KYK Burs Başvurusu Nasıl Yapılır? Tüm Detaylar

KYK Borcu Sorgulama

Ülkemizde son zamanlarda popüler olmuş özellikle üniversiteden mezun olan gençlerin dilinden düşmeyen bir konuyu ele alacağız. Eminiz ki çoğu kişi bir kez arama motoruna KYK borcu sorgulama yazmıştır.

KYK yani Kredi Kurumu ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, yükseköğrenim gören ve maddi açıdan yeterli olmayan öğrencilere burs veren bir devlet kurumudur. Kuruluşu 1960’lara dayanan bu kurum, günümüzde aktif olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Kimler burs alabilir? Şartları nelerdir? Ne zaman geri ödenmeli? Tüm bu sorulara ve detaylarını gelin bu yazımızda inceleyim.

KYK Bursu Nedir?

KYK bursu, devlet tarafından verilen en yalın tabirle bir ihtiyaç bursudur. KYK burslarına başvuran öğrenciler eğer burs çıkmazsa bunu devlete geri ödemeli olarak iade ederler. Buna KYK kredisi ismi verilir. KYK başvurusundan olumlu dönüt alanlar, geri ödemesiz olarak burstan öğrenimleri boyunca faydalanabilirler.

KYK burs ücretleri yıldan yıla artış göstermektedir.2021 yılında, lisans öğrencileri için 550₺ yüksek lisans 1100₺ bu rakamlar 2022 yılında lisans 850₺’ye yüksek lisans ise 1700₺’ye yükselmiştir.

KYK Bursu Alma Şartları Nelerdir?

Yükseköğrenime geçmiş her öğrenci KYK bursu başvurusu yapma hakkını kazanır. Ancak bu bursu almanın belli başlı şartlar olduğu gibi bazen de bursun alınmasına engel olacak bazı istisnai durumlar da söz konusudur. Aşağıda bunları maddeler halinde bakalım.

Burstan yararlanabilecek öğrenciler,

  • Ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrenciler,
  • ÖSYM sınav sonucu ham puan olarak ilk 100’e girerek derece yapmış öğrenciler,
  • Yönetim Kurulu temel alınarak belirlenen Amatör Milli sporcu öğrenciler, KYK bursundan faydalanabilirler.

Burstan yararlanamayacak öğrenciler,

  • Kredi Kurumu ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nden daha önceki yıllardan kredi veya burs alan öğrenciler,
  • Polis akademisi veya askeri okulda öğrenim gören öğrenciler,
  • Eğitimine açık öğretimden veya uzaktan devam eden öğrenciler,
  • Hazırlık sınıfında veya yüksek lisansta okuyan öğrenciler,
  • Mevcut öğrenim süresine ek olarak öğrenim görmüş öğrenciler, KYK bursundan faydalanamazlar.

KYK Kredisi Nedir?

KYK kredisi, yukarıda da kısaca bahsettiğimiz üzere burs almaya hak kazanamayan öğrencilerin geri ödemeli olarak aldığı kredi çeşididir. Burs alamayan her öğrenci, öğrenim hayatı boyunca KYK borcu sorgulama konusunu aklından geçirir. Kredi alma şartları hemen hemen KYK bursu ile benzerlik gösterir.

Geri ödemenin belli başlı şartları olduğu gibi burs/kredi işlemlerine ilk defa müracaat edecek öğrenciler bazı adımlarını izlemesi gerekmektedir. Şimdi detaylarına inelim.

İlk Defa Burs/Kredi İşlemlerine Başvuranlar Neler Yapmalı?

Başvuru işlemlerinin çoğu elektronik ortamdan yapılmaktadır ancak öğrencilerden başvurularını tamamlamaları için öncelik belgesi istenir. Öğrenci hakkında diğer tüm detaylar web ortamından alınır.

