E-Devlet İlaç Raporu Ve İlaç Raporu Sorgulama İşlemleri

İlaç raporu sorgulaması işlemlerini gerçekleştirecek olan vatandaşların, geçerliliği devam eden rapor ile bu raporun tamamlanma süresi e-devlet ‘ten görüntülenebilir. SGK ilaç raporu sorgulama işlemi gerçekleştirilerek geçmiş dönemlere ait ilaç raporu verilerine de aynı şekilde erişim sağlamak mümkündür. SGK ilaç raporu sorgulaması için izlenmesi gereken bütün aşamaları sizler için derledik.

Aşama Aşama SGK İlaç Raporu Sorgulama

Öncelikli olarak www.turkiye.gov.tr adresine T.C kimlik numarası ile e-devlet şifresi kullanılarak giriş yapılır. E-devlet şifresinin olmaması halinde, 2 TL karşılığında PTT şubelerinden alınması mümkündür.

2. Aşamada ise e-devlet sitesinde kimlik doğrulama talebi olacaktır. Bu sebeple sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların, kendilerine ait T.C kimlik numaraları ile e-devlet şifresini kullanarak bilgilerini girmeleri ve kimlik doğrulama işlemlerini yapmaları gerekir,

3. aşamada ise e-devlet ‘ten "e-hizmetler" butonu tıklanır,

4. aşamada ise erişim sağlanan başlıkları sırası ile kurumlar-sosyal Güvenlik Kurumu olacaktır,

5. ve son aşamada ise vatandaşların karşısında görüntülenen pencerede sorgulama gerçekleştiren kişiye ait SGK ilaç raporu sorgulama verileri açılacaktır.

İlaç Raporu Yenileme Ve SGK İlaç Raporu Sorgulama

Bir ilaç raporunun güncellenmesi için daha önce kullanılan raporun süresinin dolması gerekir. Önceki raporun kullanım süresi sona ermeden, rapor yenileme işlemi gerçekleştirilemez. Bir önceki raporun veya halen kullanılmakta olan raporun süresinin dolup dolmadığını anlamak amacıyla bir önceki bölümde anlatıldığı gibi SGK ilaç raporu sorgulama işlemleri gerçekleştirilerek bu konu ile ilgili net bilgiye ulaşmak mümkündür.

İlaç raporu süresinin uzatılması ya da yenilenmesi amacıyla vatandaşın, doktora muayene olması gerekecektir. Muayeneden geçmeyen vatandaşa ilaç raporu verilmez ya da süresi uzatılmaz. Muayene amacıyla hekime gidildiğinde hasta vatandaşın kullandığı ilaçlara ait veriler doktorun ekranında görüntülenir.

İlaç Raporu Ne Zaman Yenilenmeli?

Halen kullanılmakta olan raporun süresi dolmadan 15 gün önce vatandaşın, hekime gidip muayene olması ve rapor süresini uzatması gerekir.

İlaç raporu, kamu hastanelerinden, üniversite hastanelerinden veya SGK ile anlaşmaya varmış hastanelerden alınabilir. İlaç raporu, hastanın hekim tarafından muayene edilmesinden hemen sonra hekimin uygun gördüğü süre kadar uzatılır. Bu süre genel itibarıyla 3 ay, 6 ay veya 12 ay şeklinde belirlenir.

Hangi Bilgiler SGK İlaç Raporu Sorgulama İle Öğrenilebilir?

  • Sorgulama işlemleri yapılan raporun başladığı ve bittiği tarihler,
  • Raporun düzenlediği kurumun isim ile unvanı,
  • Sorgulama talep eden kişiye konulan teşhisin adı,
  • Sorgulaması gerçekleştirilen raporda yazılı teşhis verileri,
  • Sorgulama işlemleri gerçekleştirilen raporun numarası,
  • Sorgulamaya tabi tutulan raporun takip numarası.

Vatandaşlar, e-devlet uygulaması üzerinde "geçerli ilaç raporları" butonu tıkladıklarında açılacaktır. Ayrıca geçmiş ilaç bilgi ile raporlarına ulaşılmaz. Geçmiş ilaç raporların verilerine ulaşmak amacıyla en son aşamada geçerli olan ilaç raporları yazısı değil de "tüm ilaçlar" yazısı seçildiğinde geçmiş rapor ya da geçmiş ilaçlara ait bütün bilgiler görüntülenebilir.

Editör: TE Bilişim