Zonguldak’ta gazetecilik yapan Anıl Göktürk’ü sms yolu ile ‘oltalamaya’ çalışan dolandırıcılar ödenmemiş borç olduğunu ve icra takibine girilmemesi için kendileri ile iletişime geçilmesini istedi.

"İcra ya da haciz" yalanıyla vatandaşlar dolandırılmaya çalışıldığını bilen Göktürk ilk olarak e-devlet sisteminden icra dosyası olup olmadığını kontrol etti. Daha sonra 2022 yılına ait almadığı bir ayakkabının borcu olduğunu öğrenen Göktürk şahısların dolandırıcı olduğunu anladı. Ödeme bilgilerini istediği takdirde yalnızca 250 TL ödeme olduğunu ve ekstra dosya harcı, avukatlık masrafı ve ayakkabı ücretinin bu kadar az olmayacağını düşünen Göktürk konuyu emniyete taşıyacağını ifade etti.  

Dolandırıcılar avukatı bile dolandırdı!

Avukat Ömer Faruk Şahin, hukuk bürosunun adı kullanılarak mağdur edilenler arasında. Şahin her gün onlarca şikayet telefonu aldıklarını, hatta bazı vatandaşların ofise kadar geldiklerini söyledi.

Sosyal medyada profillerine cübbeli avukat fotoğrafları koyuyorlar

Dolandırıcılar ikna için her yolu deniyor. Kendilerine sahte avukatlık profili bile oluşturuyorlar.

Şahin, "WhatsApp profilinde bazen cübbeli bir avukat, bazen takım elbiseli klasik bir fotograf altında sanki resmi bir işletmeymişçesine mail adresleri, telefon numarası, adres bilgilerine ulaşıyorlar ki bu adreslerine zaten baro levhalarından avukatların gerekli bilgilerine ulaşabiliyorlar. Bu şekilde de bir güven tesis ediyorlar" dedi.

Hacizle korkutup dolandırıyorlar

Mağdurların icra ve haciz ile korkutulduğunu belirten Şahin şöyle konuştu:

Korku dolu anlar! Doğalgaz borusu patladı! Korku dolu anlar! Doğalgaz borusu patladı!

"Geçmişten kaynaklı icra dosyanız var deyip belli bir miktar söylüyorlar. Şu kadarlık bir ödeme yaparsanız dosyanızı hemen kapatabiliriz. Aksi takdirde haciz ile karşı karşıya kalacaklarını belirttikleri için vatandaş da bir an çekiniyor. Bazıları güveniyor, bazıları güvenmeyebiliyor ve ödeme yapabiliyorlar."

Çözüm e-Devlet ve UYAP'ta

Dolandırıcılar ikna ettikleri mağdurlara teklif sunuyor. Sözde icrayı gönderen tarafla uzlaşma öneriliyor. Bunun için sahte evrak da düzenliyorlar. Av. Şahin icra dosyasının teyidi için e-devlet ve uyap vatandaş portaldan sorgulama yapılabileceğini belirterek konuyla ilgili şunları söyledi:

"Sahte arabuluculuk tutanakları düzenliyorlar. Örnek vermek gerekirse 2021'e 468 numaralı dosya gibi bir sahte numara verip, bir IBAN numarası gönderip o anda vatandaştan ne kadar para alabiliyorlarsa, almaya çalışıyorlar."

İcra dosyaları e-Devlet ya da UYAP'tan takip edilebiliyor. Borç ödemeleri bu uygulamalar üzerinden yapılabiliyor.

Editör: U. G.