İnternetten KYK Kredi Borcu Sorgulama

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun; yüksek öğrenim yapan öğrencinin belli kriterlerini dikkate alarak geri ödemesi yapılmadan verdiği aylık, burstur. Maddi yönden desteklenmek amacıyla yüksek öğrenim yapan öğrencilerin aldığı borç para ise kredidir.

Bu sisteme ülkenin her yerinden birçok öğrenci maddi destek almak amacıyla her sene belirli günlerde başvuruda bulunuyor. Bu sayede ödenecek tutarlar ve ödeme yapılacak öğrenciler yılbaşına kadar kesin bir şekilde belirlenebiliyor.

Başvurusu onaylanan öğrenciler; T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre belirlen bir tarihte, her ay kredilerini ya da burslarını Ziraat Bankasından çekebiliyorlar. Alınan kredi ya da burslar öğrencinin normal öğrenim gördüğü süre zarfında verilmeye devam etmektedir.

Öğrenim kredisi ya da burs alan öğrencilerin okuduğu bölümün normal öğrenim süresi bittiğinde burs ya da öğrenim kredisi, banka hesabına yatmayacaktır. Burs alan öğrenciler bu noktadan sonra herhangi bir geri ödeme yapmayacaklardır. Fakat öğrenim kredisi almış olan öğrenciler; aylık verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Endeksindeki (Yİ-ÜFE) fiyat artışları uygulanarak almış oldukları öğrenim kredisinin bittiği tarihten itibaren 2 sene sonra öğrenim kredisi borcunu geri ödemeye başlayacaklardır.

KYK Kredi Borcu Sorgulama

Okuduğu bölümün normal öğrenim süresi bitmiş olan Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim kredisi almış olan öğrenciler, öğrenim kredi borçlarını internet üzerinden kolayca öğrenebilirler.

Bunun için öncelikle; devlet tarafından verilen hizmetlerin daha hızlı, son derece güvenli, pratik ve etkin olarak elektronik ortamda sunulması amaçlanan e-Devlet Kapısı internet sitesine girilmesi gerekmektedir. e-Devlet Kapısına, öğrenim kredisi almış ve kredi borcunu sorgulamak isteyen kişinin kendi T.C. kimlik numarası ve kendi oluşturduğu şifre ile giriş yapması gerekmektedir.

Sisteme girdikten sonra arama çubuğuyla gösterilen yere ‘Öğrenim/Katkı Kredisi ve Burs Sorgulama (Gençlik ve Spor Bakanlığı)’ yazarak arama çubuğuna tıklanmalıdır. Ya da daha kısa bir yol olarak; e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuyla gösterilen alana ‘KYK’ yazarak altta çıkan ‘Öğrenim/Katkı Kredisi ve Burs Sorgulama (Gençlik ve Spor Bakanlığı)’ na tıklayarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nden almış olduğunuz öğrenim kredisi ya da katkı kredisi bilgilerinizin görüntülendiği sayfaya ulaşmış olacakınız.

Bu sayfada ‘Kredi / Burs Türü’ bilginiz, ‘Öğrenim Türü (Önlisans / Lisans)’ bilginiz, ‘Kredi / Burs Numarası’ bilginiz yer almaktadır. Ve en son olarak yapmak istediğiniz sorgulama işlemi için tüm bu bilgilere ek olarak ‘İşlem’ bilginizin altında yer alan mavi renkli ‘Detay’ butonuna tıklayarak bir sonraki sayfaya yönlendirilmelisiniz.

Bu yeni açılan sayfada kredi numaranız, öğrenim türünüz (Önlisans/Lisans), gittiğiniz üniversitenin adı, bağlı olduğunuz fakültenizin adı, bölümünüzün adı, kredi bitiş tarihi, geri ödeme başlangıç tarihi, yapılan ödeme toplam tutar bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Öğrenim süresince almış olduğunuz, tarafınıza yapılan ödemelerin; tarih, tutar (TL), kredi/burs bilgilerine tablo halinde kolayca ulaşabilirsiniz. Bu tablo sayesinde almış olduğunuz öğrenim kredisinin başlangıç tarihinden itibaren, okumuş olduğunuz bölümün normal bitiş süresine kadar geçen bütün aylarda tarafınıza yapılan ödemenin tutarını ve toplam tutarı görebilirsiniz. Dilerseniz bu sayfadaki bütün bilgilerinizi yazdırarak elinizde yazılı doküman olmasını sağlayabilirsiniz.

İnternetten KYK Kredi Borcu Sorgulamak işte bu kadar kolay. Tek yapmanız gereken e-Devlet Kapısı’na kaydolmak ve öğrenmek istediğiniz konuyla alakalı anahtar kelimeleri arama çubuğuna yazarak istediğiniz işlemi hızlı ve en önemlisi son derece güvenilir olarak gerçekleştirmek. Devlete bağlı olan bu sitede tüm işlemlerinizi kontrol edebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim