Devlet Destekleri

Devlet Destekli Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur ?

Abone Ol

Bankaların haricinde devlet destekli kredi kurumları aracılığıyla girişimciler destek alabiliyorlar. Kredi imkanları içerisinde tavuk çiftliği kredisi de yer almaktadır. Tavuk çiftliği kurmak isteyenler, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kapsamında yürütülen çalışmalara ve hangi kurumlara resmi olarak izin verildiğine ilk olarak dikkat etmeliler. 

Hangi Kurumlar Tavuk Çiftliği Kredisi Veriyor?
Devlet destekli olarak kredi veren kurumların yanı sıra ilk olarak bankalardan söz edebiliriz. Birtakım bankalar da, devlet tarafından desteklenen gıda ve tarım faaliyetlerine uygun şekilde kullanıcılarına kredi imkanı sunmaktadır. Banka kampanyalarının haricinde ise KOSGEB, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu devlet destekli kredilerin başında geliyor. Alacağınız kredi miktarı ise, ihtiyacınız doğrultusunda şekillenmektedir. Bankaların özel kampanyalarından yararlanacaksanız da, devlet destekli krediler kadar limitin geniş olmadığını söylemek mümkün. Kredi  için iş planı projesi hazırlayıp, başvuru kanallarına direkt belgeleriniz ile beraber müracaat etmeniz gerekiyor. 

KOSGEB Tavuk Çiftliği ve Yumurta Ticareti Desteği
KOSGEB desteği başvurularından önce hangi boyutta bir iş yapmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Eğer ek gelir kaynaklı olmasını istiyorsanız ve 300- 500 arası ortalama bir tavuk besleyecekseniz, geniş çaplı bir prefabrik tavuk çiftliği kurmanız gerekmiyor. Fakat daha büyük bir çapta bir işletme kurmak istiyorsanız KOSGEB başvurusu öncesinde, ürünlerin malzemesinden prefabrik alana kadar hepsinin planını yapmanız gerekmektedir. Alanın büyüklüğü, iç- dış yalıtım izolasyonu, holluk, yumurtalık, su ve yem sistemleri, ısıtma sistemi ve benzeri tüm özellikleri belirtmelisiniz. Arazi temini de önemli noktalardan biridir. Belirtilen ve istenen tüm belgeleri ilettikten sonra, İl Özel İdaresine başvurmanız gerekiyor. Aynı kurum arazi denetlemesi için de çalışma yapmaktadır. Evrak ve denetleme konusunda ayrıntılı bilgi almak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuruda bulunabilirsiniz. Hibe oranları ise hayvan sayısına göre %25 ile %75 arasında değişebiliyor. Üstelik geri ödemesiz ya da 2 yıl sonra ödemeli gibi imkanlar da başvuru sahibine göre sunulabiliyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde de kaydınızın olması en önemli noktalardan biri. 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kredi Seçenekleri
TKDK kredi seçenekleri içerisinde normal çiftçi kredisi bulunduğu gibi gençlere özel kredi imkanı da yer alıyor. Neredeyse %70 oranında gıda ve tarım, hayvancılık hibesi verebiliyor. Ülke çapında 42 ilde aktif olarak hizmet veren kuruma direkt başvuruda bulunabilirsiniz. Damızlık kanatlı yetiştiriciliği kredisi kapsamında 10 bin adete kadar etlik ve yumurtalık ticaret için hayvan desteği sağlanabiliyor. Aynı şekilde 5 bine kadar hindi, 1. 000 adete kadar kaz/ ördek ve ortalama 100 adet deve kuşu için ayrı ayrı destek programları bulunmaktadır. Kümes/ kuluçkahane yapımı, gübre işleme alanı, bio güvenlik önlemleri, kullanılacaksa yenilenebilir enerji ihtiyaçları, tesis için gerekli tüm edevatlar karşılığında geri ödemeli kredi alabiliyorsunuz. Daha ucuz maliyetli bir kümes ya da işletme istiyorsanız, bunun için bütçelere göre hazırlanmış planlar var, bunları esas alarak bir çalışma planı belirleyebilirsiniz.  TKDK kapsamında bulunan ve IPARD programı olarak bilinen bu kredi programından belgelerinizi ileterek yararlanabilirsiniz. Saha araştırması sonunda yetkililer sizlere gerekli plan ve bütçeyi çıkarmaktadır. 

Devlet Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi
T.C. Ziraat Bankası kapsamında, çiftlik kredisi almak isteyen kişiler için belli başlı imkanlar bulunuyor. Geri ödeme planları ise bu doğrultuda olmakta. 10 bin adet tavuk, daha az sayıda hindi, kaz, ördek, bıldırcın, deve kuşu gibi kanatlı çiftlik hayvanlarından edinme imkanınız bulunuyor. Hatta 2018 yılının başında Resmi Gazete’de de yayınlandığı üzere tavuk çiftliği kurulumu ve tavuk gıda sektörü için yatırım yapacak olan kişilere sıfır faizli kredi imkanı sunulmaya başlanmıştır. Herhangi bir Ziraat Bankası şubesine giderek ya da internet ve çağrı merkezi hattını kullanarak gerekli detayları öğrenebilirsiniz. Ortalama olarak 30 bin TL ile 50 bin TL arasında bir hibe alabiliyorsunuz. Ziraat Bankası kapsamında yer alan gençlere özel tarım/ hayvancılık kredisinden de yararlanabilirsiniz. Belirtilen miktarlar, başlangıç seviyesi için oldukça idealdir. Ziraat Bankasının haricinde, devlet tarafından desteklenmiş, Akbank, Şekerbank, İş Bankası, QNB Finansbank, TEB, Garanti Bankası gibi bankalardan yararlanabilirsiniz.