Sigorta başlama süreci konusunu pek çok çalışan takip etmek ister. Çünkü sigortasız olarak çalışmak uygun değildir ve bu durumu kimse istemez. Genel olarak ise sigortaların başlatılması konusunda iş yerlerinden ufak tefek sorunlar oluşur. Bu sorunlar çalışanlara bildirilmez. Bu yüzden de çalışanlar kendi sigortalarının genel durumları hakkında bilgi almak isterler. Çalışanların yasal haklarında sigortalarının genel durumunu öğrenmek vardır.

İş hukukuna göre çalışanların sigortalı olarak çalışması zorunludur. Çünkü çalışmalarında kaynaklı olarak ileriye yönelik elde edilen bir haktır. İş verenler tarafından sigorta ödeme işlemleri düzenli olarak sağlanması gerekiyor. Çalışanlar günümüzde e devlet sistemi üzerinden sigortaların başladığını ya da genel durumunu öğrenmeleri mümkündür. Çalışanlar sigorta sistemine 4/A, 4/B ve 4/C bağlanırlar. Özel sektör çalışanları 4/A, kamu çalışanları 4/B hizmet dökümüne bağlı olarak çalışırlar. 4/C sistemine bağlı olan kişiler ise eski sisteme bağlı olarak çalışan kamu görevlileridir.

4/A Hizmet Dökümü İle Sigorta Öğrenme

Özel sektör alanında çalışanlar için 4/A sigorta hizmet dökümü ile e devlet sisteminden şu aşamalar ile öğrenilir.

  • E devlet sistemime giriş yapılır.
  • Arama butonuna sigorta yazılır.
  • Hizmet dökümleri alanı seçilir.
  • Uzun vadeli olan kısım seçilir.

Karşıya gelen sayfada sigortaya dair tüm hizmet dökümleri yer alır. Sigorta başlatma işlemleri kolaylık bu sistem üzerinden takip edilir.

4/B Hizmet Dökümü İle Sigorta Öğrenme

4/B hizmet dökümleri kamu görevlileri ile ilgili olarak başlatılır. E devlet sistemi üzerinden 4/B hizmet dökümlerine kolaylıkla ulaşılabilir. E devlet sistemine giriş yaparak 4/B sistemine bağlı olan sigorta durumunuzu öğrenebilirsiniz. Genel olarak kamu görevlilerine devlet tarafından düzenli yatırıldığı için bir sorun çıkmamaktadır.

4/C Hizmet Dökümü İle Sigorta Öğrenme

Bazı kişiler sigortaları geçmiş dönemlerde başlamıştır. 4/C sisteminde eski sisteme uygun sigorta sistemi yer alıyor. Genel olarak ise şu aşamalar ile 4/C sigorta öğrenilir;

  •  E devlet sistemine kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılır.
  • Sigorta alanı seçilir.
  • 4/C uzun vadeli olan kısım seçilir.

Günümüzde sigorta öğrenme işlemleri pratik bir şekilde her yerden sağlanabilir.

Editör: TE Bilişim