Emeklilikte prime takılanlar ne yapmalı! hangi süreler borçlanılır? Emeklilik döneminde maaş alanlar için pek çok durum vardır. Ödenmemiş primlerin tamamlanması birçok koşula bağlıdır.

Emeklilik döneminde maaşları ödenenler eski prim günlerini ödünç alarak emekli olabilirler. Bu nedenle daha önce sigortalı olanlar, eksik primlerini, daha yüksekse çeşitli yöntemlerle, verilen bir hizmetle ödeyebilirler. Kadınlar emeklilikte eksik primlerini doğumdan, erkekler ise askerlik hizmetinden borçlanarak karşılayabilirler. Kadınlarda 63, erkeklerde 65 yaşında olanlar, kalan prim günlerini ödeyerek emekli olabilirler.

Hangi Dönemler Prim Alınır?

Emekli olacak yaşa gelenler gibi prime takılanlar da var. Sigorta işlemlerinin düzenlenmesi, emeklilikte prime hak kazananların borçluluk dönemleri için gerekli şartları öngörmektedir.

• Doğum izni ödünç almak mümkün olabilir

• Avukatların sigortasız süreleri ödünç alabilir

• Özel memurlar ve astsubaylar okulda geçirdikleri zamanı ödünç alabilirler.

• Grev ve lokavtlarda kredi imkanı

• Doktora eğitimi ve tıpta uzmanlığı olanlar

• Doktorların fahri asistanlıkları

• MEB gibi kurumlarda usta öğreticiler kimlerdir?

• Askere gidenler primlerini bu dönemlerde borçlanarak ödeyebilirler.

 1999 yılında başlayanlar için yaş şartı erkekler için 55, kadınlar için 50 olmalıdır. İlk işe giriş tarihinde 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar ise 15 yıl sigortalı olmak şartıyla emekli olabilirler.

Dış Krediler

Yurt dışında çalışan işçiler de çeşitli borç türleri ile emekli olabilirler. 18 yaşından sonra yurt dışında çalışmaya başlayan kişiler borç para alabilirler. Bu, yurtdışında çalışılan süreyi dahil ederek gerçekleştirilir. Süreler, başvuru sahibi tarafından seçilen kazancın %45'i oranında borçlanarak belirlenir. Bu kişilerin ülkeye kesin dönüş yapmaları koşuluyla emekli olmaları gerekir. Tüm şartları sağlayan kişiler, borcun tamamını ödeyerek kredi başvurusunda bulunabilirler.

Dış borçlanma, personelin yurt dışında çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın 4/1 (b) kapsamına alınarak sonuçlandırılır. Kredi sonrası ödemelerin 1 ay içerisinde PTT üzerinden yapılması gerekmektedir. Bunun için dış borçlanma başvurusu yapılır ve ilk iş tarihleri ​​dikkate alınarak işlemlere başlanır. Ödemeler önceden yapılmalıdır. Türkiye'de sigortaya başlamamış kişiler yurt dışından borçlanarak emekli olabilirler. Birçok gurbetçi vatandaş bu şekilde ödeme yaparak emekli olabiliyor.

Editör: TE Bilişim