Borsa Nedir?

Borsa, kıymetli menkul kıymetlerin alım satımının yapıldığı finansal piyasalardır. Hisse senedi, bono, tahvil, emtia senetleri, döviz bu menkul kıymetler arasında gösterilebilir. Hisse senedi dışındaki malların işlem gördüğü borsalar farklı isimler almaktadır. Dövizlerin işlem gördüğü piyasalara forex borsası, türev araçların alınıp satıldığı piyasalara ise vadeli opsiyon borsası adı verilmektedir. Borsanın işlem gördüğü piyasaya sermaye piyasası denir. Bu piyasa belirli kurallar çerçevesinde oluşturulmuş bir piyasadır. Borsada alıcılar ve satıcılar karşı karşıya gelir. Türev araçların karşılaştığı piyasa bu açıdan daha avantajlıdır. Çünkü orada işlemler internet üzerinden yapılır ve ülkenin her tarafından ulaşma olanağı vardır. Böylece katılımcı sayısı kolayca artırılabilir. Her ülkenin kendine ait bir borsası vardır. Fakat uluslar arası işlemlerin yapıldığı ortak bir borsa da mevcuttur. Bu borsa küresel borsalar olarak adlandırılır. Borsada denetim belirli kurallar çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılır.

Borsanın Amacı Nedir?

Borsada gerçekleşen işlemlerin temel olarak birkaç amacı vardır. İlk amacı parasını ve menkul kıymetlerini değerlendirmek isteyenlerin birbirini bulabileceği bir ortam sağlar. Kaynak sağlama özelliği sayesinde ekonomiye katkıda bulunur. Borsa güvenilir bir piyasa olduğundan dolayı tasarruf sahipleri bu piyasada yatırımlarını rahatlıkla yapabilmektedirler.

Borsada Sıklıkla Kullanılan Terimler Hangileridir?

Likidite, pazar içinde bulunan bir malın diğer bir mal ile değiş tokuş edilebilme hızını anlatan kavramdır.

Şeffaflık, pazarda mevcut bilgilerin herkes tarafından rahatlıkla anlaşılabileceği anlamına gelmektedir.

Takas edilebilirlik, malların kolaylıkla değiştirilebilme özelliğini yansıtan bir kavramı ifade eder.

İşlem miktarı, belli bir dönemde alınıp satıma konu olan değerli menkul kıymet sayısıdır.

Borsa İstanbul BİST

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 1985 yılının aralık ayında kurulmuştur. Sermaye piyasası üzerinde takas işlemini gerçekleştirmektedir. 2013 yılına kadar bu isimle devam etmiştir. O tarihte ismi değiştirilmiş ve Borsa İstanbul adını almıştır. Adının değiştirilmesine rağmen işleyiş üzerinde bir değişiklik yapılmamıştır. Para birimi Türk lirasıdır. İşlem gören yaklaşık iki yüz yirmi şirket mevcuttur. Bu yeni haliyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına kıyasla daha fazla yatırımcının ilgi odağı olmuştur.5 Nisan 2013 tarihinde adı Borsa İstanbul olarak değiştirilmiştir.

Borsa Nasıl Oynanır?

Borsa yatırımcısı olmanın yararları olabileceği gibi büyük riskleri de vardır. Öncelikle piyasa hakkında iyi bir araştırma yapmak önemlidir. Ciddi bir ön bilgi gerektirir. Eğer doğru yoldan ilerlemeyi başarabilirseniz daima yüksek kazançlar elde etme şansınız vardır. Borsada işlem yapabilmek için Sermaye Piyasası Kurulundan yetki belgesi alınmalıdır. Ayrıca borsa üyelik belgesine sahip olan aracı kurumlarda hesap açtırmak gerekmektedir. Bu hesap açılırken bir sözleşme imzalattırılır. Sözleşme yatırımlarınızı güvenle yapabilmek için önem taşımaktadır. Hesap açtırdığınız aracı kurum sizin adınıza işlemleri yaparken yaptığı bu işlem sonucunda komisyon almaktadır. Bu komisyon miktarı aracı kurum tarafından belirlenen cüzi bir miktardır. Kurumlar sayesinde işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim