Sağlıklı gıdalar arasında sebzeler, meyveler, et, yumurta, süt ürünleri, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kepekli tahıllar ve baklagiller bulunur.

Bu yiyecekleri tüketmek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, vitaminleri ve mineralleri kolayca sağlamaya yardım olabilir. Obezite tedavisi için cerrahi operasyon geçiren kişilerin özellikle 6. aydan sonra progresif beslenmenin bir parçası olarak tüm bu besin gruplarından dengeli beslenmeleri önerilir.

Karbonhidratlar birçok tahıl ürünlerinde ve meyvelerde büyük miktarlarda bulunurlar. Bununla birlikte, tam tahıllı ekmek, bulgur, fasulye ve taze meyveler gibi kompleks karbonhidratlar olarak bilinen yiyeceklerin tümü yüksek lif içerikleri nedeniyle kabızlığı önleyici özelliğe sahiplerdir. Ayrıca kompleks karbonhidratların daha çok tok tutma özelliği vardır. Beyaz ekmek, pirinç, meyve suları vb. karbonhidratlar ise kan şekerini aniden yükseltip açlık hissinin giderir.

Başlıca Öneriler

Kahvaltıda protein olarak yumurta ve peynir yiyin; öğle ve akşam yemeklerinde et, tavuk, balık, hindi, fasulye, yoğurt, peynir gibi protein kaynakları tüketin. 

Beslenme dengesi sorusundan önce, öğünlerinizi planlarken sadece yemeğin türü değil, yemeğin hazırlanış şekli de önemlidir. Sağlıklı bir besini yanlış pişirme tekniğini kullanarak sağlıksız hale getirebileceğiniz gibi, sevdiğiniz bir yiyeceği fırınlayarak da sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Izgara ve yağda kızartma gibi pişirme teknikleri, makro ve mikro besinlerin kaybına ve yüksek ısıya maruz kalan gıdalardan birçok kanserojenin açığa çıkmasına neden olur. Bu nedenle ızgara, haşlama, kavurma veya buharda pişirme gibi pişirme yöntemleri daha sağlıklı pişirme yöntemleri olacaktır. Menünüze avokado, fıstık ezmesi, fındık, zeytinyağı gibi çeşitli yağ kaynaklarını haftanın belirli günlerinde ekleyin. Kilo alımı nedeniyle kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan omega 3 asitleri açısından zengindirler.

Koyu yeşil yapraklı sebzelerden kırmızı meyvelere, turunçgillerden beyaz soğana kadar birçok mikro besin öğesini diyetinize ekleyip cildinizi besleyebilecek birçok alternatif var. Her öğüne eklemeniz gereken bu besin grupları da dikkat çekecek ve sağlıklı beslenmeyi daha keyifli ve sürdürülebilir hale getirecektir.

Yemeklerinizde karbonhidrat, protein ve yağları dengeleyin ve her öğünün lif, vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan emin olun. Bu dengeyi sağlamanın en iyi yolu ise tabağınızı 3-4 besin grubu ile doldurmaktır.

Sağlıklı bir tabak düzeni, protein açısından zengin gıdalarla, yani kepekli tahıllar, süt ürünleri ve sebze ve meyvelerin bir kombinasyonu ile başlar. Bol miktarda protein açısından zengin yiyecekler, kepekli tahıllar, süt ürünleri, meyveler ve sebzeler yiyin ve atladığınız yiyecekleri gün boyunca diğer öğünlere ve atıştırmalıklara ekleyin.

Genel olarak şeker, vücudumuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu nispeten zararsız, hatta temel bir karbonhidrattır. Meyve, sebze ve süt ürünlerinde fruktoz veya laktoz kompleksi olarak bulunur. Tat, doku veya renk katmak için işleme sırasında gıdalara şeker eklendiğinde sorunlar ortaya çıkar.

Şeker eklemek insülin seviyenizi yükseltir, metabolizmanızı bozar ve bu kalorilerin doğrudan göbek yağına dönüşmesine neden olur. Bu nedenle rafine şeker tüketmek yerine taze meyve ve sebze yiyerek veya süt içerek vücudunuzun ihtiyacı olan doğal karbonhidratı alın.