Dövizdeki kur artışı sürüyor. Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Yazıcıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Yazıcıoğlu; “Döviz, Merkez Bankası'nın indiriminden sonra gerçek yerini yavaş yavaş bulmaya çalıştı. 2018 fiyatlarına göre baktığımız zaman şuanda Dolar’ın olması gereken kuru 11,5-12 lira civarında. Bundan sonra ben piyasada çok büyük bir dalgalanma olacağını sanmıyorum.” dedi.

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Yazıcıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Yazıcıoğlu, son günlerde döviz ve altında yaşanan yükselişle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yazıcıoğlu, dövizin Merkez Bankasının indiriminin ardından gerçek yerini yavaş yavaş bulmaya çalıştığını düşündüğü söyleyerek, ilerleyen günlerde çok büyük bir dalgalanma olacağını sanmadığını fakat esas önemli olanın devlet büyüklerinin yapacağı açıklamalar olduğunu söyledi.

Yazıcıoğlu, yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“ÇOK BÜYÜK BİR DALGALANMA OLACAĞINI SANMIYORUM AMA…”

Son günlerde döviz piyasalarında bir dalgalanma var. Tabi bu dalgalanmanın nedeni şahsi fikrim geçici olduğunu düşünüyorum. Dövizdeki dalgalanmanın sebeplerinden en önemlisi Merkez Bankasının son 2 ay içindeki faiz indirimleri ile direk alakalı olduğunu düşünüyorum. Şahsen bu benim düşüncem ama aynı zamanda ekonomi piyasalarında genel kanaat noktasında yaklaşık 1,5-2 seneden beri dövizde çok fazla bir dalgalanma yoktu. Merkez Bankasının faizleri yukarı çekmesinden kaynaklanıyordu. Bundan dolayı biraz baskı altında olan döviz, Merkez Bankasının indiriminden sonra gerçek yerini yavaş yavaş bulmaya çalıştı. 2018 fiyatlarına göre baktığımız zaman şuanda Dolar’ın olması gereken kuru 11,5-12 lira civarında. O da şuan da bu aralara geldi. Bundan sonra ben piyasada çok büyük bir dalgalanma olacağını sanmıyorum. Eğer siyasi istikrar sürer, devam ederse bu bantlarda devam eder diye düşünüyorum. Tabi bu önümüzdeki Aralık ayında Merkez Bankasının tekrar yapacağı açıklamaya da bağlı ama esas önemli devlet büyüklerimizin yapacağı açıklamalar diye düşünüyorum. Daha böyle bir ekonomik lisanla konuşursak, daha böyle bir piyasaları rahatlatıcı lisanla konuşulursa bu süreci daha rahat atlatacağımızı düşünüyorum açıkçası.

“PİYASALARIN OTURMASINI BEKLEMEK LAZIM”

İnsanlarımız artık ekonomi piyasalarına çok duyarlılar. İnternetten olsun, gerek televizyondan, haber ajanslarından olsun akşamları dinliyorlar. Sabah paralarının değerini korumak açısından insanlar önlem almaya çalışıyorlar. Bunu da ben doğal karşılıyorum. Paramız dövize ve altına karşı günden günde eriyor. İnsanların bu tür arayışlara girmesi kadar doğal bir şey yok. Netice itibariyle dişinden tırnağından artırmış insanlar. Kefen parasını dahi getirip dövize veya altına yatırım yapanlar var. İnsanlar bir çaresizlik içerisinde, arayış içerisinde. Yani şu etapta biraz beklemek lazım, piyasaların oturmasını beklemek lazım diye düşünüyorum. Bana göre döviz yükselse bile bundan sonra piyasa şartlarına göre çok dalgalanmalı bir şekilde değil de piyasa şartlarına göre değişir. O bakımdan alımları satımları iyi gözlemleyip, piyasayı iyi takip edip ona göre hareket almak lazım diye düşünüyorum.

"RİSKSİZ OLMASINDAN DOLAYI ALTIN ALMALARINI ÖNERİYORUZ”

Altın orta ve uzun vadede yatırımcının en güvenilir limanı olmuştur. Vatandaşlarımıza risksiz olmasından dolayı altın almalarını öneriyoruz. Yaklaşık 2,5-3 seneden beri pandemi şartlarından dolayı insanlar tam istenildiği gibi düğünler yapamıyorlar ama buna rağmen hayat devam ediyor. İnsanlar yaşamlarına devam etmek durumunda. Düğünler oluyor fakat eskisi gibi insanların düğün yaptıkları yok. Yaz sezonu ile kış sezonu arasında farklılık oluyor. Genelde düğünlerden dolayı yazın işlerimiz daha hareketli oluyor. Yazın havanın güneşli olması da insanların ruh halini etkiliyor, alış veriş ihtiyacına neden oluyor. Dolayısıyla yaz sezonu ile kış sezonu arasında mukayese yaptığımız zaman yaz sezonu düğünlerden dolayı biraz daha hareketli oluyoruz. Kışın bu tür hareketlerle insanlar yatırımlarını altına da yönlendirebiliyorlar. Kısa sürede olsa geçişlerden bir hareketlilik oluyor ama genel itibariyle yazın hareketlenme daha çok oluyor diyebilirim.

“VATANDAŞLARIMIZIN GÜVENİLİR YERLERDEN ALIŞVERİŞLERİNİ YAPMALARI GEREKİYOR”

Bizim kuyumculuk sektörü veya toptan altın sektörü çok önemli. İnsanların geleneksel olarak nasıl bir diş hekimi varsa, nasıl aile doktoru varsa kuyumculukta bir nevi para işidir, itibar ve güven işidir. Vatandaşlarımızın güvenilir yerlerden alışverişlerini yapmaları gerekiyor. Aslında devletimizin de bu konuda bazı çalışmaları var. Bunları da yakından takip ediyoruz. Bu işi yapabilecek, bu işe muktedir, hem maddi hem manevi anlamda, hem de kendini yetiştirme anlamında ehliyetli ve lisanlı insanlara verilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Devletimizin bu konu üzerinde çalışmaları var. Bazı yaptırımların uygulanacağını düşünüyorum. Yani bizim işimiz güven işi, itimat işi. İnsanlar da güvendikleri, itimat ettikleri yerlerden alışveriş yapıyorlar ama artık bu işin bir kıstası olmalı. Artık bunu da bir zapturapt altına alıp da daha böyle lisanlı daha böyle bir sertifikalı bir kurumlar haline getirmek lazım diye düşünüyorum."

Editör: TE Bilişim