İnternet Üzerinden İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? İnternet Üzerinden İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

65 yaş yani yaşlılık maaşı, 2023 ya da diğer bir ismi ile 2023 65 yaş yaşlılık aylığı belirli bir yaşın üzerine gelmiş olan vatandaşlara devlet tarafından verilen aylıktır. Bu aylık aracılığı ile kişiler, artık temel geçim gereksinimlerini yerine getirmekte ve maddi problem yaşamamaktadır.

Yaşlılık Aylığı Nedir?

Devlet aracılığı ile belirli bir yaşın üzerine gelmiş olan vatandaşlara verilen aylığa yaşlılık aylığı adı verilir. Yaşlılık aylığı nedir ve kimler bu aylıktan faydalanabilir? Konularından bahsedilecektir. Yaşlılık aylığı, 2002 senesinden itibaren 65 yaşının üzerinde bulunan bütün Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarına verilen bir ödemedir.

Buna 65 yaş aylığı adı da verilir. Maaş ile beraber 65 yaş üzerinde bulunan vatandaşlara değişik olanaklar da tanınmaktadır. Yaşlılık aylığı koşulları ile ilgili bütün hususların yerine getirilmesinden sonra yaşlılık aylığı almaya hak kazanılır.

Yaşlılık Aylığı Almak İçin Hangi Koşulların Yerine Getirilmesi Gerekir?

  • Adı üzerinde, yaşlılık maaşını almak amacıyla belirli bir yaşın üzerine gelmiş olmak gerekir. 65 yaş ve daha üzerindeki vatandaşlar bu aylığı almaya hak kazanır.

  • 65 yaş maaşı başvuru koşullarından İkincisi ise yaşlılık aylığına başvuracak olan vatandaşların herhangi bir nafaka almamaları durumudur. Bunun yanında aynı zamanda nafaka maaşı bağlı bulunmasa dahi hak kazanmış olması durumunda dahi yaşlılık aylığı açısının engel teşkil eder.

  • 65 yaş üstü maaş alma koşulları arasından üçüncüsü ise genel itibarıyla vatandaşın, bakımevinde kalmaması ve böyle yerlerden yardım almıyor olması gerekir.

  • 2828 sayılı Sosyal Hizmetler kanununa göre bir vatandaşın, 65 yaş aylığı alması için harçlık almaması gerekir.

  • Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aylık almamalı ya da gelir elde edilmemesi gerekir.

  • İsteğe bağlı bir şekilde prim ödeyen bir vatandaş olmamalıdır.

  • Sigortalı ya da BAĞ-KUR'lu bir şekilde herhangi bir yerde çalışmamalıdır.

  • Aynı evde yaşamış olduğu eşi ile kendisinin Toplam gelirleri kişi başı 2604 TL altında bulunmalıdır. Bu rakam, 2023 senesi için belirlenen yaşlılık maaşı muhtaçlık sınırı 2604 TL olarak açıklanmıştır. Yaşlılık maaşı almak amacıyla bu kriterlere kesinlikle dikkat edilmesi gerekir.

Editör: TE Bilişim