Asya’da yaşanan enerji krizinin yanı sıra Zonguldak’ta ÇATES ve Eren Enerji gibi elektrik üretimi yapan firmaların üretimi azaltmasının kent ekonomisini olumsuz etkileyeceği düşünülüyor. Ayrıca firmaların üretim azaltma kararını kömür miktarının yetersizliğinden olduğu ifade ediliyor. 
Z HABER canlı yayınında konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, hem dünyada hem de Zonguldak’ta yaşanan elektrik üretimi, enerji krizlerini değerlendirdi.
Hakan Yeşil, “Dünya’da zaten görülen şey şu; bir enerji krizi yaşanacağı konuşuluyor. Yavaş yavaş bunun sıkıntısını çekmeye başladık. Doğalgaz üretiminde sıkıntı olduğu, dün akşam televizyonlarda açıklandı. Kömür üretimindeki düşüşün, dünya ekonomisine zararı aslında şöyle; kömür fiyatları yükseldikçe, tedarikçilerin firmalara getirdiği kömürün azaldığı görülüyor. Kömür fiyatları Avrupa’da açıklanmasa da 200 doların üzerinde. Bu da daha önce ucuz aldıkları kömürü artık alamadıklarını gösteriyor. Bu da enerji üretiminde bir eksiklik ve ihtiyaçları karşılayamadığını gösteriyor. Uzun yıllardır kömür üretiyorlar, biz de üretiyoruz. Buna artık Türkiye üzerinden bakmamız lazım. Şimdi 200 dolar üzerine çıkmış Avrupa’da kömür. Biz yıllık 39 milyon ton kömür ihraç etmemiz, ekonomimize kazandırmamız gereken yer altında 1 buçuk milyar ton kömürümüz olduğu halde, yurtdışından bu kadar kömür getirmek bizim ayıbımız. 
Bu kadar parayı yurtdışına vermek, dışarıdan kömür almak ve o ucuz kömürün dumanını burada solumak bizim kaderimiz olmamalı. Yerin altındaki bu cevheri, ekonomiye katmak için yer yüzüne çıkarmamız gerek. Bölgemizde bu kadar da işsiz var buna rağmen biz dışarıdan kömür alıyoruz. Bu artık katlanılacak bir şey değil. Yetkililere buradan tekrar tekrar söylüyoruz; yerin altındaki bu zenginliğimizi biz çıkaralım yer yüzüne. Yurt dışına verdiğimiz paralar, bizim sermayemiz, bu paraları yurdışına vermektense hem bu arkadaşları istihdam edelim hem kendi zenginliğimizi kendimiz çıkartalım. Bunun için işçi taleplerimiz oldu, olmaya da devam edecek. Yakın zamanda daha büyük sıkıntılar olacağı gözüküyor ancak kömürümüz Türkiye’de var, çıkarmamız lazım. Yabancı kömüre harcanan paralarla, bölge insanı istihdam edilebilir ve bu zenginlik ekonomimize katılabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim