Kdz. Ereğli Çevre Platformu, Ereğli ve Alaplı sınırına kurulması gündemde olan Cüruf tesislerine neden karşı çıktıkları hakkında bir açıklama yaptılar.
Yapılan açıklamada gelişmeleri ve süreci anlatarak şunları söylediler:
“Birbirine komşu olan Alaplı’nın Osmanlı Köyü ve Ereğli’nin Kıyıcak Köyü sınırlarında yıllar önce bir taş ocağı işletmesi kurulmuştur. 
Yaşam ve tarım alanlarının yanındaki bu oluşuma köylüler karşı çıkmış, dava açanlar olmuş ama taş ocağı kurulmasına engel olamamışlar. Taş ocağı işletmesi çalışmaları sırasında bölgenin bir bölümündeki tepe kazılmış, başka bölümünde ise büyük bir çukur oluşturulmuş. Bu alandan geçen Kavak Dere’nin yatağı değiştirilmiş. Taş almak için oluşan bir çukur yıllar içinde yer altı suları, karlar, yağmurlar ve  Kavak Dere ile su dolmuş bir göl oluşmuş. Doğa kendisini bir şekilde tamir etmeyi başarmış. Diğer göller nasıl oluşmuş ise kavak dere bitişiğindeki göl, on yıl içinde kendisini var etmiş. 
Göl ve kavak derenin olduğu bölge Zonguldak, Bartın, Karabük 1/1000 ölçekli güncel planda 'İncivez Doğal Tabiat Parkı' olarak geçiyor. 
Devlet Su İşleri (DSİ) ile yapılan yazışmalarda Göl’ün ve Kavak Dere’nin bölge tarafından 'Su ürünleri ıslah alanı' olarak belirtiliyor. Bu alanlara dokunulması, tahrip edilmesinin cezai sorumluluğunun olduğunu bildiriyor. Ancak DSİ Cüruf Tesisi için yapılan projeye gönderdiği yazısında, bu gölün DSİ gözetiminde boşaltılacağı belirtilmektedir. DSİ’nin nasıl oluyor ise bölge için iki ayrı görüşü, değerlendirmesi ortaya çıkıyor. Vatandaşa farklı, projeyi yapan şirketlere farklı görüşler. 
Göl ve derenin olduğu alan, Alaplı Osmanlı Köyü ile Ereğli İncivez Köyüne sınırları içinde. Köy merkezlerine kuş ucumu 500 - 1000 metre mesafededir. Ayrıca Alaplı Siteler Mahallesi’ne kuş ucumu 500 metre mesafededir. Kavak Dere denize dökülüyor. Göl ile derenin kesiştiği yerin denize kuş uçumu mesafesi ise 500-600 metredir.
Gölün olduğu bölgede fındık ile geçinen beş köyde, toplam 6-10 bin dönümlük fındık tarlaları var. Kavak Dere ve gölde balıklar, kurbağalar, böcekler yaşıyor, kuşlar, kelebekler ve yaban hayvanlar yararlanıyor. 
Göl boşaltılacak, yer altı su kuyularının üzerine ve Kavak Dere’nin yatağına, cüruf ve 49 çeşit atık geri kazanım tesisleri kurulacak. Bölgenin Alaplı tarafında gölde, Kavak Dere’nin geçtiği alanda ve Ereğli tarafında birer tane tesis kurulması planlanıyor. Her iki tesis için de Çevre Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu hazırlamasına gerek yoktur kararı vermiş. 
Alaplı sınırlarında kalan tesis köy sınırları içinde kaldığından dolayı imar ve ruhsat işlemleri İl Özel İdare'nin sorumluluk alanında kalıyor. Ereğli tarafından yapılacak olan tesisler Ereğli Belediyesi sınırları içerisinde kalıyor. 
Alaplı’daki tesislere İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisinde imar izni verdi. İmar izni için CHP İl Genel Meclisi grup olarak ret, AKP meclis üyeleri kabul oyu verdi. İl Genel Meclisi ve İl Özel İdare'nin imar iznine 28 Köylü adına Av. P. Mine Yılmaz idare mahkemesine bir dava açtı. Yeni oluşan gelişmeler ve deliller göz önünde bulundurularak yeni bir dava daha açıldı. Yargı süreci devam ediyor. Yürütmenin durdurulması talebi için kararın açıklanması bekleniyor.
Ereğli Belediye sınırları içinde yapılması düşünülen tesisler için 3 Mart 2021 tarihinde Çevre Bakanlığı internet sitesinde ÇED’de gerek yoktur kararı ilan edildi. Ereğli Belediyesine tebliğ edildi. Ereğli Belediyesi adına, Av. Yakup Okumuşoğlu kararın iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Süreç devam ediyor. 
Yurttaşlar olarak bizlerin itiraz ve dava açma hakkımızın doğması için İl Çevre Müdürlüğü ve Zonguldak Valiliği internetinde ÇED’e gerek yoktur kararının duyurular bölümünde yayınlanması gerekiyordu. Her iki kurum da henüz yayınlamadı. Valilik panosunda ilan tarihi olmayan bir duyuru yayınlandı. İlanın tarihsiz olduğunu fotoğraflar ile belgeledik. Hukuki bir durum yaratmıyor. Halk ve itiraz edecekler bilerek ya da bilmeyerek yanıltıldı. Bu İlan için de bir dava açma hazırlığı devam ediyor.
Cüruf Tesislerine Karşı Çıkma Nedenlerimiz
-    Bölge, tarım alanıdır tarım yapılamaz hale gelecektir. Toprağa karışan atık sızıntıların temizlenmesi mümkün değildir.
-    Bölge su ürünleri ıslah alanıdır,
-    Yer altı ve yer üstü su kaynakları tehlikededir, 
-    49 çeşit atık cüruf işleme sürecinde toprak, su ve hava yoluyla doğaya karıştığında doğal hayat ve tüm canlılar için geri dönülemez tahribatlar yapacaktır, 
-    Ereğli ve Alaplı arasındaki plajlar bölgesinin kullanılamaz duruma gelmesi ve deniz canlılarına  zarar verilmesi kuvvetle muhtemeldir,
-    Yerleşim bölgelerinin tozlaşma nedeni ile ciddi şekilde etkilenmesi söz konusudur,
-    Karabük’de Cüruf tesislerinde çalışan 130 İşçi kurşun ve cıva sızıntılar nedeniyle zehirlenmiştir. Tehlikeyi tarif etmesi bakımından bu örnek çok önemlidir.
Atık geri kazanım tesislerinin, 
•    tozlaşma ile havanın kirlenmesine, 
•    toprak ile yeraltı ve yer üstü sularına zehirli malzemenin karışmasına 
engel olmak için TAM İZOLE EDİLMEDEN, ARITMA ALT YAPISI OLMADAN kurulması TEHLİKELİ ve ZARARLIDIR.
Mevcut Durum
-    Ereğli sınırlarında ÇED gerekli değildir kararı aldıran ROJ Metal; Ereğli Belediyesi’nden, imar izni ve ruhsat almadan tesislerinin önemli bir bölümünü inşa etmiş. Erdemir’den cüruf taşıyor. Kısmen çalışıyor. Ereğli Belediyesi’ne yapılan şikayetler sonucu Zabıta Ekipleri iki kez çalışmayı durdurdu. İmar izni ve ruhsatı olmayan bir işletmeyi çalıştırmak veya çalıştırmamak Ereğli Belediye Başkanı’nın sorumluluğu ve yetkisindedir. 
Ereğli Belediyesi'ne sesleniyoruz! Karşı çıkın, yetkinizi kullanın. Bizler çevre dostları ve Ereğli halkı sizleri destekleyeceğiz. Hukuksuz bir şekilde çalışan Roj Metal’i durdurmak için yasanın sizlere verdiği yetkiyi, Ereğli halkı adına Lütfen kullanın. 
-    Alaplı sınırı içinde yapımı düşünülen tesisler için hukuki süreç devam ediyor. Geri dönüşüm tesislerini kuracak olan şirketlerin yakınları, Alaplı'da karşı çıkan köylüleri ve çevre dostlarını zaman zaman taciz ettikleri oluyor. Mahkeme süreci devam ettiği halde iftar saati ve salgın yasakları olduğu zamanda ile gölün duvarlarını yıkıp göl sularını boşaltmaya yeltenmişlerdir. Süreç sıkıntılı, cüruf ve 49 çeşit atık geri kazandırılmak için uğraşan şirketler sabırsız. Gölün boşaltılması girişimi bizler, bölge halkının, avukatlarımızın ve sosyal medya şikayetleri sonucunda Alaplı Kaymakamlığı tarafından şimdilik durduruldu.
Zonguldak Kamuoyuna
Alaplı ve Ereğli’de yukarıda özet olarak izah ettiğimiz gibi bir çevre felaketi riski ile karşı karşıyayız.
Muhtemel yaşanacak çevre felaketi siyaset üstü bir durumdur. İl Genel Meclisi oylamalarında AKP’li İl Genel Meclis Üyeleri’nin oluşacak bu çevre katliamına evet oyu kullanmıştır. Evet oyu kullanan İl Genel Meclisi Üyelerini Ereğli ve Alaplı halkı adına bu tavırlarından vaz geçmelerini, yeniden oylama yaptırıp Alaplı’daki çevre katliamına engel olmalarını umut ediyoruz.
Başta Bölge Milletvekilleri olma üzere, tüm siyasi partilerin il ve ilçe örgütlerini halka ve seçmenlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Demokratik kitle örgütlerini, sendikaları, ticaret ve sanayi odalarını, meslek örgütlerini, muhtar derneklerini, muhtarları, yerel gazeteleri, dijital medya araçlarını Ereğli ve Alaplı halkı adına sorumlu davranmaya, taraf olmaya, karşı çıkmaya davet ediyoruz.
Yaşadığımız kent kimliğimizdir. Yaşadığımız çevre ile beraber varız. 
Kentimize ve kendimize sahip çıkalım.”

Editör: TE Bilişim