İş Göremezlik Parası Nasıl Alınır, İş Göremezlik Onay İşlemleri

5510 sayılı sosyal güvenlik kanunu bağlamında yani yeni ismi ile 4- A sigortalı, eski adı ile SSK'lı olarak çalışan vatandaşlar adına iş kazası ile meslek hastalıkları ya da analık gibi durumlar kapsamında bu sigorta kolları primine denir.

Meslek hastalıkları, iş kazası ile analık ve hastalık sigorta kollarına sosyal güvenlik sistemi aracılığı ile sunulmakta olan haklardan da faydalanabilmenin koşulu ve kanunda belirtilmiş olan prim ödeme gün sayısıdır.

Bu iş kazaları ile meslek hastalıkları hallerinde gerçekleştirilecek tedavilerde ve iş göremez diye uğraması durumunda prim ödeme koşulu aranmaz. İş göremezlik durumuna uğrayan sigortalı vatandaşlara her gün açısından ödeme gerçekleştirilir.

SGK iş göremezlik ödeneği, devlet aracılığı ile gebelik, hastalık ile iş kazası gibi sebeplerden dolayı çalışamayan ve raporlu olan işçilere ödenir. Rapor parası olarak da isimlendirilen SGK iş göremezlik ödeneği hesaplama işlemi genel itibariyle iş kazası başta olmak üzere gebelik ile hastalık sebebiyle çalışamayacak durumda olan ve raporu bulunan kişilere verilir. Çalışan vatandaşların, raporlu oldukları sürenin işveren aracılığı ile maaştan kesilmesi sebebiyle meydana gelen mağduriyet durumlarını azaltabilmek amacıyla iş göremezlik parası öder.

Rapor Parası (İş Göremezlik Ödeneği) Nedir? Nasıl Alınır?

Sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşların, belirli bir rahatsızlıktan ötürü çalışamayacak durumda olmaları, gebelik halleri ile iş kazası geçirmiş olmaları durumunda uzman doktorun onay vermiş olduğu rapor almaları gerekir.

Çalışan vatandaş, raporlu olduğu gün sayısı kadar maaşını işveren yerine SGK'dan alır. SGK aracılığı ile yapılan bu çalışmaya iş göremezlik ödemesi adı verilir. Fakat unutulmamalıdır ki 2 günlük raporlarda işyeri herhangi bir kesinti gerçekleştirmez. SGK iş göremezlik ödeneğinin alınabilmesi için raporun en az 3 günden fazla olması gerekir.


 

Rapor Parasının Alınması

Raporun, işverene çok hızlı bir biçimde teslim edilmesi gerekir. Böylelikle e-rapor sistemi açısından tanınmış olan 5 günlük sürenin aşılması olması durumu ortaya çıkar. Raporu alındıktan sonra ise bağlı bulunan SGK'ya bildirimde bulunulması artık işçinin faydasına olacaktır.

SGK, raporu inceledikten sonra onay verecektir. Onay geldikten hemen sonra PTT şubelerine ya da e-devlet uygulaması üzerinde tanımlı olan banka hesabına ödeme yapılır. Daha sonrasında ise ödeme ile ilgili kişiye SMS gönderilir ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır.

Editör: TE Bilişim