E-Devlet Askerlik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çoğu genç bu işlemleri sorgulamak için askeri birimlere gidip müracaat etmek zorunda kalıyorlardı. Ancak şimdi e-devlet sayesinde bu işlemler kolaylaştı. İnternet üzerinden kolayca halledilebilen bu işlem için bu adımları izlemeniz yeterli;

  • E-devlet şifreniz ile e-devlet kapısına giriş yapacaksınız.
  • Eğer daha önce e-devlet şifresi almadıysanız, PTT şubelerinden birine gidip isteyebilirsiniz, 5 karşılığında sizlere kimlik numaranıza özel şifrenizi vereceklerdir.
  • T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama kısmına Millî Savunma Bakanlığı ‘Askerlik Durum Belgesi Sorgulama’ yazarak belgeyi görüntüleyebilirsiniz.

Bu belge üzerinde askere çağırılma durumunuz, askere gidip gitmediğiniz gibi bilgiler yer alacaktır. Eğer çağırılacak kişiler arasındaysanız hangi dönem gideceğiniz, hangi şehre gideceğiniz gibi bilgiler bulunacaktır. Eğer askerlik için tecil yaptırmadıysanız ve herhangi bir YÖK kurumunda ya da Lise kuruluşunda kaydınız yok ise 20 yaşınıza geldiğinizde askerliğinizin başlangıç tarihi o sene içerisinde otomatik olarak belirlenecektir. Eğer bir kurumda hala öğrenci iseniz okulunuzun bitim süresince askerliğiniz tecil edilecektir.

Askerliğimi Nasıl Tecil Ettirebilirim?

20 yaşına geldiniz ama askere gitmek istemiyorsanız hiçbir gerekçe sunmadan bile 3 seneye kadar askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz. Bu işlemi de e-devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu sefer arama butonuna ‘Millî Savunma Bakanlığı Asal Yoklama Başvurusu’ yazarak açılan pencere üzerinden tecil ettirebilirsiniz. Ancak kesin bir tecil işlemi için uzmanlar bir askerlik şubesine gitmenizi ve belgeli bir beyan vermenizi tavsiye ediyor.

Askeri şubeye gitmeden önce;

  • Mezuniyet diploması ve 4 adet fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı ve 4 adet fotokopisi
  • Yakın zamanda çekilmiş 6 adet vesikalık fotoğraf
  • Varsa ehliyet ve 2 adet fotokopisi

Belgelerini hazırlayın, sonra ilçenize en yakın askeri şubeye başvurabilirsiniz. Bu beyanınızla birlikte askerliğiniz tecil ettirilecektir. Ancak belli bir zaman alabilir. Sisteme bağlı olarak değişen bu zaman için şubeden sizlere bir kâğıt vereceklerdir. Bu kâğıt sayesinde arama kayıtlarında veya sorgulamalarda askerliğinizi tecil ettiğinizi kanıtlayabilirsiniz.

En basit sorgulamalarda dahi sıkıntı yaratabilecek bu durum kişinin kendi tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Okuyan erkeklerin bu işlemlerle uğraşması gerekmez. Öğrenci iseniz okuduğunuz kurumun öğrenci işleri sizler için bu durumu halleder. Ancak bazen istisnai durumlar olabilir. Gözden kaçmış olabilirsiniz ya da üniversiteye başladığınızda eğer reşit değilseniz bu işlemi yapmak ertesi seneye kalacağından unutulabilir.

Tecilimi Nasıl Bozdururum?

Tecil bozdurma işlemi maalesef ettirme işlemi kadar basit değil. E-devlet üzerinden bu işlemi gerçekleştirmenin bir yolu yok. Bu nedenle ilinizde belirlenen askeri şubeye gidip tecilinizi bozdurmalısınız. Bu işlemden sonra tecil bozulmanız kayda geçer geçmez en yakın celp döneminde askere çağrılacakladır. Bu dönemler zaman zaman askeriyenin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Tecilinizi bozdurmaya giderken ikinci bir sağlık belgesi almanız gerektiğini unutmayın. Eğer durumunuz elverişli olarak kabul edilirse askere çağrılabilirsiniz. Ancak birçok sebepten fazla kilo, genetik hastalıklar ve kronik hastalıklar sebebi ile askere çağrılmayabilirsiniz.

Askerlik Yerleri Nasıl Öğrenilir?

Birçok erkek askeri celbi geldikten sonra hangi şehre gideceğini bilmek için can atıyor. Tecili bozulan gençler belli süre içerisinde hangi dönemde askere gideceklerini de öğrendikten sonra çıkacak şehri merakla bekliyor. Bu sorgulamaların hepsini e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

E-devlete giriş yaptıktan sonra arama butonuna ‘Er Sınıflandırma Sonucu Sorgulama’ yazarak, sevk bilgilerinize, birliğe teslim olabileceğiniz günlere, yol izinlerinize ve kullanabileceğiniz izinlere ve hangi şehre gideceğinize dair bilgileri görebilirsiniz. Kolayca yapacağınız sorgulama işlemi sonrasında hazırlıklara başlayabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim