Pandemi Sürecinde Hizmet Borçlanması Mümkün Mü?

Çin'in wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsü salgını bütün dünyayı başta sağlık açısından olmak üzere pek çok kategoride etkisi altına almaya devam ediyor.

Bu süreç bağlamında çalışma yaşamında faaliyet gösteren ve işverenlerin hak kayıplarını minimize etmek amacıyla yasal çalışmalar bu kapsamda yapıldı. Ücretsiz izin dönemi içerisinde ise SGK'ya bildirilen prim gün sayılarının nasıl hesaplandı en çok merak edilen hususların başında yer alıyor.

SGK Hizmet Borçlanması Ücretsiz İzinde Söz Konusu Mu?

Sigortalı bir şekilde faaliyet gösteren vatandaşlar açısından, kısa çalışma ödeneği ile salgın ücret desteği hususlarında çeşitli çalışmalar yapılmasına karşılık, özellikle de pek çok sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşın bu dönemin emeklilik süreçlerine nasıl etki edeceği merak etmeye başladı.

Ücretsiz izin süresi içerisinde sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşlar açısından SGK ya bildirilmesi gerekiyor mu? Prim ödeme gün sayıları ile emeklilik açısından zorunlu olan diğer uzun vadeli sigorta kollarının primleri yatırılmaktadır.

Böyle bir durumun söz konusu olması halinde, pandemi bağlamında ücretsiz izin veya yarım çalışma sürecine bağlı olarak, emeklilik süreçlerinin nasıl yapılacağı ve ne olacağı da merak edilmeye başlandı.

Hem kısa çalışma ödeneği hem de pandemi ücret desteği almış olan vatandaşlar, işverenlerin belirlemiş oldukları günlerin veya sürelerinin haricinde çalışmadıkları alacakları ödenek ve destek süreleri boyunca da yasal olan haklarında uzun vadeli sigorta kolları filmleri yatırılmamaktadır. Durum böyle olurken, sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşların ay içinde prim ödeme gün sayıları da 30 günden daha az bir şekilde primlerine yansımaktadır.

Hizmet Borçlanmasına Pandemi Süreci Dahil Edilecek Mi?

Pandemi sürecinin hizmet borçlanmasına dahil edilmesi ile alakalı şimdilik hali hazırda bir tasarı veya çalışma mevcut değildir. Şimdilik, sigortalı olarak herhangi bir işte çalışan vatandaşların borçlanma yapabilecekleri süreler; doğum borçlanması, askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanması olarak biliniyor.

Yurtdışı Borçlanması, genel itibariyle kişilerin yurtdışında yaşamış oldukları kadar çalışmış oldukları süreleri Türkiye'deki kurumlar tarafından da geçerli sayılara, aynı gün sayısı kadar ödemelerine olanak tanıyor. Bunun yanında aynı zamanda kanunda son bir şekilde yapılan değişikliklerde doktora veya uzmanlık öğrenip süreleri ile sigortalı olmadan yapılan avukatlık stajı ve sigortalı olunduğu takdirde tutukluluk veya gözaltında geçen süreler açısından borçlanma imkânı getirilmiştir.

Editör: TE Bilişim