Bu çok önemli bir konu. Çünkü hükümet desteği sayesinde, makinelerin maliyeti önemli ölçüde azaltılabilir. Bu nedenle, uygun fonlama programlarını tanımlamanız çok önemlidir. Bu nedenle devlet desteğini hangi tarımsal ekipmanlarla temin edebiliriz? Tarım makineleri için bağışlar nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için aradık.

Tarım makineleri, devlet teşvikleri ve birden fazla tarımsal makine için hibeler için hibe programları bulunmaktadır. Bu programlar her zaman açık değildir. Belirli zamanlarda duyurulur. Sürekli açık olan programlar kredidir. Kredi mektubunda bahsedeceğim.

Hibe desteği iade edilmez. Yani devlete herhangi bir geri ödeme yapmaya gerek yoktur. Bu, krediyle hibe arasındaki en önemli farktır. Kredi belirli yasal faiziyle iade edilecektir. Faiz oranı çok yüksek olsa bile, geri ödemek mecburiyettir.

Hangi Tarım Makineleri Hibe Kapsamında Değerlendirilir

Tarım aletlerinin kapsadığı ürünler traktör, biçerdöver, sulama araçları ve daha fazlasıdır, bu araçlar ve daha fazlası için devlet hibe desteği sağlamaktadır. Püskürtme makineleri, balya makineleri, römorklar, spiraller, döner merdaneler vb. Tarım aletlerine de dahildir. Banka sadece büyük şirketleri değil, aynı zamanda küçük işletmeleri de desteklemekte ve aynı zamanda el yapımı tarım ekipmanları için mali destek sağlamaktadır.

Tarım Makinaları Hibe Başvurusu Nereden Yapılır ve Hangi Belgeler Gerekir?

Tarımsal faaliyetlerde bulunduğunuz il ve ilçelerdeki kırsal il / ilçe müdürlükleri. Eğer ilçe merkezi iseniz, ilçe müdürlüğünün ilçede tarım ilçe müdürlüğüne başvurabileceğini söyleyebiliriz.

Makine ve ekipman maliyetleriniz için hibe desteği almak için tüm işlemlerinizi faturalandırmanız gerekir. Hibe başvurusunda bulunmak için gerekli ilk belgelerden biri proforma faturalarıdır. Bu faturalardan ayrı olarak; Makine ve Ekipman Bilgi Formu, CFS Belgesi, Kooperatif veya Benzer kuruluşlar için Yönetim Kurulu kararı, üye isimleri, arazi miktarları, teknik şartnameler, piyasa fiyatı incelemesine ilişkin beyan, Tüzel Kişiler ve İmza Sirküleri ile ilgili Yetkili Komite kararı belgelerini de toparlamanız esastır. Başvurunuzu bu belgeleri tamamlayarak tamamlayabilirsiniz.

Tarım Makineleri İçin Hangi Hibe Desteklerine Başvurular Yapabilirim?

Şimdi bu hibeleri sınıflandıralım;

KKYDP programı ile bir tarım makinesi alabilirsiniz. Bu programa başvurmak her zaman mümkün değildir. Hibe desteği % 50'dir. KDV yine sizin üstlenmeniz gerekmektedir. Hibeyi alabilmek adına bir proje yazmanız da şartlar arasındadır. KKYDP programı sayesinde makinaları % 50 daha almak mümkündür.

TKDK kurumu, tarım makinelerinin satın alınması için çeşitli hibeler sunmaktadır. Ancak, TKDK'nın her ilde bulunmadığı unutulmamalıdır. TKDK'nın bulunmadığı bölgelerde yaşayanlar bu tesislerden tarım makinelerine destek alamamaktadır. Destek oranı % 60 veya % 70 olabilmektedir. KDV yine hibe isteyen kişiye aittir. Kısacası KDV’yi TKDK karşılamamaktadır. Başvurmak ise her zaman mümkün değildir. Bir hibe çağrısı yapıldığında başvuru gerçekleştirilebilmektedir.

Tarım Bakanlığı'nın Ar-Ge çalışma programı kapsamında Ar-Ge çalışmalarında tarımsal makine kullanıyorsanız, bu program kapsamında finansman alabilirsiniz.

Eğer engelli iseniz ve tarımda iş kurmak istiyorsanız, İŞKUR engelli programından yararlanarak bir tarım makinesi alabilirsiniz.

Tarım makinelerini kredi ile satın almak oldukça mümkün. Şartları sağlayabiliyorsanız, Ziraat Bankası aracılığıyla bir tarım makineleri kredisi almanızı kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü faiz bakımından çok uygun noktalarda bulunmaktadır.

Editör: TE Bilişim