Denizlerde avlanma yasağının sona ermesi ile birlikte hem balıkçılar hem de vatandaş şok üzerine şok yaşıyor. Balık yok fiyat çok. Zonguldak’ta günlük balık fiyatları değişse de Ekim’in ilk haftasında taze balık fiyatları cep yakıyor. Çinokop’un kilosu 650 -700- Barbun’un kilosu 300, Mezgit’in kilosu 200 lira bandından gidiyor. 350- 400 gram Palamut’un tanesi ise 150 liradan alıcı buluyor.

BALIK NEDEN YOK?

2022 son baharında palamut bolluğu yaşayan Karadeniz’de bu yıl beklenen olmadı. Zonguldak ile İnebolu açıklarında yakalanan tonlarca balık kamyonlarla Türkiye’nin her tarafına gönderilmişti.

Zonguldak judo takımına 3 şampiyonluk birden! Zonguldak judo takımına 3 şampiyonluk birden!

2023 Ekim’ine gelindiğinde bir önceki yıla oranla balık yok denecek kadar az. Daha çok mezgit ve Marmara Hamsisi tezgahlarda yer alırken balıkçılar da Palamut’un bollaşma ümidini kaybetti.

Deniz suyunun fazla soğumamasının balığı etkilediği yönündeki görüşlere karşın balıkçıların genel görüşü değişen hava şartlaru ve  hesapsız - ölçüsüz avlanmasının kaçınılmaz sonu.

ÇİNEKOP GELECEK Mİ?

Palamut’tan umduğunu bulamayan balıkçıların ve vatandaşın; “Palamut yoksa Çinokop olur” beklentisi de henüz gerçekleşmedi. Çinekop yok denecek kadar az tutulurken kilo fiyatı ise 700 lirayı geçti.“Bu yıl böyle geçer pek balık olmaz” diyen balıkçıların aksine  Çinekop’un geleceğine inanan balıkçılar da var. Zonguldak’ın vazgeçilmezi kestane ve yerli incirleri bu yıl beklendiği gibi olmadı.

LÜFER YOK!

Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılıyor. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır. Maalesef bu boydaki sarıkanat da henüz üreme çağına gelmemiş lüferdir.

Editör: Bekir Ekici