-ÖZEL HABER-

Filyos’ta düzenlenen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı  Sakarya Gaz Sahası Deniz Tabanı Üretim Tesisleri, Deniz Tabanı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi Revizyonu ve Yüzer Eğitim Tesislerinde FAZ-2 ve FAZ-3 çalışmaları kapsamında yeni yapılacak işler için bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Hem Zonguldak açıklarında Karadeniz üzerinde hem de karada çalışmalar aralıksız devam ederken Yüzer Üretim Tesisleri’nin yapımı, açılacak yeni kuyular ve yeni boru hattı döşenmesi konusunda detaylı bilgiler verildi.

DOĞALGAZ TESİSİNDE YENİ GELİŞMELER ŞU ŞEKİLDE:
Zonguldak İli, Çaycuma İlçesi Filyos Endüstri Bölgesinde ve Batı Karadeniz Bölgesi açıklarında Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından ’’Sakarya Gaz Sahası Deniz Tabanı Üretim Tesisleri, Deniz Tabanı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi Revizyonu ve Yüzer Üretim Tesisleri’’ planlanmaktadır.

Üç ayrı bölümden oluşan entegre proje kapsamında denizaltı doğalgaz işleme tesisleri Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde, kara ve doğalgaz işleme tesisi Filyos Endüstri Bölgesi’nde ve doğalgaz nakil hatları her iki üniteyi bağlayacak şekilde deniz ve kara alanı bulunmaktadır.

‘’Sakarya Gaz Sahası Denizaltı Üretim Tesisleri, Denizaltı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi’’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 26.11.2021 tarihi ve 6482 karar numarası ile ‘’ÇED Olumlu’’ kararı verilmiştir. ÇED Olumlu kararında da belirtildiği üzere mevcut Faz 1 durumda doğalgaz çelik boru hatları ile karaya taşınıyor, kara işleme tesislerinde işlenerek BOTAŞ alım standartlarına uygun bir şekilde ulusal gaz şebekesine verilmektedir. Planlanan revizyon ile Faz-1 kapsamında iş akımı aynı şekilde devam edecek olup Faz-2 ve Faz-3 kapsamında karada bulunan proses tesisleri yerine Yüzer Üretim Tesisleri bulunacaktır. Yüzer Üretim Tesislerinde işlenen doğalgaz karaya taşındıktan sonra BOTAŞ ulusal gaz şebekesine çelik boru hattı ile verilecektir. Revizyon kapsamında Faz-1 için kompresör tesisi ilavesi Faz-2 ve Faz—3 için 2 adet Yüzer Üretim Tesisi kullanılacaktır. Faz-2 için mevcut boru hattı kullanılmayacak olup yeni bir boru hattı kullanılacaktır.

İş bu ‘’Sakarya Gaz Sahası Deniz Tabanı Üretim Tesisleri, Deniz Tabanı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi Revizyonu ve Yüzer Üretim Tesisleri ‘’ Projesi ile;

Faz-1’ deki 10 kuyuya ek Faz—2 kapsamında açılacak 10 yeni kuyunun 2 adeti Faz—1 üretim hattına bağlanacaktır. Diğer 8 adet kuyu Faz-2 üretim hattı üzerinden Yüzer Üretim Tesisi’nde işlenip nakil hatları ile BOTAŞ’a ait ulusal şebekeye bağlanması öngörülmektedir. İlave kuyular ve üretim ile birlikte toplamda 20 kuyu ile günlük maksimum 20 milyon standart m3’e ulaşması planlanmaktadır. Faz—2 kapsamında kullanılması planlanan boru hattı yaklaşık 158 km uzunluğunda olacaktır.

Projenin yaklaşık 25-40 yıl işletmede kalması öngörülmektedir. İşletme süresinin yeni keşifleri takiben uzaması mümkündür. İş bu ÇED sürecinin olumlu tamamlanması ve üretimin devam etmesi ile Faz-3 süreci başlatılacaktır. Projenin Faz-3 aşamasında 32 kuyu ve bir Yüzer Üretim Tesisi eklenmesi planlanmaktadır. Faz—3 ile ilave 20 milyon standart m3’lük üretim ile üç fazın toplamın üretim kapasitesi 40 milyon standart m3’e ulaşması beklenmektedir.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

Tesis için gerekli olan enerjinin sağlanabilmesi tesis içersinde her biri 4.500 kW(e) kapasiteli 3 adet gaz motoru kullanılmaktadır. Proje kapsamında enerji üretiminin arttırılmasına yönelik gaz motorlarında revizyon yapılacaktır.

Proje kapsamında gaz sahası araştırma alanı 2166 km2. Kıta yamacı araştırma alanı (derin deniz kıyı arası) 2366,7 km2, doğalgaz işleme tesisi (kara bölümü) 103,2 ha, doğalgaz boru hattı geçiş güzergahı 42,9 ha ve trafo merkezi 5,29 ha alan kullanılacaktır. Proje kapsamında kara ve deniz alanını kapsayacak şekilde 7.535,71 km2 ÇED alanı belirlenmiştir.

Vali kaçak ocakta çalışan işçilere seslendi! "İş bulacağız" Vali kaçak ocakta çalışan işçilere seslendi! "İş bulacağız"

PROJE ALANINA YAKIN YERLEŞİM BİRİMLERİNİN MESAFE VE YÖNLERİ

 Projenin kara bölümüne en yakın yerleşim birimi Sazköy’dür. Kara bölümünün 900 m doğusunda Sazköy, 2.300 m güneydoğusunda Aşağıihsaniye Köyü, 2.500 m güneydoğusunda Derecikören Köyü ve 2.200 m güneybatısında Gökçeler Köyü bulunmaktdır. Projenin kara bölümünde en yakın konut 270 m uzaklıktadır. Projenin kara bölümü yakınında kreş, okul, mezarlık, hastane vb. bulunmamaktadır. 565 m doğusunda Sazköy’e ait cami bulunmaktadır. Projenin kara bölümüne ulaşım için mevcut yollar kullanılacak olup ulaşımda bir problem yoktur.

PROJENİN YERİ 

Üç ayrı bölümden oluşan entegre proje kapsamında denizaltı doğalgaz işleme tesisleri Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde ve doğalgaz nakil hatları her iki üniteyi bağlayacak şekilde deniz ve kara alanı bulunmaktadır.

Editör: U. G.