesinde dünya üzerine gök taşının düşmesi sonucu olmuştur.

6. İrlanda Geyiği Bilinen en büyük geyik türü olmaktadır. Bu türün en son kalıntısı ise Sibirya’da olduğu söyleniyor. İrlanda Geyik soyunun 7700 yıl önce tükendiği biliniyor.

7. Pinta Adası Kaplumbağası Pinta adası kaplumbağası adını Galapagos takımadalarında yaşadığı için almıştır. Bu adada son yaşayan pinta kaplumbağası 2012 yılında ölerek tüm soyun tükenmesi meydana gelmiştir. Ayrıca tam olarak 100 yaşına kadar yaşamıştır.

8. Altın Kurbağa Bu kurbağa adını renginden dolayı almıştır. Kosta Rika bölgesinde yaşamış olan Altın kaplumbağa türünün soyu 1939 yılında tükenmiştir.

9. Moa Moa’lar Yeni Zelanda bölgesinde yaşayan önemli bir türdü. Boyu 3,5 metre ve ağırlığı 500 kiloya kadar çıkabilen bir türdü. Yaşam alanlarının küçülmesi ve gizli avlanma sonucu olarak 700 yıl önce bu türün soyu tamamen tükenmiştir.

Meksika Boz Ayısı Bu ayı türü Meksika’da yaşayan en önemli ayı türlerinden bir tanesi olarak bilinir. Oldukça iri olan bu ayılar avlanma sonucu zamanla türlerinin yok olmasına sebep olmuştur. Meksika boz ayısı en son 1964 yılında görülmüştür. Daha sonra bu boz ayılara rastlanılmadığından soylarının tükenmiş olduğu açıklanmıştır.

11. Yünlü Gergedan Yünlü gergedan olarak adlandırılan bu iri yapılı ve güçlü tür, Avrupa ve Asya’da yaygın bir türdü. Yünlü olduğu için soğuklara karşı korunma sağlayarak yaşamlarını sürdüren yünlü gergedanlar, bilinçsiz avlanma sonucu olarak tükenen hayvan türlerindendir.

8. Altın Kurbağa Bu kurbağa adını renginden dolayı almıştır. Kosta Rika bölgesinde yaşamış olan Altın kaplumbağa türünün soyu 1939 yılında tükenmiştir.

13. Carolina Muhabbet Kuşu Amerika Birleşik Devletlerinin doğu kısmında yaşamlarını sürdüren Carolina muhabbet kuşları, oldukça özel hayvan türü olarak biliniyor. Turuncu yüzleri, sarı kafası ve yeşil vücudu bulunan bu papağan türlerinin nesli 1940 yıllarında tükenmiştir.