Öncelik Belgesi,

  • Anne veya babası vefat eden öğrenciler,
  • Darüşşafaka Lisesi mezunu öğrenciler,
  • Spor hayatına amatör sporcu olarak devam eden öğrenciler,
  • Sağlık Heyeti Raporu ile %40 oranı ve üzeri engelli olan öğrenciler, belgeleri ilgili kurumlardan temin ederek belirlenen süre zarfında Söğüt özü Mahallesi 2176 Sokak No:25 ANKARA adresine posta yoluyla ya da elden teslim edebilirler.

Başvuru yapan öğrenciler kyk.gsb.gov.tr adresinden süreci takip edebilir burs kazandığı takdirde aynı web site üzerinde Ziraat Bankası kısmına gelerek adına ait düzenlenmiş banka hesabına ulaşarak kartını herhangi bir Ziraat Bankası’ndan ulaşabilir. Ödemeler ise öğrencilerin T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre düzenlenmiş olup, her ayın 6,-10. Günleri arasında burslarına ulaşabilirler.

KYK Bursu/Kredisi Kesilme Sebepleri

Burs alınan süre zarfı boyunca öğrenciler, KYK borcu sorgulama işini bir kenara bırakıp bursun kesilme nedenlerini araştırırlar. Bunlardan en önemlileri:

· Öğrenim hayatından yetkili kurumlarca geçici olarak uzaklaştırılması kişinin kendi isteğiyle ayrılması,

· Okuduğu öğretim kurumunun kapatılması,

· Başka bir öğretim kurumuna geçiş sürecinde bir yıl başarısız olma durumu,

· Kaldığı kurum yurtlarından süresiz olarak çıkarılması,

· Kişinin öğrenim hayatına devam etmemesine sebep olacak sağlık sorunları olması durumlarında öğrencilerin burslarında kesinti yaşanır.

KYK Borcu Sorgulama: KYK Kredisi Geri Ödeme Ve Ertelenme İşlemleri

Gelgelelim kredi alma sürecinde en zorlanılan kısma: KYK borcu sorgulama. Her ne kadar kredi almak cazip gelse de sonucunda bizleri bekleyen bir borçla karşı karşıya kalırız. Öncelikle borcumuzu nasıl ve nereden öğreneceğimize bakalım sonrasında KYK borcu sorgulama kısmına geçelim. Süreç boyunca çoğu işlemi internet üzerinde kolayca yaptığımız gibi mevcut borcumuzu turkiye.gov.tr adresinden kyk-ogrenim-katki-kredisi-geri-odeme-sorgulama ile görebiliriz. Linke tıklayıp hesabımızı onaylattıktan sonra E-devlet üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı sekmesinden erişim sağlamak mümkün. Son olarak sayfanın detay kısmında mevcut borucumuz gözükmekte.

KYK borcu sorgulama bölümüne tam olarak öğrenim hayatı bittikten iki yıl sonraki aydan itibaren geçilir. Çünkü ödeme zamanı o zaman başlar. Öğrenciler en geç bu iki yıl içerisinde ödeme yapmak zorundadır yapmadıkları takdirde birer yıllık sürelerle erteleme işi devreye girer. İlk olarak KYK kredisi borcu kurumca hesaplanır ardından toplam borç aylıklara bölünerek kişilerden aydan aya ödenmesi beklenir. Ödenmediği takdirde günlük olarak %1,40 oranında gecikme zammı uygulanır. Borcu ertelemek için bazı durumlara sahip olmak gerekiyor bunlar:

  • Askerlik durumu,
  • İşsizlik durumu,
  • Yüksek lisans ya da doktora öğrenimi durumu, olduğu şartlarda borcu birer yıl erteleme hakkına sahip oluyor.

Normal şartlarda borcun ödenmesi Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşiyor. KYK borcu sorgulama, öğrenme işlemlerinin daha fazla detayı öğrenmek isterseniz https://kygm.gsb.gov.tr/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim